Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Tue Jan 06, 2026 7:19 pm

Image

Τι κάνεις εδώ, Τίμιε Πρόδρομε;!…

Φυλάω το καλογέρι, που μου ανάβει τα καντήλια!

Ο μακαριστός Γέροντας Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης (1905–1991), αυτός ο θεόπνευστος Υμνογράφος

της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το σύγχρονο αγλάϊσμα της Αθωνικής Πολιτείας,

στην αρχή της μοναχικής του ζωής και πορείας, είχε δυσκολευτεί απερίγραπτα.

Κατά παραχώρηση Θεού εγκαταλείφθηκε πρόωρα από τον ίδιο τον γέροντά του, τον ιερομόναχο Μ.,

επειδή αυτός θέλησε να προσχωρήσει στο κίνημα των Ζηλωτών στην Αθήνα.

Έμεινε έτσι «μόνος μονώτατος» –όπως λέει και ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος– για κάποια χρόνια να ασκητεύει

στην τραχεία και απαράκλητη έρημο της Μικράς Αγίας Άννης, μόνος, «μόνῳ τῷ Θεῷ»,….

Με θείο, πραγματικά, θάρρος, με ακατάβλητο φρόνημα και με αισθητή μέσα του τη θεία βοήθεια,

παρέμεινε αποφασιστικά στο πάμφτωχο Καλύβι του Τιμίου Προδρόμου….

Ο περιβόητος παπα–Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (1912–1998), περνώντας κάποτε έξω από το Καλύβι

του 25χρονου τότε μοναχού Γερασίμου, βλέπει οφθαλμοφανώς επάνω ακριβώς από το Καλύβι

του ταπεινού Υμνογράφου τον Τίμιο Πρόδρομο του Κυρίου να υπερίπταται και έκθαμβος τον ρωτάει:

–Τί κάνεις εδώ, Τίμιε Πρόδρομε;!

Και ο Άγιος Ιωάννης, ο παμμέγιστος Πρόδρομος του Σωτήρος Χριστού, του απαντά:

–Κάθομαι εδώ και φυλάω το καλογέρι, που μου ανάβει τα καντήλια!

Ο παπα–Εφραίμ δόξασε τον Θεό και, με δάκρυα στα μάτια, πήγε και διηγήθηκε καταλεπτώς το γεγονός στον νεαρό,

τότε, μοναχό π. Γεράσιμο, ο οποίος, ακούγοντάς το, ξέσπασε αμέσως σε άφθονους λυγμούς μεγάλης και ασυγκράτητης

συγκινήσεως, δοξολογώντας τον Θεό και ευχαριστώντας από βάθους καρδιάς τον Τίμιο Πρόδρομο

για την ανέλπιστη εύνοιά του προς αυτόν.

Άλλοτε πάλι, δεκαετίες αργότερα, σε μία συζήτηση που έγινε, αντιδρώντας ο αείμνηστος Γέροντας π. Γεράσιμος

για την περισσή αυστηρότητα που αποδίδουν υπέρμετρα πολλοί χρωστήρες των αγιογράφων στον χαρακτήρα

της μορφής του Τιμίου Προδρόμου, εκμυστηρεύθηκε προς τον υποτακτικό του με έκδηλη πια τη μυστική ομορφιά

των ιερών βιωμάτων του, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

–Ο Τίμιος Πρόδρομος, είναι γλυκύς, ωραίος, πανέμορφος!…

–Τί λες, Γέροντα; Πώς το ξέρεις; τον ρώτησε με αφέλεια ο νεαρός υποτακτικός του.

–Τον είδα, παιδάκι μου! είπε με απλότητα ο Γέροντας Γεράσιμος·

–Τον είδα!… Ήταν γλυκύς, ωραίος!… Και μου είπε ότι, «εγώ θα είμαι ο προστάτης σου και ο εγγυητής της σωτηρίας σου!».

Ο υποτακτικός του μακαριστού Υμνογράφου τα έχασε κυριολεκτικά!

Συνέχισε να περπατάει σιωπηλός προς τα κελιά τους μαζί με τον αγαθό Γέροντά του, τον μακαριστό Γεράσιμο·

αμίλητος πλέον, αλλά εσωτερικά έκθαμβος από αυτή την πολύτιμη αποκάλυψη για τον Τίμιο Πρόδρομο, τον «γλυκύ, τον ωραίο

και τον πανέμορφο» Προάγγελο, Προφήτη, Κήρυκα, Συγγενή, Φίλο, τον Βαπτιστή Ιωάννη, τον Πρόδρομο του Σωτήρος Χριστού!

Μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτου (1916–2006): «Γεράσιμος Μοναχός Μικραγιαννανίτης, Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας»· Εκδόσεις: «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 1997», σελ. 127–128.

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Tue Jan 06, 2026 7:32 pm

Image
XAPA

Unread postby XAPA » Tue Jan 06, 2026 7:34 pm

Image

«Ἐσύ ὅμως μετανόησε…»

Ἀπό τό βιβλίο τοῦ π.Στεφάνου Ἀναγνωστόπουλου: «Γνῶσις καί βίωμα τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως»

~ Μια μέρα μετέβη σ᾿ ἕνα νοσοκομεῖο, ὅπου νοσηλευόταν ἕνας ἱερεύς, γιά νά τόν ἐξομολογήσει.

Τόν προσκάλεσε ἐπειγόντως ὁ ἀσθενής γέροντας, διότι τήν προηγούμενη βραδυά εἶδε ἕνα θαυμαστό καί

τρομακτικό ὅραμα.

Ἐμφανίσθηκε κοντά του ἕνας ὁλόφωτος νέος καί τοῦ ἔλεγε δείχνοντάς του τόν οὐρανό:

-Ἑτοιμάσου γιά να εἰσέλθης στό Θυσιαστήριο τοῦ οὐρανοῦ, ὅπου ἱερουργοῦν οἱ ἄξιοι ἐκ τῶν ἐπισκόπων καί

ἱερέων, οἱ ὁποῖοι ἐδόξασαν τόν Τριαδικό Θεό στήν γῆ μέ τήν ζωή καί τήν ἱερατική διακονία τους…...

ἀλλά ἐσύ ὅμως μετανόησε!

-Ἰδού ὁ Θρόνος τοῦ Δεσπότου Χριστοῦ, ὅπου θά κριθῆς μέ στοργή ἀλλά καί μέ δικαιοσύνη ἀπό τόν Κύριο!…

Ἐσύ ὅμως μετανόησε!

-Ἰδού ἡ Ἄνω Ἱερουσαλήμ, πού εἶναι ἡ κατοικία χιλιάδων καί μυριάδων Ἅγίων, πού ἀπολαμβάνουν τήν θέα τῆς

δόξης τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ!…
Ἐσύ ὅμως μετανόησε μέ εἰλικρίνεια καί συντριβή!

-Ἰδού ἐδῶ εἶναι ἡ Βασιλεία Του, ὅπου κάθεται ὁ Κύριος τῆς Δόξης καί τόν ἔχουν περικυκλώσει οἱ Δυνάμεις

ὅλων τῶν ἀγγελικῶν ταγμάτων ψάλλοντας τό «Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης ὁ οὐρανός καί ἡ

γῆ τῆς δόξης αὐτοῦ»…
Ἐσύ ὅμως μετανόησε.

-Κοίταξε δεξιά σου καί θά ἰδῆς χιλιάδες ψυχές πού ἐσώθησαν, διότι ἐσύ τούς μνημόνευες κατά τήν διακονία

τῶν 50 χρόνων σου. Ὅλοι αὐτοί τώρα προσεύχονται γιά σένα…
Ἐσύ ὅμως μετανόησε!

-Βλέπε καί τό βαθύ σκοτάδι πού εἶναι ἀριστερά σου καί ἀκοῦς τίς φωνές τρόμου καί ἀπελπισίας…

Ἐσύ ὅμως μετανόησε.

-Γι᾿αὐτό, πάτερ, σ᾿ ἐκάλεσα, εἶπε ὁ εὐλαβέστατος αὐτός ἱερεύς, γιά νά κάνω μία καθαρή καί εἰλικρινῆ

ἐξομολόγηση ἀπό τήν παιδική μου ἡλικία μέχρι σήμερα.

agioskosmasoaitolos
XAPA

Unread postby XAPA » Tue Jan 06, 2026 7:35 pm

Image

Γιατί αν έδωσα το αίμα μου για σένα, πολύ περισσότερο θα δώσω συγχώρηση και σε σένα και σε κάθε άλλη ψυχή που γνήσια μετανοεί.

Ένας αδελφός έκανε συνεχώς αυτή την προσευχή στο Θεό:

– Κύριε, δεν έχω φόβο Θεού! Στείλε μου λοιπόν κεραυνό ή καμιάν άλλη τιμωρία ή αρρώστια ή δαιμόνιο,

μήπως κι έτσι έρθει σε φόβο η πωρωμένη μου ψυχή.

Άλλοτε πάλι παρακαλούσε κι έλεγε:

– Ξέρω πώς έχω πολύ αμαρτήσει ενώπιόν Σου, Δέσποτα, και πώς είναι αναρίθμητα τα σφάλματά μου.

Γι΄ αυτό και δεν τολμώ να Σου ζητήσω να με συγχωρέσεις.

Αν όμως είναι δυνατόν, συγχώρεσέ με για την ευσπλαγχνία Σου.

Αν πάλι είναι αδύνατον, τουλάχιστον τιμώρησέ με στη ζωή αυτή και μη με κολάσεις στην άλλη.

Κι αν είναι και τούτο ακόμη αδύνατον, στείλε μου εδώ ένα μέρος της τιμωρίας

και αλάφρωσέ μου εκεί την κόλαση.

Άρχισε μόνο από τώρα να με τιμωρείς. Αλλά τιμώρησέ με σπλαχνικά, όχι με την οργή Σου, Δέσποτα.

Έτσι λοιπόν μετανοούσε έναν ολόκληρο χρόνο κι αυτά έλεγε με δάκρυα ικετευτικά, ολόθερμα και ολόψυχα,

λιώνοντας και τσακίζοντας σώμα και ψυχή με νηστεία και αγρυπνία και άλλες κακουχίες.

Μια μέρα καθώς καθόταν καταγής, όπως συνήθιζε, θρηνώντας και φωνάζοντας σπαραχτικά,

από την πολλή του λύπη, νύσταξε κι αποκοιμήθηκε.

Και να! Παρουσιάζεται μπροστά του ο Χριστός και του λέει με φωνή γεμάτη ιλαρότητα:

– Τι έχεις, άνθρωπέ μου; Γιατί κλαις έτσι;

Ο αδελφός Τον αναγνώρισε και αποκρίθηκε έντρομος:

– Γιατί έπεσα, Κύριε!

– Έ, σήκω!

– Δεν μπορώ, Δέσποτα, αν δεν μου δώσεις το χέρι Σου!

Τότε Εκείνος άπλωσε το χέρι Του, έπιασε τον αδελφό και τον σήκωσε.

Μά κι όταν αυτός σηκώθηκε, συνέχισε να θρηνεί.

– Γιατί κλαις, άνθρωπέ μου; Γιατί είσαι λυπημένος; του ξαναλέει ο Κύριος με απαλή και ιλαρή πάλι φωνή.

– Δεν θέλεις, Κύριε, να κλαίω και να λυπάμαι, απάντησε ο αδελφός,

πού τόσο πολύ Σε πίκρανα, αν και απόλαυσα τόσα αγαθά από Σένα;

Εκείνος άπλωσε ξανά το χέρι Του, τ΄ ακούμπησε στο κεφάλι του αδελφού και του είπε:

– Μη λυπάσαι πιά.

Γιατί αν έδωσα το αίμα μου για σένα, πολύ περισσότερο θα δώσω

συγχώρηση και σε σένα και σε κάθε άλλη ψυχή που γνήσια μετανοεί.

Μόλις συνήλθε ο αδελφός από την οπτασία, ένιωσε την καρδιά του γεμάτη χαρά.

Έτσι πληροφορήθηκε πώς ο Θεός τον ελέησε.

Κι από τότε ζούσε με πολλή ταπείνωση, ευχαριστώντας Τον.

Γεροντικό

dakriametanoias
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Jan 07, 2026 5:38 pm

Image

Όσιος Πορφύριος:

Όταν μια μητέρα προσεύχεται για τα παιδιά της, ο Θεός τα αγκαλιάζει κρυφά..

Ὅταν μιὰ μητέρα προσεύχεται γιὰ τὰ παιδιά της, ὁ Θεὸς τὰ ἀγκαλιάζει κρυφά..

Τα παιδιά με τους συνεχείς επαίνους δεν οικοδομούνται σωστά.

Γίνονται εγωιστές και κενόδοξοι.

Θα θέλουν στη συνέχεια, σ’ όλη τους τη ζωή, να τους επαινούν συνεχώς, έστω και αν τους λένε ψέματα..

Όταν τα παιδιά είναι τραυματισμένα και πληγωμένα από κάποιο σοβαρό ζήτημα,

να μην επηρεάζεστε που αντιδρούν και μιλούν άσχημα.

Στην πραγματικότητα δεν το θέλουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς στις δύσκολες στιγμές. Μετά μετανιώνουν.

Αν όμως, εσείς εκνευριστείτε και θυμώσετε, γίνεστε ένα με τον πονηρό και σας παίζει όλους..

Για την κακή συμπεριφορά των παιδιών φταίνε γενικά οι γονείς.

Δεν τα σώζουν ούτε οι συμβουλές, ούτε η πειθαρχία, ούτε η αυστηρότητα.

Αν δεν αγιάζονται οι γονείς, αν δεν αγωνίζονται, κάνουν μεγάλα λάθη και μεταδίδουν το κακό που έχουν μέσα τους.

Πρέπει οι γονείς να γίνουν Άγιοι και μετά τα παιδιά θα αγιαστούν και αυτά.

Μετά δεν θα υπάρχουν προβλήματα..

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει, για να μην έχουμε προβλήματα με τα παιδιά μας: η αγιότητα.

Γίνετε Άγιοι και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τα παιδιά σας.

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Jan 07, 2026 5:41 pm

Image

Προσοχή στα μεγάλα !

« Να τα προσέχεις τα μεγάλα κομποσχοίνια !

Όλα τα μεγάλα να τα προσέχεις.

Τα μεγάλα λόγια,

τα μεγάλα δώρα,

τις μεγάλες ευχές,

τις μεγάλες μετάνοιες,

τους μεγάλους κανόνες,

τις μεγάλες ευλάβειες,

τις μεγάλες αρετές.

Και πριν απ’ όλα,

και πάνω απ’ όλα,

τις μεγάλες σιγουριές ! »

(Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ )

odevontas
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Jan 07, 2026 5:47 pm

Image

ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Απόσπασμα από ανέκδοτες επιστολές Αγίου Λουκά Κριμαίας προς πνευματικό του παιδί

Θυμήσου, θυμήσου αγαπημένο μου παιδί όλα τα συμβάντα της ζωής μας είναι μέρος της παντελώς άγνωστης οικονομίας

του Θεού.

Τώρα δεν καταλαβαίνουμε τη σημασία τους, αλλά πιο αργά θα τα καταλάβουμε.

Τώρα αισθανόμαστε ότι είμαστε αδικημένοι και λοιδορούμενοι.

Αργότερα θα καταλάβουμε ότι από τα πάντα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα

τεράστιο όφελος :τον ταπεινό λογισμό.

Εσύ τώρα να προσπαθήσεις να πλησιάσεις το Θεό όσο πιο πολύ μπορείς με τη προσευχή και τη άσκηση.

Τήρησε το κανόνα που σου έχει δώσει ο πνευματικός σου και προσπάθησε να αισθανθείς το Θεό.

Κάνε οτιδήποτε για να Τον ζήσεις να Τον βάλεις στη καρδιά σου.

Να μαλακώσει η καρδούλα σου, παιδί μου, από το άγγιγμα της χάρης, κάθε στιγμή όταν σκέφτεσαι πόσο πολύ σε αγαπάει ο Θεός

και πόσο σε προστάτεψε από το ψυχικό θάνατο, προστατεύοντας σε από τις βρωμιές που φέρνουν οι δαίμονες

στο μυαλό των ανθρώπων…

Ο γλυκύτατος Ιησούς να είναι πάντα στις σκέψεις σου, να είναι ένα λιμάνι στο οποίο θα επανέρχεσαι ξανά και ξανά …

Επίσης μη διστάσεις να καλείς τη Παναγία σε βοήθεια όποτε έχεις ανάγκη και όχι μόνο.

Να συνεχίσεις το δρόμο σου με θάρρος με πολύ θάρρος.

Χάρισε τη καρδιά σου στο Κύριο και Εκείνος θα της δώσει όλες τις βιταμίνες και όλη τη ενέργεια

που χρειάζεται για να μη καταρρεύσει.

Τίποτε να μη σου φαίνεται δύσκολο.

Κάποιος Άλλος αδερφέ κυβερνάει το σύμπαν και όχι οι μεγάλοι του κόσμου τούτου…

Θάρρος, θάρρος , το βλέμμα ψηλά και θα δεις τον Κύριο, όταν θα κλάψεις , όταν θα ψάξεις με λαχτάρα, όταν θα ματώσεις ,

ίσως θα Τον δεις πως σου απλώνει το στέφανο με το Αγαπητικό και Παρηγορητικό χέρι Του.

Μην θλίβεσαι , μη λυπάσαι πιο πολύ από όσο πρέπει, γιατί έτσι δίνεις δικαιώματα στο πονηρό να σε χτυπάει με δύναμη…

Κάνε τη καρδιά σου μοναστήρι.

Χτύπα εκεί το σήμαντρο, κάλεσε εκεί για αγρυπνία, θυμίασε και ψιθύρισε ακατάπαυτα προσευχές.

Ο Θεός είναι δίπλα σου …

agathan
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Jan 07, 2026 6:02 pm

Image

Η ΠΙΟ ΧΑΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΛΑΣΑΜΕ..

Ο Τσάρλι Τσάπλιν είπε στο κοινό ένα υπέροχο αστείο και όλοι άρχισαν να γελούν. . .

Ο Τσάρλι επανέλαβε το ίδιο αστείο και λίγοι γέλασαν… ; ; ;

Επανέλαβε ξανά το ίδιο αστείο, αλλά αυτή τη φορά κανείς δεν γέλασε… ; ; ;

Τότε είπε αυτὰ τα σοφά λόγια:

«Αν δεν μπορείς να γελάς με το ίδιο αστείο … γιατί κλαις για την ίδια ανησυχία ξανά και ξανά;»

Απολαύστε λοιπόν κάθε στιγμή της ζωής μας…!!!

Η ζωή είναι όμορφη όταν αγαπούμε!

Και γίνεται αιώνια ὀταν εμπιστευόμαστε τον Θεό!

Ας θυμηθούμε τις τρεις δηλώσεις του:

(1) Τίποτα δεν είναι μόνιμο σε αυτόν τον κόσμο, ούτε καν τα προβλήματά μας.

(2) Μου αρέσει να περπατώ στη βροχή γιατί κανείς δεν μπορεί να δει τα δάκρυά μου.

(3) Η πιο χαμένη μέρα στη ζωή είναι η μέρα που δεν γελάσαμε.

πηγή: melissoules
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Jan 07, 2026 6:05 pm

Image

“ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΑΝΩ ΜΑΣ,

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΈΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”

~Κάθε σπίτι ελληνικό έχει ένα θαύμα. Εάν δεν ήταν ο Θεός επάνω μας, δεν θα υπήρχε Έλληνας στον κόσμο.

Zούμε, γιατί θέλει ο Θεός, όχι γιατί το θέλουν οι Μεγάλοι.

Στα χρόνια της Κατοχής μας τα πήραν όλα· δεν υπήρχε σιτάρι ούτε για αντίδωρο, δεν υπήρχε λάδι ούτε για τα καντήλια·

πεινούσε ο λαός και πέθαιναν στους δρόμους οι άνθρωποι.

Τι είπε τότε κάποιος από αυτούς· Αν είχαμε μηχάνημα, και τον αέρα ακόμα θα σας αφαιρούσαμε, να πεθάνετε από ασφυξία…

Μέχρι τώρα, παρα τις αμαρτίες μας, μας σώζει ο Μεγαλοδύναμος με θαύματα, που ᾽νε γραμμένα στην ατομική και οικογενειακή

και εθνική ζωή.

Στους βαλκανικούς πολέμους οι Έλληνες ήμασταν μια φούχτα, αλλά μέναμε ενωμένοι και αγαπημένοι, μακριά από κόμματα και

διαιρέσεις. Έτσι περάσαμε τον Όλυμπο και φτάσαμε έξω από τη Θεσσαλονίκη, και η Θεσσαλονίκη έπεσε την ημέρα

του αγίου Δημητρίου και υψώθηκε στο Λευκό Πύργο η ελληνική σημαία. Το ίδιο κι όταν έπεσε το Μπιζάνι και πήραμε τα Γιάννενα.

Δεν είνε θαύματα αυτά;

Το συμπέρασμα. Να πιστεύουμε, αδέρφια μου. Δώστε μου ένα δράμι πίστι! Ένα δράμι από ουράνιο κινεί ένα πύραυλο,

και ένα δράμι πίστεως, από εκείνην που είχαν οι πατέρες μας, μετακινεί βουνά!

«τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστιν» (Λουκ.18,27).

Να φυλάξουμε την πίστι των πατέρων μας. Αυτή είνε η πιο μεγάλη δύναμις. Αυτή σφουγγίζει δάκρυα, παρηγορεί, ενθαρρύνει,

δείχνει τα άστρα του ουρανού και μας λέει· Εκεί είνε η αιωνία πατρίδα μας. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας στους αθέους,

στους απίστους, στους αιρετικούς· ας κρατήσουμε την πίστι μας.

Με την πίστι του Χριστού γεννηθήκαμε, μ᾽ αυτήν θα ζησουμε, και μ᾽ αυτήν θα πεθάνουμε κ᾽ εμείς και τα παιδιά μας

και τα παιδιά των παιδιών μας.

Όσο θα υπάρχουν βουνά και θάλασσες, επάνω εδώ στα βράχια μας θα δοξάζεται, θα υμνήται και υπερυψούται

το όνομα του Πατρός, του Υιού και του αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων· αμήν.

(†) επίσκοπος Αυγουστίνος

orthodoxia.online
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Jan 08, 2026 6:53 pm

Image

«Είμαι η ψυχή του μπάρμπα – Γιάννη!…»

τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Κ. Ἀναγνωστοπούλου

Κάποιος ἐξομολογούμενος, ὁ μπάρμπα – Γιάννης, πρὶν χρόνια μοῦ εἶπε, ὅτι εἶχε διαφορὲς μὲ ἕναν γείτονα,

γιατὶ τοῦ προκαλοῦσε προβλήματα μὲ τὰ σύνορα, μὲ τὸν φράχτη, ὅπως συνήθως γίνεται στὰ χωράφια.

Καὶ ἐξ αἰτίας αὐτῶν τῶν διαφορῶν γόγγυζε μέσα του πολύ.

Κάποια ἡμέρα πληροφορήθηκε, ὅτι τὸ παιδὶ αὐτοῦ τοῦ γείτονα ἔμπλεξε μὲ τὰ ναρκωτικά. Καὶ ὄχι μόνο αὐτό,

ἀλλὰ μὲ τὸ μηχανάκι ποὺ ὁδηγοῦσε, ἔπεσε καὶ ἔσπασε καὶ τὰ δυό του πόδια!…

Εἶπε λοιπὸν καὶ στὴν γυναῖκα του καὶ στὰ παιδιά του:

– Καλὰ νὰ πάθει! Γι᾿ αὐτὸ ποὺ μοῦ ἔκανε καὶ ποὺ θέλει νὰ μοῦ φάη τὸ φράχτη, καλὰ νὰ πάθη!

Τὸν καταδίκασε λοιπὸν καὶ θεώρησε τὴν συμφορά του σὰν δικαία ἀμοιβὴ τῆς κρίσεως τοῦ Θεοῦ καὶ μάλιστα,

ὅτι τιμωρήθηκε στὸ πρόσωπο τοῦ παιδιοῦ του.

Τὴν νύχτα ὅμως παρουσιάζεται στὸν ὕπνο του ἕνας Ἄγγελος. Καὶ τοῦ λέει:

– Ξέρεις ποιός εἶμαι ἐγώ;

– Ὄχι!… Πολὺ λάμπεις! Τί εἶναι αὐτὸ τὸ φῶς;… Ποιός εἶσαι;

– Ἐγὼ εἶμαι ἡ ψυχὴ τοῦ μπάρμπα – Γιάννη!

– Ποιανοῦ μπάρμπα – Γιάννη;…
ρώτησε αὐτὸς ἀπορημένος.

– Τοῦ γείτονά σου!… Γιατί μὲ καταδίκασες τόσο ἄδικα; Τί σοῦ ἔφταιξα; Φώναξες τοπογράφο, νὰ δῆς ὅτι ἔχεις ἄδικο ;…

«Εἶμαι ἡ ψυχὴ τοῦ μπαρμπα -Γιάννη!…».

Ἀπ᾿ αὐτὸ ξύπνησε, τρομοκρατημένος. Κρύος ἱδρώτας τὸν εἶχε περιλούσει, ὅπως ἐδιηγεῖτο ὁ ἴδιος.

Τὴν ἄλλη ἡμέρα φώναξε τοπογράφο νὰ δοῦν τὰ σχέδια καὶ διαπίστωσε ὅτι αὐτὸς εἶχε ἄδικο.

Πῆγε, λοιπόν, βρῆκε τὸν γείτονά του, ἔπεσε στὰ πόδια του καὶ τοῦ εἶπε:

– Μπάρμπα – Γιάννη, συγχώρεσέ με, σὲ ἀδίκησα. Καὶ ὄχι μόνο αὐτό, ἀλλὰ θεώρησα δίκαια τιμωρία τὸ ὅτι τὸ παιδί σου

ἔμπλεξε μὲ τὰ ναρκωτικά.

Καὶ τὸ λέω αὐτὸ ζητῶντας συγγνώμη, γιατὶ φοβᾶμαι ὅτι αὐτὸ θὰ φύγη ἀπὸ σένα καὶ θὰ ᾿ρθῆ στὰ δικά μου παιδιά.

Ἤθελε νὰ βγάλη αὐτὸ τὸ βάρος ἀπὸ πάνω του! Ἐγὼ τὸν ἐμακάρισα. Καὶ ὄχι μόνο τὸν ἐμακάρισα, ἀλλὰ καὶ μέσα μου

εὐχαριστήθηκα καὶ ἀγαλλίασε ἡ ψυχή μου!

Μετὰ τὴν εἰλικρινῆ μετάνοια αὐτῆς τῆς ψυχῆς, ὁ γυιὸς τοῦ μπάρμπα – Γιάννη μὲ τὸ νὰ μείνη ἕξι μῆνες στὸ Κ.Α.Τ. ἔκαμε

συγχρόνως καὶ ἀποτοξίνωσι καὶ ἔτσι ἀπεκατεστάθη πλήρως ἡ ὑγεία του.

Ἐδῶ θαυμάζουμε τὴν οἰκονομία τοῦ Θεοῦ ὄχι μόνο γιὰ τὴν ἀποκατάστασι τῆς δικαιοσύνης ἀλλὰ καὶ τὴν σωτηρία ὅλων μας.

Ἀντιγραφή γιὰ τὸ «σπιτὰκι τῆς Μέλιας»

(*) Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Κ. Ἀναγνωστόπουλου. «Οἱ Ἀναβαθμοὶ στὴν ἐν Χριστῷ Πορεία», σελ. 170-171, Πειραιὰς 2011

Οἰκοδομὴ καὶ Παραμυθία – Περιοδική Ἔκδοσις τῆς Ἱερᾶς Γυναικείας Μονῆς τῶν Ἁγίων Ἀγγέλων – Ἀριθμὸς τεύχους 17 – Νοέμβριος 2020

Εἰκόνα : «Θύρα», έργο τῆς Yulia Luchkina ἀπὸ τὸ Pintrerest

simeiakairwn
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ