ΜΕΤΑΝΟΙΑ-ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

Να μην επιδιώκουμε την ενάρετη ζωή για τον ανθρώπινο έπαινο, αλλά για τη σωτηρίας της ψυχής. (Μέγας Αντώνιος)

Moderator: inanm7

Re: ΜΕΤΑΝΟΙΑ-ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

Unread postby Matina » Tue Feb 28, 2012 4:55 pm

Μην αναβάλλεις τη μετάνοια για αύριο...

Να δοκιμάσουμε να γίνουμε ένα με το Χριστό. Αρχίζοντας σήμερα, αρχίζοντας τώρα. Τώρα να βάλουμε μια αρχή για τη σωτηρία μας, να πάρουμε την απόφαση: «Κύριε εγώ αμάρτησα μέχρι τώρα. Είπα ψέματα, έκανα κακό στους άλλους, κατέκρινα, υπερηφανεύτηκα, πόρνεψα- τώρα Χριστέ βοήθησέ με να κάνω μια νέα αρχή. Πιστεύω σε εσένα και ότι με θέλεις κοντά Σου» Γιατί ο Χριστός λέει: «Κάνε σήμερα το πρώτο βήμα προς Εμένα! «Και ο διάβολος λέει: «Κάνε το, κάνε το αλλά όχι σήμερα! Μετανόησε, μετανόησε αλλά όχι σήμερα! Αύριο!

Κάποιος έλεγε ότι τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα. Δε θα ζήσουμε αιώνια σ’ αυτόν τον κόσμο.

Ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε :
«Μην αναβάλλεις τη μετάνοια για αύριο! Αυτό το αύριο δεν έχει τελειωμό».Μέχρι το τέλος της ζωής θα υπάρξει ακόμη ένα αύριο, αύριο, αύριο και ίσως χιλιάδες αύριο να έχεις, αλλά ίσως να μην τα πιάσεις. Αλλά τα αύριο δεν τελειώνουν και εσύ ίσως αύριο να πεθάνεις αμετανόητος. Ν’ αφήσουμε το αύριο στα χέρια του Θεού. Εμείς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, εδώ και τώρα.

Ο Αγ. Γρηγόριος ο Διάλογος, πάπας Ρώμης έλεγε:

«Εκείνος που υποσχέθηκε την άφεση των αμαρτιών, δεν υποσχέθηκε σ’ εκείνον που αμαρτάνει ότι θα ζει μέχρι την επόμενη μέρα».

Ο Χριστός δεν μας είπε : «Θα ζήσετε μέχρι αντιμεθαύριο, εξομολογηθείτε σήμερα ή αύριο».

Θυμηθείτε τον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο ¨ Μετανοείτε ότι ήγγικεν η Βασιλεία των Ουρανών και αν εμείς μείνουμε μακριά από τη μετάνοια, απομακρυνόμαστε από τη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Μέγας Βασίλειος λέει:
«Δεν πρέπει ν’ αναβάλουμε την ημέρα που θα διορθωθούμε, επειδή τίποτα δεν είναι σίγουρο για εμάς». Όποιος ζει σκεπτόμενος ότι ίσως την άλλη ημέρα θα πεθάνει, εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό τα τάλαντα που του έδωσε ο Θεός. Να μην πεθάνουμε με τα τάλαντα στην τσέπη. Να μη ζούμε χωρίς ν’ αξιοποιούμε ότι μας δίνει ο Θεός.

O Κύριός μου κι ο Θεός μου!
Matina

Unread postby Matina » Thu Mar 08, 2012 4:10 pm

Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης: Παραινέσεις προς πνευματικόν τέκνον

Ψυχή μου, κλαύσον, πόνεσον και στέναξον εκ βάθους,
ν’ απαλλαχθής, να λυτρωθής του ολεθρίου πάθους.
του πάθους, πού ‘χει δύναμιν ψυχάς να καταστρέφη,
του πάθους του οδυνηρού, που καταντά σαν μέθη.
Μεθύει ο ταλαίπωρος άνθρωπος και πλανάται,
και πράττει α ουκ έξεστιν, ούτε Θεόν φοβάται.
Για ‘σένα, τέκνον, έκλαψα κι ουδέποτε θα πάψω,
ίσως μπορέσω μια φορά τον λύχνον σου ν’ ανάψω.
λύχνον της διανοίας σου. να φωτισθής, να βλέψης,
να βλέψης που σε οδηγούν των ηδονών αι τέρψεις.
Απόλαυσις των ηδονών, τον τάφον σου θα σκάψουν,
μιαν ώραν, που ‘σ’ αμέριμνος, αμέσως θα σε θάψουν.
Απόλαυσις των ηδονών, των σαρκικών προ πάντων,
ποτέ της δεν πληρώνεται, ποτέ μετά ταλάντων.
Απόλαυσις των ηδονών θα πληρωθή με θλίψεις,
θα είναι πάντα δια σε του συνειδότος τύψεις.
Απόλαυσις των ηδονών πληρώνεται μ’ οδύνη,
συν δάκρυσι και στεναγμοίς, ακόμη συν τη πείνη.
Ταπείνωσις κι ονειδισμοί βοήθειαν παρέχουν,
κι αρχίζουσι τα δάκρυα, σαν τας πηγάς, να τρέχουν.
Δάκρυα κατανύξεως, δάκρυα μετανοίας,
που είναι αποτέλεσμα της θείας ευσπλαγχνίας.
Όταν σου έλθουν δάκρυα, θάρσει και μη φοβάσαι,
είναι το δώρον του Θεού. φαίνεται, αγαπά σε.
Θέλει την σωτηρίαν σου, φροντίζει να σε σώση,
μη παύσης όμως να ζητάς δάκρυα να σου δώση.
Να ξεπλυθής, να καθαρθής, να γίνης σαν το κρίνον,
και η ψυχή σου άξια να νυμφευθή Εκείνον,
που τρέμουσι τα σύμπαντα κι άγγελοι ανυμνούσι,
τα Χερουβίμ, τα Σεραφείμ όλον δοξολογούσι.

“ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΠΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΩΝ”
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009

[web_site]
www.impantokratoros.gr/gerontas-germano ... is.el.aspx[/web_site]
Matina

Unread postby rose » Tue Mar 13, 2012 12:26 am

ΜΕΤΑΝΟΙΑ --- Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

Image
Ο Άγιος Διονύσιος εξομολογεί τον φονιά του αδερφού του.

Τα άγιο Βάπτισμα, είναι η θεραπεία του ανθρώπου από την ασθένεια της αμαρτίας και η εν Χριστώ αναγέννησή του.
Επειδή όμως και μετά το Βάπτισμα πληγωνόμαστε από την αμαρτία, ο Κύριος μας έδωσε το «φάρμακο» της μετανοίας.

Εφόσον δεν υπάρχει άνθρωπος αναμάρτητος, γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει ανάγκη από τη
μετάνοια. Το «φάρμακο» της μετανοίας θεραπεύει κάθε πνευματική ασθένεια όσο σοβαρή κι αν είναι.

«Κανείς ας μην απελπίζεται..
Δεν υπάρχει ανίατο τραύμα για την ψυχή.
Για το σώμα υπάρχουν πολλών ειδών ανίατα τραύματα αλλά για την ψυχή κανένα».
Αυτό συμβαίνει διότι η ασθένεια θεραπεύεται από τον φιλάνθρωπο Κύριο και Ιατρό μας.

ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΚΙ ΕΜΕΝΑ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ;

Εκείνος που επιθυμεί να αποκαταστήσει το συντομότερο την υγεία του και να θεραπεύσει τα τραύματα της ψυχής του, ας προσέλθει με νηφαλιότητα, αφού απομακρυνθεί από όλα τα βιωτικά.

Ας χύσει θερμά δάκρυα, ας δείξει πολύ αφοσίωση, ας στηρίξει την ελπίδα του και ολόκληρη τη ζωή του στον Χριστό.
Η ψυχή που είναι καταπληγωμένη από την αμαρτία θα ικετεύσει τον Χριστό: «Θεράπευσον της ψυχής μου τα τραύματα, Κύριε!»

Και ο Κύριος, βλέποντας τη γνήσια και ειλικρινή μετάνοιά της θα την θεραπεύσει αμέσως λέγοντας:
«Δες, έγινες υγιής, στο εξής μη αμάρτανε για να μη σου γίνει κάτι χειρότερο.»
Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, Κεφ. 5, Στίχος 14..

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Στη ζωή μας συχνά βλέπουμε πως ο φιλάνθρωπος Θεός μας οδηγεί με την πανσοφία Του σε συναίσθηση και μετάνοια.

Ο άνθρωπος που ζει μέσα στην αμαρτία είναι εκτός εαυτού και για να μετανοήσει πρέπει πρώτα να έλθει στα λογικά του, όπως συνέβη στον άσωτο υιό της παραβολής.
«Και αφού ήρθε στον εαυτό του, είπε: Πόσοι μισθωτοί τού πατέρα μου έχουν περίσσιο ψωμί, και εγώ χάνομαι από την
πείνα!» Κατά Λουκά Ευαγγέλιο, Κεφ. 15 Στίχος 17..

Μια περιπέτεια της υγείας μας, ένα ατύχημα, κάποια «τυχαία» συνάντηση με έναν άνθρωπο του Θεού, ένα βιβλίο που έπεσε στα χέρια μας, είναι μερικοί από τους αμέτρητους τρόπους που χρησιμοποιεί ο Θεός για να μας συγκινήσει και να μας φέρει κοντά Του.

Όταν ο αμαρτωλός συνέλθει από τη σύγχυση που προκαλεί η αμαρτία, καταλαβαίνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τα αγαθά που απολαμβάνουν όσοι ζουν και αγωνίζονται κοντά στο Χριστό.

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της μετανοίας και έρχεται σε επίγνωση των αμαρτιών του, κινδυνεύει να πέσει στην επόμενη παγίδα που του στήνει ο Διάβολος προκειμένου να τον κάνει να τα παρατήσει.

Ο κίνδυνος που υπάρχει μετά την επίγνωση της καταστάσεώς μας είναι η απελπισία.

Η απελπισία μπορεί να μας κάνει επικίνδυνα εσωστρεφείς και μας βάζει να σκεφτόμαστε ότι με τόσα αμαρτήματα που έκανα εγώ δεν υπάρχει συγχώρεση για μένα.

-Με τι πρόσωπο να προσευχηθώ;
-Δεν θα με δεχτεί ο Θεός εμένα!
-Ξέρω πως όσο κι αν προσπαθήσω μάταιο είναι.. κ.ο.κ

Όλα αυτά όμως είναι παγίδες του Διαβόλου που αν καταφέρει τελικώς και μας παγιδέψει, μας απομακρύνει από τη στοργική αγκαλιά του Ουράνιου Πατέρα μας και μας ρίχνει στο «αυτομαστίγωμα» της απελπισίας.

Όσο κι αν είναι το πλήθος και το μέγεθος των αμαρτιών μας, δεν μπορούν να νικήσουν την ευσπλαχνία του Θεού.

Ακόμη και σε θανάσιμη αμαρτία να πέσει κανείς, εφόσον την αποστραφεί ολόψυχα, απομακρυνθεί από αυτήν και επιστρέψει προς τον Κύριο με μετάνοια ειλικρινή, ας έχει θάρρος και μεγάλη ελπίδα.

Ο Θεός επιθυμεί την επιστροφή και τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά δεν τον εξαναγκάζει επειδή σέβεται την
ελευθερία του. Όποιος μετανοεί πραγματικά, ζει τη μετάνοια με πολύ ζήλο!

Μπορεί σε μια στιγμή να εξαλείψει παραπτώματα που για πολύ καιρό του μαύριζαν τη ζωή και του ταλαιπωρούσαν την ψυχή, διότι είναι δυνατόν σε μια στιγμή να αλλάξει ολόκληρη η ζωή μας!
Η απόφαση του ανθρώπου να επιστρέψει στον πατρικό Οίκο είναι απόφαση επιστροφής στον χώρο της πνευματικής του αναπαύσεως.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ.

Με έργα θα δείξουμε την θέλησή μας για μετάνοια.
Στην πορεία αυτή θα συναντήσουμε πολλούς πειρασμούς και εμπόδια.

Πρώτος δρόμος:

Είναι η αυτοκαταδίκη και ομολογία των αμαρτιών.
Η πράξη αυτή συνιστά την ουσία του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγχώρεση των αμαρτιών μας.

Δεύτερος δρόμος:

Είναι η συγχώρεση και η αγάπη προς τους αδελφούς μας.
«…και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών..»

Τρίτος δρόμος:

Πένθος και δάκρυα για τις αμαρτίες μας.
Όταν υπάρχει ειλικρινή μετάνοια, τα δάκρυα γίνονται καταρράκτες στα μάτια του μετανοημένου.
Δάκρυα που κυλάνε μέχρι την ψυχή και καθαρίζεται από την ευσπλαχνία του Κυρίου και πλέον γίνεται
πιο λευκή και από το χιόνι.

Τέταρτος δρόμος:

Η ταπείνωση!
Με την ταπεινοφροσύνη που έδειξε ο Τελώνης δικαιώθηκε.
Ταπεινώσου και έλυσες τα δεσμά των αμαρτιών.

Πέμπτος δρόμος:

Η ελεημοσύνη, «η βασίλισσα των αρετών που ανεβάζει αμέσως τους ανθρώπους στα ουράνια».
Η ελεημοσύνη είναι λύτρον της ψυχής.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις αμαρτωλών που εξιλεώθηκαν με την ελεημοσύνη.

Έκτος δρόμος:

Η θερμή προσευχή που βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς.
Να προσεύχεσαι συνεχώς χωρίς να αποκάμεις, και ο Θεός δεν θα αποστραφεί την επιμονή σου αλλά θα σε συγχωρέσει.
Ο Θεός μας έδωσε πολλούς δρόμους μετανοίας για να διευκολύνει την ανάβασή μας στον ουρανό.
Επομένως ας διαλέξει ο καθένας από εμάς τον δρόμο που του ταιριάζει καλύτερα για να αρχίσει την επιστροφή στον πατρικό Οίκο. Στην πορεία διαπιστώνεις ότι οι δρόμοι αυτοί συχνά διασταυρώνονται μεταξύ τους, διότι όλες οι αρετές είναι αλληλένδετες.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ---ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ - Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ.

Είναι όταν υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας με συνέπεια να υποτιμούμε τους αδελφούς μας.
Είναι η αμαρτία που έριξε τον Διάβολο από τον ουρανό στον Άδη και έδιωξε τους πρωτόπλαστους από τον Παράδεισο.
Η αμαρτία της υπερηφάνειας είναι η αιτία και των δικών μας πτώσεων.
Οι εκδηλώσεις της υπερηφάνειας είναι η κενοδοξία, η ματαιοδοξία, η επίδειξη.
Η υπερηφάνεια είναι μητέρα σχεδόν όλων των παθών.
Από αυτήν γεννιούνται η πλεονεξία, η φιλοσαρκία, η ασπλαχνία…

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ – (γέννημα της υπερηφάνειας).

Ο υπερήφανος δεν υποχωρεί και δεν ανέχεται τον αδελφό του.
Σε όσους μετανοούν τίποτε δεν είναι πιο αταίριαστο από την ταραχή του θυμού διότι η μετάνοια και η επιστροφή, χρειάζονται πολύ ταπείνωση ενώ ο θυμός φανερώνει άνθρωπο γεμάτο από υπερηφάνεια.

ΦΘΟΝΟΣ – (γέννημα της υπερηφάνειας).

Το πάθος του φθόνου μας φέρει σε κατάσταση τέτοια που μας κάνει να στεναχωριόμαστε με τη χαρά του αδελφού μας και να χαιρόμαστε με τη θλίψη του.
Ο φθόνος γεννά τη συκοφαντία, την κατάκριση, την εκδικητικότητα, την έχθρα που μπορεί να φτάσει μέχρι και την εξόντωση του άλλου.

ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ – ΑΔΙΚΙΑ – ΚΑΙ ΚΛΟΠΗ.

Ο Απόστολος Παύλος φτάνει στο σημείο να ονομάσει την πλεονεξία ειδωλολατρία.
«Νεκρώσετε, λοιπόν, τα μέλη σας που είναι επάνω στη γη: Πορνεία, ακαθαρσία, πάθος, κακή επιθυμία, και την πλεονεξία, που είναι ειδωλολατρεία·» Καινή Διαθήκη, Κολοσσαείς, Κεφ. 3, Στίχος 5..
Πράγματι ο πλεονέκτης λατρεύει το χρήμα και τα υλικά αγαθά, δηλαδή τα είδωλα αντί για τον αληθινό Θεό.
Στην προσπάθειά του να αυξήσει τα υπάρχοντά του δεν θα διστάσει καθόλου να αδικήσει τον συνάνθρωπό του ακόμη και τον αδερφό του.

ΣΑΡΚΙΚΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ.

Τα σαρκικά αμαρτήματα αποτελούν μια άλλη κατηγορία αμαρτημάτων τα οποία βεβηλώνουν και το σώμα του ανθρώπου που είναι ναός του Αγίου Πνεύματος.
Τέτοια αμαρτήματα είναι η πορνεία, η μοιχεία και κάθε άλλη παρά φύσιν σαρκική πράξη.
Κάθε πάθος πριν γίνει πράξη καλλιεργείται στη σκέψη μας ως λογισμός.

Η ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ.

Η επιδίωξη της ηδονής που προσφέρει το φαγητό και η γαστριμαργία (δηλαδή η πολυφαγία), έχουν πολύ άσχημα επακόλουθα διότι με την ηδονή και τον σκοτισμό του νου που δημιουργούν, μας προετοιμάζουν τον δρόμο για τις σαρκικές αμαρτίες.
Μεγάλη ευθύνη αναλογείται στις μητέρες που από αδιάκριτη αγάπη προς τα παιδιά τους τα σπρώχνουν
προς την γαστριμαργία / λαιμαργία χωρίς να σκέφτονται την μεγάλη ζημιά που προξενούν.
«Συγγενικό» αμάρτημα της λαιμαργίας είναι και το πάθος της μέθης.
Οι συνέπειές της είναι γνωστές στις οικογένειες κυρίως που έχουν κάποιον αλκοολικό.

ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

Αυτά έχουν καταστρέψει ολόκληρες οικογένειες δημιουργώντας μεγάλα κοινωνικά δράματα.
Φτάνουν τον άνθρωπο σε κατάσταση εξάρτησης και πολλές φορές συμβαίνει μια χαμένη παρτίδα να κάνει τον άνθρωπο «σκλάβο» με τη θέλησή του προκειμένου να βρει τα χρήματα για να μπορέσει να συνεχίσει ξανά το παιχνίδι.

«Περπατήσαμε» παρέα σε αυτό το άρθρο κρατώντας μόνον μια θεωρητική εικόνα των δρόμων που καταλήγουν στον
ουρανό ή στην απώλεια. Στην πράξη όμως χρειάζεται αγώνας, υπομονή και επιμονή διότι από τη στιγμή που θα αντιληφθεί ο Διάβολος την αλλαγή μας και τη μεταστροφή μας προς τον Χριστό, τότε στην πραγματικότητα αρχίζει ο αγώνας.

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΑΖΩ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΞΕΧΝΙΕΜΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΩ.

Είναι αλήθεια πως χριστιανική ζωή δεν σημαίνει πέντε λεπτά προσευχή πριν κοιμηθώ και τελείωσε.
Η ζωή του Χριστιανού είναι ένας διαρκής αγώνας είτε βρίσκεται με αδελφούς είτε βρίσκεται μόνος.
Ο διάβολος παραμονεύει σε κάθε περίπτωση και βρίσκεται εκεί όπου δεν τον περιμένεις.Τι μας είπε ο Χριστός;
«Όποιος θέλει να με ακολουθήσει ας πάρει το Σταυρό του». Δεν είναι τυχαίος ο λόγος αυτός.
Οι Χιλιαστές για παράδειγμα θεωρούν ότι μοιράζοντας φυλλάδια από σπίτι σε σπίτι μία δύο τρεις φορές την εβδομάδα ότι έκαναν το χρέος τους απέναντι στο Θεό και βάζουν τους εαυτούς τους στην κατηγορία των κηρύκων και αποστόλων αναπαυόμενοι στην ιδέα πως κατέκτησαν τη Βασιλεία των Ουρανών..
– η υπερηφάνεια που λέγαμε παραπάνω.

Η ζωή του Χριστιανού Ορθοδόξου όμως είναι ένας συνεχής αγώνας, γίνεται πρότυπο πολλές φορές κι ας μην το ξέρει ο ίδιος, μεταμορφώνεται η ζωή του σε κήρυγμα που δεν βγάζει λέξη είναι όμως ολοζώντανο κήρυγμα μπροστά σου.
Με τη σιωπή του, την ταπείνωση του, την αγάπη του, την ευγένειά του, την συμπαράστασή του, την βοήθειά του ακόμη και με το προσεκτικό ντύσιμό του, ο Χριστιανός διδάσκει τους άλλους χωρίς να πει μια λέξη.
-Μια εικόνα χίλιες λέξεις όπως λέει κι ένα ρητό.

Στα πρώτα στάδια της μετανοίας μας πιθανόν να αισθανόμαστε σαν το ψάρι που έχασε τα νερά του και μας κάνει να αισθανόμαστε θλίψη και απογοήτευση.
Δεν ξέρουμε κατά πού να πάμε τι είναι σωστό τι είναι λάθος και συνεχώς πέφτουμε σε σφάλματα.
Ένας σύντομος τρόπος προσανατολισμού στις περιπτώσεις αυτές είναι η πυξίδα της προσευχής.
«Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλό.»

Στις επιθέσεις του Διαβόλου η προσευχή και η νηστεία μπορούν να λειτουργήσουν σαν ατομική βόμβα!!!

«Τότε, καθώς οι μαθητές πλησίασαν ιδιαιτέρως τον Ιησού, είπαν: Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε; (το δαιμόνιο)…
Και ο Κύριος απάντησε: …τούτο, μάλιστα, το γένος δεν βγαίνει, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία».
Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, Κεφ. 17 Στίχοι: 1 – 21..

Στη συνέχεια βάζουμε στο πρόγραμμά μας τον Εκκλησιασμό.
Στην αρχή ίσως κάποια πράγματα να μην είσαι σε θέση να τα κατανοείς.
Με τον καιρό όμως θα καταλάβεις τα πάντα.
Ακόμη και τα Εκκλησιαστικά κείμενα θα καταλάβεις όσο κι αν αυτό τώρα σου φαίνεται απίθανο.

Με το ενδιαφέρον και το ζήλο που θα δείξεις αν πραγματικά έχεις μετανοήσει, θα δεις ότι όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
Υπάρχει όμως κι ένας άλλος τρόπος που μπορεί να μας κρατά σε εγρήγορση.
Εκτός από αυτά που προαναφέραμε μπορούμε να πλησιάσουμε τον ιερέα της ενορίας μας και να του ζητήσουμε να πάρουμε μέρος σε κάποιο διακόνημα της Εκκλησίας.
Μια ενορία πάντα έχει ανάγκη από διακόνους.
Αυτό θα σε κρατά σε επαφή με ανθρώπους της Εκκλησίας πράγμα πολύ σημαντικό και η προσφορά σου στην ενορία θα ισούται με προσφορά στον Οίκο του Κυρίου. Αυτό όχι μόνο θα σε κρατά σε εγρήγορση αλλά θα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι πλημυρίζεις από μια ανέκφραστη εσωτερική χαρά και η ψυχή σου θα εκπέμπει στο σώμα σου μια σιγουριά και ασφάλεια που θα λέει: «αφού έχω το Χριστό δεν φοβάμαι τίποτα..»
Και δεν είναι μόνον ότι θα το ακούς, αλλά θα το αισθάνεσαι!!!

Αν υπάρχει πραγματική μετάνοια τότε υπάρχουν και πολλοί τρόποι είτε για να εκδηλώσουμε τη μετάνοιά μας είτε για να μένουμε σε εγρήγορση. Ο Θεός να μας οδηγεί και να μας προστατεύει από την πλάνη των αιρέσεων.

Το άρθρο γράφτηκε βάση του βιβλίου: ΤΟ ΜΗΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ --- Ιερομονάχου Γρηγορίου.

Xαίρε Μήτερ Δέσποινα της ζωής, χαίρε η προστάτις, των τιμώντων σε και φρουρός,
χαίρε η ελπίς μου, η δόξα και ισχύς μου μετά Θεόν η μόνη συ μου βοήθεια.
rose

Unread postby nikaza » Wed Mar 14, 2012 3:53 pm

.......................
Last edited by nikaza on Fri Mar 23, 2012 5:59 pm, edited 1 time in total.
Λάμπρυνόν μου τη στολή της ψυχής Φωτοδότα και σώσον με
nikaza

Unread postby Matina » Sat Mar 17, 2012 1:42 pm

Τα ελαφρυντικά στην εξομολόγησή μας γίνονται επιβαρυντικά για την συνείδηση...(γέρων Παΐσιος)

- Όταν, Γέροντα, κατά την εξομολόγησή μιας αμαρτίας δεν νιώθη κανείς τον πόνο που ένιωσε, όταν έκανε την αμαρτία, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική μετάνοια;

- Αν έχη περάσει καιρός από τότε που έκανε αυτήν την αμαρτία, επουλώνεται η πληγή, γι' αυτό δεν νιώθει τον ίδιο πόνο. Αυτό που πρέπει να προσέξη, είναι να μη δικαιολογή τον εαυτό του κατά την εξομολόγηση. Εγώ, όταν πάω να εξομολογηθώ και πω λ.χ. «θύμωσα» - άσχετα αν χρειαζόταν να δώσω και σκαμπίλι -, δεν αναφέρω το θέμα, για να μη μου δώση ελαφρυντικό ο πνευματικός. Όποιος εξομολογείται και δικαιολογεί τον εαυτό του, δεν έχει ανάπαυση εσωτερική, όσο ασυνείδητος και αν είναι. Τα ελαφρυντικά που χρησιμοποιεί στην εξομολόγησή του γίνονται επιβαρυντικά για την συνείδησή του. Ενώ, όποιος υπερβάλλει τα σφάλματά του, γιατί έχει λεπτή συνείδηση, και δέχεται και μεγάλο κανόνα από τον πνευματικό, αυτός νιώθει ανέκφραστη αγαλλίαση.

Υπάρχουν άνθρωποι που, αν κλέψουν λ.χ. μια ρώγα, νιώθουν σαν να πήραν πολλά καλάθια σταφύλια και σκέφτονται συνέχεια το σφάλμα τους. Δεν κοιμούνται όλη την νύχτα, μέχρι να το εξομολογηθούν. Και άλλοι, ενώ έχουν κλέψει ολόκληρα καλάθια σταφύλια, δικαιολογούν τον εαυτό τους και λένε πως πήραν ένα τσαμπί. Αυτοί όμως που όχι μόνο δεν δικαιολογούν τον εαυτό τους, αλλά μεγαλοποιούν το παραμικρό σφάλμα τους και στενοχωριούνται και υποφέρουν πολύ για μια μικρή τους αταξία, ξέρετε τι θεία παρηγοριά νιώθουν; Εδώ βλέπεις την θεία δικαιοσύνη, πως ο Καλός Θεός ανταμείβει.

Έχω παρατηρήσει ότι όσοι εκθέτουν τα σφάλματά τους ταπεινά στον πνευματικό και εξευτελίζονται, λάμπουν, γιατί δέχονται την Χάρη του Θεού. Ένας απόστρατος με πόση συντριβή μου διηγήθηκε ό,τι είχε κάνει από οκτώ χρονών παιδάκι. Ένα τόπι είχε πάρει από ένα παιδάκι για μια μόνο νύχτα - την άλλη μέρα του το έδωσε - και έκλαιγε, γιατί το στενοχώρησε. Όταν αποστρατεύθηκε, έψαξε και βρήκε όσους είχε λυπήσει, όταν υπηρετούσε - άσχετα αν εκτελούσε καθήκον της υπηρεσίας του-, και τους ζήτησε συγγνώμη! Μου έκανε εντύπωση! Όλα τα έπαιρνε επάνω του. Μένει τώρα σε ένα χωριό και τα χρήματά του τα δίνει ελεημοσύνη. Υπηρετεί και την ηλικιωμένη μάνα του, ενενήντα πέντε χρόνων, κατάκοιτη με ημιπληγία και, επειδή βλέπει το σώμα της, όταν την φροντίζη, τον πειράζει ο λογισμός. «Αν ο Χαμ που είδε την γύμνωση του πατέρα του τιμωρήθηκε, λέει, τότε εγώ.». Συνέχεια έκλαιγε. Το πρόσωπο του ήταν αλλοιωμένο. Πόσο διδάχθηκα από την συντριβή του!

- Μπορεί, Γέροντα, να μεγαλοποιή κανείς τα σφάλματά του, για να δείξη ότι κάνει λεπτή εργασία΄

- Εκείνο είναι άλλο· τότε υπερηφανεύεται από την ταπείνωση.

ΓΕΡΩΝ ΠΑΙΣΙΟΣ...(απο το π.Ν.Σ)

Matina

Unread postby Matina » Sun Mar 18, 2012 5:56 pm

Το μεγαλείο της διάκρισης..παπάς Σάββας ο πνευματικός

Για να φθάση κάποιος στην Μικρά Αγία Άννα θα αποβιβασθή στο λιμάνι της Σκήτης της Αγίας Άννης και θ’ ακολουθήση ένα μικρό και ανηφορικό μονοπάτι. Το μονοπάτι αυτό στα χρόνια του παπα-Σάββα πατήθηκε πολύ. Την περίοδο μάλιστα των Τεσσαρακοστών μεταβαλλόταν σε ατέλειωτη ανθρώπινη αλυσίδα. Κάθε κρίκος κι’ ένας Χριστιανός που πήγαινε για πνευματικό λουτρό.

- Ατέλειωτο κορδόνι ο κόσμος, μας είπαν παλαιοί Αγιαννανίτες. Έτρεχε ο κόσμος ποτάμι. Μοναχοί, Ιερωμένοι, κοσμικοί, υπάλληλοι από τις Καρυές και την Δάφνη, από κάθε γωνιά του Αγίου Όρους, από τα πιο μακρινά Μοναστήρια, από την γειτονική Χαλκιδική, από παντού. Κάθε προσκυνητής του Όρους το θεωρούσε παράλειψη να μή περάση από το εξομολογητήριό του. Και που να τους προλάβη όλους! Ο Δικαίος (=ο μοναχός που διοικεί την Σκήτη) της Αγίας Άννης κάθε βράδυ φιλοξενούσε στο Κυριακό αυτούς που έπρεπε να περιμένουν την σειρά τους την επομένη ημέρα.

Άλλο εκπληκτικό φαινόμενο ήταν η έκφρασις του προσώπου αυτών που έβγαιναν από το εξομολογητήριό του.
Σ’ έκανε να δοκιμάζης έκπληξι πάνω στην έκπληξι. «Τί στο καλό; θα έλεγες. Μεταμορφώσεις συντελούνται εδώ μέσα»;
Κάτι σχετικό μας διηγήθηκαν οι Αγιαννανίτες Πατέρες οι λεγόμενοι Καρτσωναίοι. Τους επισκέφθηκε από τα Αρφαρά της Μεσσηνίας ο γέρων πατέρας τους. Σαν ήρθε η συζήτησις για Εξομολόγησι του συνέστησαν να επισκεφθή τον παπα-Σάββα, να κάνη γενική εξομολόγησι της ζωής του, να δροσισθή η ψυχή του με την χάρι του Θεού.

Έτσι και έγινε. Απέναντί του η σπάνια αυτή πνευματική κολυμβήθρα και να την περιφρονήση; Έφθασε ως εκεί. Παρέμεινε αρκετή ώρα στο εξομολογητήριο. Τελειώνοντας και βγαίνοντας απ’ εκεί σκιρτούσε από ευφροσύνη. Λάμψις ειρήνης είχε σκορπισθή στο πρόσωπό του και κάποια μυστική αλλοίωσι ένιωθε μέσα του. «οθνείαν αλλοίωσιν ευπρεπεστάτην», για να χρησιμοποιήσουμε την φράσι του υμνογράφου. Πήρε βαθειά ανάσα και ξεφώνησε:
- Α, παιδιά μου! Ξαλάφρωσα. Δεν πατάω στην γη.
Πετάω ολόκληρος. Όλος ο κόσμος μου φαίνεται αλλαγμένος. Δόξα νάχης, Χριστέ μου.
Κύριος οίδε, πόσοι παρόμοιοι στεναγμοί ανακουφίσεως, πόσα δάκρυα χαράς, πόσα δοξολογικά επιφωνήματα αντήχησαν στον περίβολο της Αγιορείτικης αυτής κολυμβήθρας του Σιλωάμ.
- Αγαπητέ Θεοφάνη, σκέπτομαι να κινήσω για τον Άθω. Ν’ αναπνεύσω λίγο άρωμα από το Περιβόλι της Παναγίας.
- Θα αισθανθώ μεγάλη χαρά, πάτερ Ιωακείμ, αν μπορούσα να σας συνοδεύσω.
- Και γιατί όχι; Αγαθοί οι δύο υπέρ τον ένα», όπως λέει και η Γραφή.
Αυτά κουβέντιαζε το 1896 στην Αθήνα ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σπετσιέρης, εφημέριος στο Αγιοταφικό Μετόχι, με τον φίλο του Θεοφάνη Τρούγκα, εργοστασιάρχη.

Σύντομα κατέφθασαν ως ταπεινοί προσκυνηταί στο Αγιώνυμο Όρος. Το πρόγραμμά τους προέβλεπε απαραιτήτως επίσκεψι και στον άγιο Πνευματικό. Τον είχε απολαύσει πριν από επτά χρόνια ο π. Ιωακείμ στους Αγίους Τόπους και δεν εύρισκε εγκώμια για να τον εκθειάζη στον φίλο του. Και έτρεφε μέσα του την ελπίδα πως θα τον έπειθε τον κυρ-Θεοφάνη να πλησιάση στο πνευματικό λουτρό.
Όταν βρέθηκαν στην Μικρά Αγία Άννα, στην Καλύβη της Αναστάσεως, έμειναν έκπληκτοι -ο εργοστασιάρχης κυρίως- από τον κόσμο που αντίκρυσαν.

- Περιμένουν όλοι τους για Εξομολόγησι, παρετήρησε ο π. Ιωακείμ. Μεγάλος καθοδηγητής ψυχών ο παπα-Σάββας. Ποιμήν θεοφώτιστος. Και τρέχουν κοντά του τα πρόβατα του Χριστού ωσάν σε τόπο χλόης και αναψύξεως. Κι’ εγώ δεν βλέπω την ώρα που θα έρθη η σειρά μου, ν’ αποτοξινώσω τον ψυχικό μου οργανισμό από κάθε επιβλαβή και δηλητηριώδη ουσία. Η ατμόσφαιρα των Αθηνών πολύ έχει κουράσει το πνεύμα μου.

Όλα αυτά που έβλεπε και άκουγε ο κ. Θεοφάνης τον έσπρωχναν στην μεγάλη απόφασι. Να τακτοποιήση δηλαδή τόσους και τόσους εκκρεμείς λογαριασμούς με τον Θεόν, να ζητήση την συγγνώμη, να ειρηνεύση. Είχε χρόνια να πλησιάση σε Πνευματικό καθώς και να κοινωνήση και η συνείδησίς του επαναστατούσε για την τακτική του.

Βεβαίως ο πειρασμός του έφερνε αντίθετες σκέψεις και τον απέτρεπε από την σωτήρια απόφασι. Τελικά όμως εκάμφθη από την χάρι του Θεού, ενίκησε τους δισταγμούς του και προχώρησε άφοβα στο εξομολογητήριο. Πριν απ’ αυτόν είχε επισκεφθή τον Πνευματικό ο φίλος του π. Ιωακείμ.

Κάθησε πολύ ώρα ο κ. Θεοφάνης στο πνευματικό ιατρείο. Είχε πολλές πληγές να θεραπεύση. Αλλά τι του συνέβη; Ίσως να δοκίμασε στην ζωή του εκπλήξεις, αλλά την φορά αυτή κινδύνευσε να χάση το μυαλό του. Θαμπώθηκε, έμεινε εμβρόντητος. «Θεέ μου, έλεγε, πού βρίσκομαι; Τί ακούω; Μήπως με γελούν τ’ αυτιά μου; Τί μυστήρια είναι αυτά»!
«Εξωμολογήθην πρώτος εγώ, έγραφε αργότερα ο π. Ιωακείμ, είτα ο φίλος μου Θεοφάνης… Έμεινε παρά τω πνευματικώ Σάββα επί πολύ. Ότε δε εξήλθε και ελάβομεν την οδόν διά τα Κατουνάκια, μοι έλεγεν ο φίλος Θεοφάνης:
- Τί άνθρωπος είναι ο πνευματικός Σάββας; Μη είναι άγγελος;
Είπον αυτώ:
- Τι συνέβη; 
»- Ιδού, λέγει μοι, κατά την εξομολόγησιν είπε μοι, ό,τι έπραξα από εικοσαετίας και πλέον χωρίς να είπον εγώ εις αυτόν τίποτε. Μοί είπε πράξεις παλαιάς τας οποίας εγώ δεν ενθυμούμην πως άραγε εγνώριζε τι εγώ έπραξα!
»- Μη απορής, είπον αυτώ, φίλτατε Θεοφάνη. Ο πνευματικός Σάββας έχει προορατικόν.
»-Τι εννοείς προορατικόν;…»[1].
Ο π. Ιωακείμ του έλυσε τις απορίες.
Στην ψυχή του κυρ-Θεοφάνη συντελέσθηκε την ημέρα εκείνη σωστή κοσμογονία.
Αυτός ήταν ο παπα-Σάββας ο Πνευματικός!

Σημείωση:
1. Αρχ. Ιωακείμ Σπετσιέρη, Απομνημονεύματα, Α’, σ. 21-22.
πηγή: Αρχιμανδρίτου Χερουβείμ, Σύγχρονες Αγιορείτικες μορφές (6), Σάββας ο πνευματικός, Έκδοσις Η’, Ιερά Μονή Παρακλήτου Ωρωπός, Αττικής 1995

http://serafeimtousarof.blogspot.com/20 ... st_14.html
http://hristospanagia3.blogspot.com/201 ... _2481.html
agioreitikesmnimes.blogspot.com
Matina

Unread postby rose » Thu Mar 29, 2012 3:11 pm

Θέλουμε από το Θεό γρήγορες και προπαντός εύκολες λύσεις στα προβλήματά μας.
Αλλά μας διαφεύγει της προσοχής ότι η ταραχή και η θλίψη μας μπορεί να οφείλονται στις αμαρτίες μας!

Image

Ένας ισχυρός βασιλιάς άκουσε για έναν άγιο ιερέα, πως έχει θεραπευτικές ικανότητες.
Τον κάλεσε, λοιπόν, μήπως τον Βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους δυνατούς πόνους στην σπονδυλική του στήλη.

-Ο Θεός θα μας βοηθήσει, είπε ο άγιος άνθρωπος, όταν έφθασε. Προτείνω στην μεγαλειότητά Σας να εξομολογηθείτε τώρα. Γιατί η εξομολόγηση βοηθά τον άνθρωπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του, και προ παντός τον απαλλάσσει από πολλές ενοχές και τύψεις, συμφιλιώνοντάς τον με το Θεό.

Ο βασιλιάς, δυσαρεστημένος από μια τέτοια υποχρέωση, είπε:

-Δεν θέλω να μιλήσω για τέτοια ζητήματα. Χρειάζομαι κάποιον που θα με θεραπεύσει χωρίς ερωτήσεις.

Ο ιερέας έφυγε και επέστρεψε λίγο αργότερα, έχοντας μαζί του έναν άλλον άνθρωπο.

-Εγώ πιστεύω πως ο λόγος και η αποκατάσταση της σχέσης μας με το Θεό μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πόνο και να μας βοηθήσει -ενδεχομένως- να βρούμε τον σωστό δρόμο προς τη θεραπεία. Σεις. όμως, δεν θέλετε να συζητήσουμε· και έτσι δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Να, όμως ο άνθρωπος που χρειάζεσθε: ο φίλος μου είναι κτηνίατρος και συνήθως δεν κουβεντιάζει με τους ασθενείς του (!!).

Εμείς θα λέγαμε: πολύ δηκτικός και σκληρός ο λόγος του παπά!
Και ίσως, σε υπερήφανους απόλυτους άρχοντες, να χρειάζονται και κάτι τέτοια. Όμως. το θέμα, που παραμένει ανοιχτό για όλους μας, είναι:

Θέλουμε από το Θεό γρήγορες και προπαντός εύκολες λύσεις στα προβλήματά μας. Αλλά μας διαφεύγει της προσοχής ότι η ταραχή και η θλίψη μας μπορεί να οφείλονται στις αμαρτίες μας! Εφόσον η συγχώρηση των αμαρτιών είναι εντολή του Χριστού και χάρισμα που δόθηκε στους αποστόλους (Ιωάν. 20, 23) και φυσικά στους διαδόχους τους ιερείς και αρχιερείς, είναι πολύ εύκολο να δοκιμάσουμε τη «συνταγή» του Χριστού για την εξομολόγηση. Να μιλήσουμε δηλ. σε ιερέα-πνευματικό.

Υπάρχει και κάτι ακόμη που γίνεται στην εξομολόγηση. Ο Χριστός είπε στους αποστόλους λίγο πριν την ανάληψή Του:

-Να κάνετε μαθητές Μου όλα τα έθνη. Να τους βαπτίζετε στον όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Και να τους διδάσκετε να τηρούν και αυτοί όλα εκείνα που έχω είπει σε σας (Ματθ. 28, 19-20).

Συνεπώς, ο ιερέας-εξομολόγος μπορεί να είναι και προσωπικός διδάσκαλος στην πνευματική ζωή. Δηλ. πραγματικός πνευματικός ιατρός, με τις οδηγίες του οποίου μπορεί ο χριστιανός να νικήσει τις αμαρτίες και τις αδυναμίες του.

Τώρα, λοιπόν, που διανύουμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ας αναζητήσουμε (αν δεν έχουμε ήδη βρει) ιερέα-πνευματικό, ικανό στα λόγια και στα έργα του Ευαγγελίου και στις πνευματικές συμβουλές· και έτσι να αρχίσουμε δυναμικά την πνευματική μας θεραπεία.

Αρχιμ. Ν. Κ.

(πηγή: «Λυχνία Νικοπόλεως», Μάρτιος 2012)
rose

Unread postby Matina » Mon Apr 02, 2012 10:16 pm

Γέροντας Διονύσιος της Κολιτσού«Το δευτερόλεπτο που ζούμε,εκείνο είναι δικό μας»

Image

-Γέροντα δεν έχουμε πολύ διάθεση για να προσευχηθούμε.Όλο το αναβάλλουμε για αύριο,μεθαύριο έχουμε μία δουλειά,ίσως την άλλη εβδομάδα λέμε...

-Αυτό είναι ένας πειρασμός.Ποτέ μην λες«Θα το κάνω αύριο»επειδή το δευτερόλεπτο που ζούμε,εκείνο είναι δικό μας.Το επόμενο δευτερόλεπτο,το επόμενο λεπτό δεν είναι δικά μας,δεν ξέρουμε εαν θα το προλάβουμε,αφού ο άνθρωπος είναι''ωσεί χόρτος''όπως λεει ο ψαλμωδός«Άνθρωπος ωσεί χόρτος αι ημέραι αυτού, ωσεί άνθος του αγρού ούτως εξανθήσει».

Δεν μπορούμε να πούμε''άσε θα το κάνω εγώ άλλη μέρα''.Αυτό που πρέπει να πούμε είναι:«Εαν θέλει ο Θεός,να με βοηθήσει να φτάσω αύριο στην εκκλησία για να εξομολογηθώ και ν'ακούσω προσεχτικά τι θα μου πει ο πνευματικός μου,επειδή αυτός έχει την χάρη του Αγ.Πνεύματος και πρέπει να κάνω ότι με συμβουλεύσει για να μπω στην Βασιλεία των Ουρανών»
Χωρίς την εξομολόγηση δεν μπορούμε να μπούμε στην Βασιλεία του Θεού.

Βλέπετε πόσο μεγάλη είναι η καλοσύνη του Θεού;Ευλόγησε όπως, με την ευλογία του αρχιερέως ο ιερέας να γίνεται πνευματικός,και ότι αυτός λέει αυτό κάνει ο Θεός.Βλέπετε;Ο Θεός δεν έβαλε έναν άγγελο για πνευματικό αλλά έναν άνθρωπο,για να μπορούν οι άνθρωποι να εξομολογούνται με ειλικρίνεια.Αν δεν εξομολογηθείς με ειλικρίνεια δεν θα λάβεις άφεση αμαρτιών.Πρέπει να είσαι ειλικρινής.Το έλεος του Θεού ει μεθ'ημών.

Γέροντας Διονύσιος,ο πνευματικός της Κολιτσού

http://proskynitis.blogspot.com/
Matina

Unread postby rose » Mon Jun 25, 2012 7:26 pm

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

Image

Μετά την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος, που συνέβη την ήμερα της Πεντηκοστής, οι Άγιοι Απόστολοι άρχισαν το κήρυγμα και κατευθύνθη­καν σ' όλη την Οικουμένη. Εξάλλου αυτή ήταν και η εντολή του Κυρίου μαθητεύσατε πάντα τα έθνη.

Οι Άγιοι, όμως, Απόστολοι όρισαν κατά τό­πους επισκόπους και έδωσαν εντολές, βάσει των οποίων θα χειροτονούσαν Πρεσβυτέρους και Δια­κόνους. Ο απ. Παύλος στις ποιμαντικές του επιστολές Α' και Β' προς Τιμόθεον και στην επιστολή του προς τον Τίτον δηλώνει καθαρά ποιά πρέπει να είναι τα προσόντα εκείνων, που θα λάβουν αυτή την εξουσία.

Στην αρχή, μόνο Οι Επίσκοποι τελούσαν τα μυστήρια, αλλά με την αύξηση των χριστιανών η εξουσία δόθηκε από τους επισκόπους και στους Πρεσβυτέρους. Αρχικά μόνο Οι Επίσκοποι ήταν Πνευματικοί Πατέρες, εξομολόγοι. Αργότερα, όμως, δόθηκε και αυτή η εξουσία στους Πρεσβυτέ­ρους. Γι' αυτό ο Πρεσβύτερος στην ενορία, που ιερουργεί, κατ' εντολήν του επισκόπου εξασκεί το έργο αυτό. Πρεσβύτερος, που κάνει δικό του έργο και έρχεται σε αντίθεση με τον Επίσκοπο, αποκόπτεται από το σώμα της Εκκλησίας. Βέβαια όλα αυτά ισχύουν, εφ' όσον ο Επίσκοπος κοινωνεί με όλη την Εκκλησία και δεν είναι Σχισματικός η Αιρετικός. έχει συμβεί και τούτο στην ιστορία της Εκκλησίας. Μόνο σ' αυτή την περίπτωση διαφορο­ποιείται ο Πρεσβύτερος τού Επισκόπου και καταγ­γέλλει τόν Επίσκοπο στην Ιερά Σύνοδο. Το λόγο κατόπιν τούτων έχει η Ιερά Σύνοδος.

Το χάρισμα, όμως, της πνευματικής πατρότητος δε δίδεται σ' όλους τους Πρεσβυτέρους, αλλά σ' εκείνους μόνο, που ο Επίσκοπος κρίνει ότι πρέπει να το λάβουν. Η άσκηση αυτού του λειτουργήμα­τος είναι λεπτοτάτη, γι' αυτό και Οι Επίσκοποι είναι φειδωλοί. Απαιτούνται γι' αυτό το έργο προσόντα ειδικά, που ο Επίσκοπος διακρίνει και με βάση αυτά εκλέγει τους πρεσβυτέρους εκείνους στους οποίους θα δώσει το χάρισμα.

Αλλά τι είναι ο Πνευματικός Πατέρας;

Ό Πνευματικός Πατέρας είναι Και...

2. ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΣ

Ο εξομολόγος, βάσει του ενταλτηρίου γράμμα­τος του Επισκόπου, δέχεται τους πιστούς στο Ιερό Εξομολογητήριο και τελεί το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Οι πιστοί καταφεύγουν σ' αυτόν και εξαγορεύουν τα ανομήματά τους. Η εξαγόρευση γίνεται ενώπιον του πνευματικού μόνο. Τρεις είναι παρόντες σ' αυτό το μυστήριο. Το πνευματικό τέκνο, ο Πνευματικός-Εξομολόγος και ο Θεός. Μόνο αυτοί γνωρίζουν το περιεχόμενο των εξαγορευμένων αμαρτημάτων και ουδείς άλλος. Ο εξομολόγος ουδέποτε ομολογεί αυτά που άκουσε, έστω και αν απειληθεί από κάποιους που έχουν συμφέρον να μάθουν το περιεχόμενο της Εξομολογήσεως. Ο άγιος Διονύσιος Ζακύνθου, μολο­νότι είχε στα χέρια του το φονιά του αδελφού του, δεν τον παρέδωσε στο απόσπασμα, γιατί, αν τον παρέδιδε, θα παρέβαινε το απόρρητο της Ιεράς 'Εξομολογήσεως.

Ό εξομολόγος ακούει τα αμαρτήματα, βοηθά τον εξομολογούμενο, προκειμένου η εξαγόρευση να γίνει τέλεια και να μη φύγει ο εξομολογούμενος αποκρύπτοντας κάτι λόγω φόβου η ντροπής, και στο τέλος επικαλείται τη χάρη του Αγίου Πνεύμα­τος, προκειμένου να συγχωρήσει τα ανομήματα του πνευματικού του τέκνου. Και, όταν ο Πνευματικός συγχωρήσει, τότε είναι και τα παραπτώματα από το Θεό Πατέρα συγχωρημένα. «Όσα εάν δήσητε επί της γης, έσται δεδεμένα εν τω ουρανώ, και όσα εάν λύσητε επί της γης, έστω λελυμένο εν τω ουρανώ». (Ματθ.18, 1Cool

Ό Πνευματικός εξομολόγος, ανάλογα με αυτά που θα ακούσει, δίδει στο πνευματικό του τέκνο Θ. Κοινωνία η βάζει κάποιο κανόνα «άχρι καιρού», βά­σει πάντοτε της διδασκαλίας των Αγίων Αποστό­λων, των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και των Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Με άλλα λόγια δίδει η δεν δίδει Θ. Κοινωνία, βάσει τών κανόνων της Αγίας μας Εκκλησίας.

Ό Πνευματικός εξομολόγος κατά την ενάσκηση ιών καθηκόντων του συναντά και προβλήματα δύσκολα. Τότε καταφεύγει στον Επίσκοπο, από τον όποιο λαμβάνει κατευθυντήριο γραμμή χωρίς να αναφέρει το όνομα του εξομολογουμένου. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το έργο του εξομολόγου. Ο εξομολόγος όμως είναι συγχρόνως Και...

3. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ
Τούτο σημαίνει ότι ο εξομολόγος καθοδηγεί τα πνευματικά του τέκνα θεϊκά και τα οδηγεί εις νο­μός σωτηρίους. Ο πνευματικός καθοδηγεί πάντοτε με βάση τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων και δι­δασκάλων της Εκκλησίας μας, αλλά και με βάση την πείρα, που έχει αποκομίσει από τα χρόνια της ζωής. Το έργο αυτό του πνευματικού καθοδηγητού μπορεί να το τελέσει και ένας λαϊκός. Και είναι δυνατόν να βρεθούν τέτοιοι άνθρωποι με πείρα από τη ζωή, αλλά και με κατάρτιση πνευματική. Κατα­φεύγουμε όμως στον ιερέα, γιατί ο ιερεύς, εκτός των νοητικών του δυνάμεων, εμπνέεται και από το Πανάγιο Πνεύμα, γι' αυτό η καθοδήγησή του δεν είναι λανθασμένη. Το λέγω τούτο, γιατί ο πνευματι­κός καθοδηγητής, που είναι κληρικός, πριν ακούσει το συνομιλητή του, κάνει προσευχή και επικαλείται το Πνεύμα το Άγιο να τον φωτίσει, προκειμένου να δώσει κατάλληλες και συμφέρουσες συμβουλές στον καθοδηγούμενο. Ο λαϊκός, όμως, πνευματι­κός καθοδηγητής, που δεν έχει το χάρισμα της ιεροσύνης και το χάρισμα της Πνευματικής Πατρότητος, καθοδηγεί συνήθως βάσει των γνώσεών του και της πείρας του.

Ό πνευματικός πατέρας δεν είναι μόνο εξομο­λόγος και Πνευματικός καθοδηγητής, αλλά προπά­ντων...

4. ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

Μερικά θέματα δεν εκφράζονται με λόγια, όσο πλούσια γλώσσα και αν διαθέτει κανείς, αλλά βιώ­νονται. Όσοι είστε σαρκικοί πατέρες, έχετε μια μι­κρή γεύση του τι σημαίνει Πατέρας. αλλά γεύση του τι σημαίνει Πνευματικός Πατέρας έχει μόνο εκείνος που ασκεί το λειτούργημα. Πολλές φορές κάνουμε το καθήκον μας και κατόπιν μένουμε ήσυχοι. τι άλλο να κάνω παραπάνω; Ο Πνευματι­κός, όμως Πατέρας, όσο καλά και αν κάνει το καθήκον του, δε μένει ήσυχος. για να κατανοή­σουμε καλύτερα την αλήθεια αυτή, είναι ανάγκη να καταφύγουμε στο μεγάλο Απόστολο των Εθνών, τον Παύλο. Εκείνος έλεγε: «Εάν μύριους παιδαγω­γούς έχητε εν Χριστώ, αλλ' ου πολλούς πατέρας εν γάρ Χριστώ Ιησού διά του Ευαγγελίου εγώ υμάς εγέννησα» (Α' Κορ. δ' 15) Μύριοι μπορεί να είναι οι παιδαγωγοί, εκατοντάδες οι διδάσκαλοι. Ο Πνευ­ματικός όμως Πατέρας, που αναγεννά εν Χριστώ, είναι ένας. Και αυτός είναι ο Πνευματικός μας. Και αλλού θα εκφράσει τη μεγάλη του αγωνία ο Από­στολος λέγοντας: «Τεκνία μου, ους πάλιν ωδίνω, άχρις ου μορφωθή Χριστός εν υμίν!» (Γαλ. δ' 19)

Με άλλα λόγια: Παιδάκια μου, υποφέρω φοβερά με πόνους τοκετού, μέχρις ότου μέσα σας μορφω­θεί ο Χριστός. Αύτη είναι η αγωνία και του κάθε Πνευματικού Πατέρα.

5. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Σε τελευταία ανάλυση Πατέρας Πνευματικός είναι εκείνος που ξέρει να αγαπά, ξέρει να αγκαλιάζει, ξέρει να συμπαρίσταται, ξέρει να συμπονά, ξέρει να πονά, ξέρει να υποφέρει, ξέρει να υπομένει, ξέ­ρει να επιμένει, ξέρει να ξαγρυπνά, ξέρει να δακρύ­ζει, ξέρει να γονατίζει, ξέρει να θυμώνει, ξέρει να μαλώνει, ξέρει να περιμένει, ξέρει να συγκρατεί, ξέ­ρει να συμβουλεύει, ξέρει να συμπάσχει, ξέρει να χαίρει μετά χαιρόντων, ξέρει να κλαίει μετά κλαιό­ντων, ξέρει πότε πρέπει να είναι επιεικής, ξέρει να συμβιβάζει, ξέρει να δέχεται όλους όπως είναι, ξέ­ρει να συγχωρεί, ξέρει ότι πρέπει να είναι αυστηρός στον εαυτό του και επιεικής στους άλλους, ξέρει να τιμωρεί και με μια λέξη, ξέρει να θυσιάζεται.

Παρέθεσα ως τελευταίο κεφάλαιο του παρόντος πονήματος την αναφορά στον Πνευματικό Πατέρα, διότι σχεδόν όλα τα κεφάλαια, που εξετέθησαν, συνδέονται με τον Πνευματικό. Και είναι, νομίζω, ωφέλιμο για όλους να έχουμε μια γενική γνώση του Πνευματικού Πατέρα. Εξάλλου μπορεί κάποιος να βοηθηθεί στο να βρει Πατέρα, αν δεν έχει. Αλί­μονο, όμως, σ' εκείνον που δεν έχει Πατέρα. Είναι πλοίο χωρίς πυξίδα, είναι οδοιπόρος σε ξένο τόπο χωρίς χάρτη, είναι παιδί χωρίς προστάτη, υπακούει στο θέλημά του, συμπεριφέρεται εγωιστικά, χάνει τον προσανατολισμό του, οδηγείται στο βάραθρο. Αν είχαμε όλοι Πνευματικό Πατέρα, η γη μας θα έμοιαζε παραδεισένια. έτσι πρέπει να διαμορφω­θεί.
Αυτή είναι και η ευχή του γράφοντος.

rose

Unread postby Αντώνης » Wed Jul 04, 2012 4:48 am

zenjt wrote:Ἱερὰ Ἐξομολόγηση: Ἐρωτήματα καὶ Ἀπαντήσεις .

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
Τι είναι η Εξομολόγηση;
Η Εξομολόγηση είναι ενα από τα βασικά μυστήρια της Εκκλησίας. Μας δίνει τη δυνατότητα νά «συμφιλιωθούμε» με τον Θεό, νά εξετάσουμε την πίστη και τη ζωή μας και νά εξασφαλίσουμε πνευματική υγεία. Είναι πράξη μετανοίας. Και μετάνοια σημαίνει αλλαγή του εαυτού μας, στροφή, μεταμόρφωση. Όταν αμαρτάνουμε απομακρυνόμαστε από τον Θεό. Όταν όμως μετανοούμε, ομολογούμε τις αμαρτίες μας και ζητάμε συγχώρεση, επιστρέφουμε σ' Αυτόν.
Η Εξομολόγηση μας απαλλάσσει από το βάρος της αμαρτίας. Επιπλέον μας δίνει τήν ευκαιρία νά συζητήσουμε τους βαθύτερους προβληματισμούς μας, νά δεχτούμε συμβουλές και νά ενισχυθούμε πνευματικά.

Πώς καθιερώθηκε; Μήπως πρόκειται για πρόσφατη επινόηση τών κληρικών;
Το μυστήριο καθιερώθηκε από τόν ίδιο τον Χριστό. Αυτός έδωσε στους Αποστόλους τήν εξουσία νά συγχωρούν αμαρτίες (Ιω. 20,23). Στή συνέχεια οι Απόστολοι μετέδωσαν τό χάρισμα αυτό στους επισκόπους και τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας. Έτσι, μέσω της κανονικής χειροτονίας διαιωνίζεται.

Είναι απαραίτητη η Εξομολόγηση για όλους;
Μόνο ένας αναμάρτητος δέ χρειάζεται Εξομολόγηση. Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος γράφει ότι όποιος θεωρεί τόν εαυτό του αναμάρτητο βρίσκεται σε πλάνη και μακριά από τήν αλήθεια (Α' Ιω. 1, 8). Αλλά και ο μόνος άναμάρτητος, ο Χριστός, δέχτηκε τό βάπτισμα της μετανοίας από τόν Πρόδρομο και έδειξε τήν αναγκαιότητα του μυστηρίου. Γι' αυτό η Εξομολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο τής ορθόδοξης χριστιανικής ζωής.

Ποιος μπορεί νά εξομολογεί;
Όπως προαναφέραμε, η Εξομολόγηση γίνεται σε έναν πνευματικό. Δηλαδή σε ιερέα ο οποίος έχει επιλεγεί ειδικά γι' αυτό τό έργο. Χρειάζεται βέβαια να επικοινωνήσουμε μαζί του για να μας ορίσει τον χρόνο και τόν τόπο, εκτός και αν εξομολογεί σέ καθορισμένες τακτικές ημέρες και ώρες, οπότε δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση.

Και ο πνευματικός έχει αμαρτίες!
Ο πνευματικός δέ συγχωρεί τις αμαρτίες μας με τή δική του αγιότητα ή δύναμη, αλλά με τή χάρη πού του δόθηκε από τόν Θεό· αυτός μεσολαβεί μόνο. ΤΙς δικές του αμαρτίες φροντίζει νά τις εξομολογείται και αυτός σέ κάποιον άλλον πνευματικό.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
Που γίνεται η Εξομολόγηση;
Συνήθως η Εξομολόγηση γίνεται στο ναό. Μπορεί όμως νά γίνει και σέ κάποιο παρεκκλήσι ή άλλον χώρο.

Πώς γίνεται;
Καθόμαστε αντικρίζοντας τις εικόνες και μέ τήν προτροπή του πνευματικού εξομολογούμαστε τις αμαρτίες μας. Μπορούμε επίσης νά συμβουλευτούμε τόν πνευματικό γιά κάποιο θέμα πού μας απασχολεί. Όταν ολοκληρώσουμε τήν εξομολόγηση γονατίζουμε και ο πνευματικός βάζοντας τό πετραχήλι (σύμβολο της ιερατικής λειτουργίας του) πάνω στό κεφάλι μας ζητά από τόν Θεό τήν άφεση των αμαρτιών μας. Φεύγοντας ασπαζόμαστε τό πετραχήλι και το χέρι του πνευματικού.

Τι πρέπει να πώ στην Εξομολόγηση;
Στην Εξομολόγηση εξετάζουμε τα αισθήματα, τις σκέψεις, τα λόγια, τις πράξεις, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες, τις αξίες, τις προτεραιότητες, τους στόχους, την κατεύθυνση και τον τρόπο της ζωής μας. Δέν περιοριζόμαστε στην προσωπική μας πνευματική ζωή, αλλά συνεξετάζουμε τις οικογενειακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, την εργασία, ακόμα και τη διασκέδασή μας. Και αυτό επειδή όλη μας η ζωή πρέπει να φωτιστεί από το Άγιο Πνεύμα. Όχι για να καταδικάσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να εξασφαλίσουμε τήν πορεία μας προς τον Χριστό. Μπορούμε λοιπόν να θέσουμε στην κρίση του πνευματικού ζητήματα που μας απασχολούν, ώστε νά πάρουμε αποφάσεις και νά κάνουμε επιλογές πού μας προάγουν πνευματικά αποφεύγοντας ταυτόχρονα άλλες που μπορούν να ζημιώσουν τήν ψυχή μας.

Δε σκότωσα, ούτε έκλεψα... τί νά εξομολογηθώ;
Όταν έχουμε τέτοια απορία, αποκαλύπτουμε ότι δε γνωρίζουμε τή διδασκαλία του Χρίστου. Επειδή ο Χριστός μας διδάσκει ότι και οί αμαρτωλοί λογισμοί ακόμα μας απομακρύνουν από τον Θεό. Επίσης, αμαρτάνουμε όχι μόνο όταν πράττουμε κάτι κακό, άλλα και όταν δέν εφαρμόζουμε τό καλό. Άραγε ποιος μπορεί νά ισχυριστεί ότι εκπληρώνει πραγματικά την εντολή της αγάπης και μάλιστα προς τους εχθρούς του;

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος εξέτασης του εαυτού μου σύμφωνα με τό νόμο του Θεού;
Υπάρχουν οι Δέκα Εντολές και η ερμηνεία τους κάτω από τό πρίσμα της Καινής Διαθήκης. Τό τελειότερο όμως και ακριβέστερο κριτήριο είναι η εντολή της αγάπης προς τον Θεό και προς τόν συνάνθρωπο. Σύμφωνα μέ τά λόγια του Χριστού, σ' αυτή τήν εντολή περιέχονται όλες οί άλλες εντολές (βλ. Ματθ. 22,40). Δε μπορούμε, για παράδειγμα, να αγαπάμε τόν Θεό και νά παραβαίνουμε τις εντολές Του. Ούτε γίνεται να αγαπάμε τους ανθρώπους και ταυτόχρονα να διαπράττουμε αδικίες σέ βάρος τους. Μάλιστα η γνησιότητα της αγάπης προς τον Θεό αποκαλύπτεται από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο (Α' Ιω. 4,20). Έτσι, όταν αδιαφορούμε για τους άλλους ή τους κακομεταχειριζόμαστε, δείχνουμε ότι δεν έχουμε αγάπη προς τον Θεό. Περιφρονούμε την εντολή Του για την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και δέ σεβόμαστε τά δημιουργήματα Του.

Μου φαίνεται δύσκολο νά μιλήσω για τόσο προσωπικά Θέματα. Αισθάνομαι ντροπή. Τί θα σκεφτεί ο πνευματικός;
Πρέπει νά βλέπουμε τό εξομολογητήριο σαν ιατρείο και τον πνευματικό σάν γιατρό. Για εμάς η Εξομολόγηση είναι θέμα ψυχικής -συχνά και σωματικής- υγείας. Για τον πνευματικό πάλι είναι κάτι τό συνηθισμένο. Δεν πρόκειται νά σοκαριστεί από τις δικές μας αμαρτίες. Σίγουρα έχει ακούσει χειρότερες. Εξάλλου, δεν είναι περίεργο η ντροπή, πού μας λείπει την ώρα της αμαρτίας, νά μας κυριεύει τήν ώρα της μετανοίας;

Φοβάμαι μήπως ο πνευματικός φανερώσει τις αμαρτίες μου.
Ο πνευματικός έχει ιερό καθήκον να τηρεί τό απόρρητο της Εξομολογήσεως, τό οποίο μάλιστα αναγνωρίζεται και από τόν νόμο. Σε περίπτωση παράβασης αυτού του καθήκοντος ελέγχεται από τόν Επίσκοπο του και τήν Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Όπως αναφέραμε πρωτύτερα, τόν πνευματικό θα πρέπει νά τόν αντιμετωπίζουμε ως θεραπευτή. Έτσι χρειάζεται νά τόν περιβάλλουμε και με ανάλογη εμπιστοσύνη. Γιά τον λόγο αυτόν επιλέγουμε ελεύθερα και με δική μας ευθύνη τον πνευματικό, ώστε νά είναι πρόσωπο μέ πίστη και αρετή και νά έχει τήν καλή μαρτυρία των πιστών. Μάλιστα η παράδοση τής Εκκλησίας μας συνιστά τήν τακτική εξομολόγηση στον ίδιο πνευματικό και τήν αποφυγή της εναλλαγής του. Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι συνήθως εμείς οί ίδιοι γινόμαστε αιτία κοινοποίησης τής προσωπικής μας ζωής, όταν τήν εμπιστευόμαστε σε ακατάλληλα πρόσωπα, τά οποία δεν έχουν καν τήν ιδιότητα του πνευματικού.

Πώς πρέπει νά λέγονται οι αμαρτίες στον πνευματικό;
Αρκεί μία απλή, σαφής και σύντομη αναφορά. Δε χρειάζονται ούτε λεπτομέρειες (ιδιαίτερα για τά σαρκικά θέματα), ούτε μακροσκελείς εισαγωγές ή δικαιολογίες. Αν είναι απαραίτητο, θα ζητήσει ο πνευματικός περισσότερες πληροφορίες. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι ταπείνωση και συναίσθηση των αμαρτιών μας.

Τι μπορεί να μου πει ο πνευματικός;
Νά εξηγήσει τή σπουδαιότητα μιας αμαρτίας. Να συμβουλεύσει για τήν αποφυγή της. Νά δώσει απάντηση σε κάποιο ερώτημα που του θέσαμε.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
Μετά τήν ευχή του πνευματικού έχουν συγχωρεθεί όλες οι αμαρτίες μου; Μήπως κάποιες θα πρέπει νά τις εξομολογηθώ πάλι;
Η ευχή του πνευματικού δίνει τήν άφεση όλων των αμαρτιών πού έξαγορεύσαμε. Συνεπώς τυχόν αμφιβολία μας για τό θέμα αυτό δείχνει έλλειψη πίστης στο μυστήριο και στή δύναμη του Θεού. Αν πάλι δέν αναφέραμε κάτι βασικό σε σχέση με κάποια αμαρτία, χρειάζεται τήν επόμενη φορά νά τό διευκρινίσουμε.

Αν ξεχάσω κάποια αμαρτία; Αν κρύψω κάποια από ντροπή;
Αν ξεχάσαμε κάτι και εφόσον δεν είναι σοβαρό, μπορούμε νά το αναφέρουμε στην επόμενη εξομολόγηση. Αν όμως παραλείψαμε κάποια αμαρτία εσκεμμένα, τότε δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μας δόθηκε άφεση και δεν πρέπει νά κοινωνήσουμε, ακόμη και αν πήραμε την άδεια του πνευματικού.

Είναι απαραίτητη η Θεία Κοινωνία μετά την Εξομολόγηση;
Η μετάνοια δεν περιορίζεται στο μυστήριο της Εξομολογήσεως. Η «συμφιλίωση» και η ενωσή μας με τον Θεό δεν ολοκληρώνεται χωρίς τη Θεία Κοινωνία. Αύτη είναι ή μυστηριακή ένωση με τον Θεάνθρωπο Χριστό. Το αποκορύφωμα των μυστηρίων. Η Εξομολόγηση μας προετοιμάζει για τη Θεία Κοινωνία.

Μπορώ νά κοινωνήσω λοιπόν αφού εξομολογήθηκα;
Μετά τήν εξομολόγηση θα πρέπει νά ζητήσουμε από τον πνευματικό τήν άδεια νά μεταλάβουμε. Αυτός θά ορίσει τον χρόνο, τή συχνότητα και τον τρόπο της προετοιμασίας μας (νηστεία, προσευχή, συγχώρεση - συμφιλίωση με τους άλλους).

Όμως, τί νόημα έχει νά εξομολογούμαι τακτικά, όταν γνωρίζω ότι θά επαναλάβω τις ίδιες αμαρτίες;
Όπως κάποιος πού πάσχει από χρόνια ασθένεια δεν παύει νά προσπαθεί για τήν απαλλαγή του, έτσι και εκείνος πού επιθυμεί πραγματικά τήν πνευματική υγεία φροντίζει αδιάκοπα νά τήν αποκτήσει. Αυτός είναι ο πνευματικός αγώνας του ανθρώπου· η διά βίου μετάνοια. Το μυστήριο της Εξομολόγησης εξασφαλίζει ότι καμμιά αμαρτία δε μπορεί νά μας απομακρύνει από τό έλεος του Θεού. Μόνο η έλλειψη μετανοίας μπορεί νά μας καταδικάσει στην αίώνια στέρηση Του.

Τα κείμενα αποτελούν πιστη αντιγραφή απο την έκδοση του φυλλαδίου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Μπράβο σου zenjt που το δημοσίευσες, διότι λύνει πολλές απορίες πάνω στο μυστήριο της εξομολογήσεως!
Αντώνης

PreviousNext

Return to ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ