Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Wed Dec 24, 2025 6:35 pm

Image

Σ υ γ ν ώ μ η !

Παραμονή Χριστουγέννων ! ...

Τα πάντα σε ρυθμούς γοργούς ...

Όλοι τρέχουν να προλάβουν κάτι ...

Άραγε τι ;

Τι πιο όμορφο και τι πιο μοναδικό απ΄την αυριανή Συνάντηση ;

Παραμονή Χριστουγέννων !

Και ένα μονάχα απομένει στην καρδιά μου σαν επιθυμία .

Αισθάνομαι έντονη την ανάγκη για δυο συγνώμες ...

Μια συγνώμη απ΄ Τον Πλάστη και Τον Δημιουργό μου ,

για όλα όσα απερίσκεπτα πράττω καθημερινά ,

για την κάθε παρακοή Στον Λόγο Του ,

για την κάθε μου αμέλεια στην τήρηση των Θείων εντολών Του !

Κι΄ ένα δεύτερο συγνώμη στον κάθε αδελφό μου ,

στον κάθε μου συνάνθρωπο , στον κάθε φίλο και συγγενή ,

σύντροφο , σύζυγο , παιδί , μητέρα ή πατέρα ,

στον κάθε γνωστό μα και άγνωστο συνοδοιπόρο ,

που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , πλήγωσα , πόνεσα , στεναχώρησα ,

ηθελημένα ή εν αγνοία μου ...

Εκφράζοντας αυτές τις δύο συγνώμες , εκ βάθους καρδιάς ,

δεν μου απομένει άλλο πλέον , από το να βυθυστώ μες της ψυχής μου τα κατάβαθα ,

να πω δυο λόγια προσευχής , ευχαριστίας , δοξολογίας ,

και να αναμένω την αυριανή Μοναδική Συνάντηση !

Την επίσκεψη Του Αγαπημένου στης δικής μου Βηθλεέμ το άγιο Σπήλαιο .

Ευλογημένα Χριστούγεννα !

odevontas
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Dec 25, 2025 1:08 pm

Image

Χριστός γεννάται, δοξάσατε

Ὁ Χριστὸς γεννιέται, δοξάσατε.

Αὐτὸς ποὺ εἶναι ἄναρχος καὶ αἰώνιος, τώρα λαμβάνει ἀρχή. Αὐτὸς ποὺ εἶναι αὐθύπαρκτος, δημιουργεῖται.

Αὐτὸς ποὺ εἶναι ἄπειρος, χωρεῖται στὴν περιορισμένη ἀνθρώπινη φύση.

Αὐτὸς ποὺ πλουτίζει μὲ τὰ ἀγαθά Του τὸν κόσμο, γίνεται φτωχὸς, παίρνοντας ἀνθρώπινο σῶμα, γιὰ νὰ

πλουτίσω ἐγὼ μὲ τὴν θεότητά Του.

Ποιὸς μπορεῖ νὰ παραστήσει πόσος εἶναι ὁ πλοῦτος τῆς ἀγαθότητός Του;

Γι᾿ αὐτὸ καὶ σὺ μαζὶ μὲ τὸν Ἀστέρα τρέξε καὶ μαζὶ μὲ τοὺς Μάγους φέρε Του γιὰ δῶρα, χρυσὸ καὶ λιβάνι καὶ

σμύρνα.

Τίμησέ Τον ὡς Βασιλέα καὶ Θεὸ καὶ ὡς Λυτρωτή, ποὺ νεκρώθηκε γιὰ σένα.

Μαζὶ μὲ τοὺς ποιμένες δόξασέ Τον, μὲ τοὺς ἀγγέλους ὕμνησέ Τον, μὲ τοὺς ἀρχαγγέλους σκίρτησε ἀπὸ χαρά.

Ἂς εἶναι κοινὴ ἡ πανήγυρις τῶν οὐρανίων καὶ τῶν ἐπιγείων δυνάμεων…»

Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος,
Ομιλία ΛΗ΄.

taxiarhes
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Dec 25, 2025 1:21 pm

Image

Μυστήριο παράξενο και παράδοξο αντικρύζω

- Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

*Ἐλᾶτε λοιπὸν νὰ γιορτάσουμε!*

*Ἐλᾶτε νὰ πανηγυρίσουμε!*

Εἶναι *παράξενος* ὁ τρόπος τῆς *γιορτῆς* -ὅσο *παράξενος* εἶναι κι ὁ *λόγος* τῆς *γεννήσεως* τοῦ *Χριστοῦ.*

*Σήμερα λύθηκαν τὰ μακροχρόνια δεσμά.*

*Ὁ διάβολος*
καταντροπιάστηκε.

*Οἱ δαίμονες* δραπέτευσαν.

*Ὁ θάνατος* καταργήθηκε.

*Ὁ παράδεισος* ἀνοίχτηκε.

*Ἡ κατάρα* ἐξαφανίστηκε.

*Ἡ ἁμαρτία* διώχτηκε.

*Ἡ πλάνη* ἀπομακρύνθηκε.

*Ἡ ἀλήθεια* ἀποκαλύφθηκε.

*Τὸ κήρυγμα* τῆς εὐσέβειας ξεχύθηκε καὶ διαδόθηκε παντοῦ.

*Ἡ βασιλεία* τῶν οὐρανῶν μεταφυτεύθηκε στὴ γῆ.

*Οἱ ἄγγελοι* συνομιλοῦν μὲ τοὺς ἀνθρώπους.

*Ὅλα ἔγιναν ἕνα.*

*Γιατί;*

*Γιατί κατέβηκε ὁ Θεὸς στὴ γῆ κι ὁ ἄνθρωπος ἀνέβηκε στοὺς οὐρανούς.*

*(Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου)*

panagia-amarousiou
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Dec 25, 2025 1:26 pm

Image

Νάμαι Κύριε... Δεν θέλω να ματώσουν τα πόδια Σου για μένα

Χριστός γεννάται, δοξάσατε!!!

Όλοι μέ χαρά πλησιάζουν τό Θείο Βρέφος καί ό καθένας τους κάτι έχει νά τού προσφέρει.

Οί Άγγελοι τόν ύμνον,

οί Ούρανοί τόν ἀστέρα,

οί Μάγοι τά δώρα,

οί Ποιμένες τό θαύμα,

ή Γή τό σπήλαιον,

ή ἐρημος τήν φάτνην,

ήμείς δέ Μητέρα Παρθένον.

Καί ἐγώ;; στέκομαι παράμερα, ἀπορημένος καί ἐκστατικός καί μονολογώ.

-Ἀραγε... δέν θά πρέπει καί ἐγώ κάτι νά κάνω;

Δέν πρέπει νά δώσω καί ἐγώ κάποιο δώρο στό μικρό Χριστό;

Ἀλλά τί νά τού δώσω;

Όσο καί νά ψάχνω, όσο καί νά σκέφτομαι, δέν μπορώ νά βρώ κάτι.

Μά...τί λέω τώρα!!

Μού φαίνεται πώς ἀν σταθώ λίγο πιό προσεκτικά στή ζωή Του, στά λόγια Του καί σέ έναν ἀπό

τούς σκοπούς πού τόν ἐφεραν κοντά μου καί μέ ψάχνει καί μέ γυρεύει, είναι «ἠλθε ζητήσαι καί σώσαι τό ἀπολωλός».

Νά'μαι Κύριε!!

Ἐγώ δέν θέλω νά σέ κουράσω. Δέν θέλω νά ματώσουν τά πόδια Σου γιά μένα.

Συγγνώμη Κύριε, ἀλλά δέν ἀντέχω άλλο νά σέ βλέπω σέ ρεματιές καί σέ λαγκάδια, σέ χαράδρες καί σέ γκρεμούς

νά μέ ψάχνεις.

Νἀμαι Κύριε!! στέκομαι γονατιστός, ἐνδακρυς καί μέ ύψωμένα τά χέρια μπροστά στό βρεφικό λίκνο.

Καί αύτά τά δάκρυα είναι τό δικό μου ταπεινό δώρο καί αύτά τά ύψωμένα χέρια είναι ή παντοτινή ίκεσία

«Κύριε Ἰησού Χριστέ ἐλέησόν με τόν άμαρτωλό».

Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος
Πνευματικός.

ayioi-pantes
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Dec 26, 2025 3:33 pm

Image

Προχώρει αμέριμνος και άφησε τη φροντίδα σου σε μένα.

Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει την ζωή του παραδεισένια, εάν έχει εμπιστοσύνη στον Θεό!

Ο ΑΒΒΑΣ Μωϋσής κάποτε αποφάσισε να κατοικήση σε μια απρόσιτη σπηλιά, στη ρίζα μιας απότομης προεξοχής του βουνού.

Ανέβαινε και συλλογιζόταν:

— Καλά όλα τ’ άλλα, μα που θα βρίσκω νερό σε τούτο τον ξερότοπο;

Τό λεγε και το ξανάλεγε κι άρχισε να κλονίζεται. Τότε άκουσε φωνή να του λέγη:

— Προχώρει αμέριμνος και άφησε αυτή τη φροντίδα σε μένα.

Πήρε θάρρος κι έκανε κατοικία του το σπήλαιο. Ύστερα από λίγο καιρό πήγαν να τον ιδούν δύο συνασκηταί του από τη σκήτη.

Δεν του βρισκόταν παρά ένα μικρό σταμνί νερό που το ξόδεψε να βράση λίγες φακές για να τους φιλοξενήση.

Άρχισε τότε να στενοχωριέται και με φανερή αδημονία έμπαινε κι έβγαινε στο σπήλαιο και παρακαλούσε τον Θεό για νερό.

Ξαφνικά εκεί που δεν το περίμενε κανείς, ένα σύννεφο παρασυρμένο από τον άνεμο πήγε κι εστάθηκε πάνω από τη σπηλιά

κι έρριξε τόση βροχή, όση χρειάστηκε να γεμίση όλα του τα σταμνιά ο Μωϋσής.

Οι Γέροντες, που δεν τους διέφυγε η αδημονία του, τον ρώτησαν ύστερα από το φαγητό:

— Τι είχες πάθει το πρωί και πηγαινοερχόσουν με τόση ανησυχία;

— Έκανα δικαστήριο με τον Θεόν, αποκρίθηκε με αφέλεια ο Αιθίοψ. Του υπενθύμιζα πως είχε αναλάβει τη φροντίδα μου και

έπρεπε οπωσδήποτε να μου έβρισκε νερό να πιούν οι δούλοι Του. Και να που ο Αγαθός Δεσπότης αναγκάστηκε να στείλη.

Ο Αββάς Απολλώνιος, που ζούσε με αυστηρή άσκηση στην έρημο της Αιγύπτου, επισκεπτόταν συχνά τους εν Χριστώ

αδελφούς του στο Μοναστήρι, στο οποίο έμενε κι εκείνος κάποτε. Μιά φορά συνέβη, να βιάζεται να επιστρέψει στην έρημο.

Καθώς ήταν φορτωμένος με τις ευλογίες που του είχαν δώσει οι αδελφοί, συναντήθηκε μ’ ένα κοπάδι άγριες γίδες.

Τους έκανε νόημα να σταματήσουν και είπε:

– Στο όνομα του Ιησού Χριστού, ας έλθη μιά από σας να μου κουβαλήσει το φορτίο.

Κι αμέσως, μιά μεγάλη γίδα, τον πλησίασε και στάθηκε ευλαβικά μπροστά του.

Ο Αββάς την φόρτωσε, κάθισε επάνω της και έφθασε στην σπηλιά του μέσα σε μιά ημέρα.

Μιά άλλη φορά, που πήγε να επισκεφθή τους αδελφούς του, τους βρήκε ν’ αργούν.

– Γιατί δεν τελείτε την Θεία Λειτουργία; τους ρώτησε.

– Επειδή δεν ήλθε ο ιερέας, που είναι πέρα από το ποτάμι, απάντησαν εκείνοι.

– Θα πάω εγώ να τον φωνάξω, προθυμοποιήθηκε ο Αββάς.

Οι αδελφοί του πρόβαλαν αντιρρήσεις.

– Είναι αδύνατον να διασχίσει άνθρωπος το ποτάμι, επειδή και βαθύ είναι και κροκοδείλους έχει, που ξεσχίζουν

όποιον βρουν μπροστά τους, του εξήγησαν.

Ο Αββάς Απολλώνιος δεν τους απάντησε, μόνο κίνησε να πάει προς τα εκεί. Όταν έφθασε στην όχθη σήκωσε το χέρι του,

σαν να έκανε νόημα σε κάποιον. Τότε τον πλησίασε ένας κροκόδειλος, ο Αββάς κάθισε άφοβα στην πλάτη του καί

πέρασε απέναντι. Βρήκε τον ιερέα και τον παρακάλεσε να πάει να λειτουργήσει τους αδελφούς. Εκείνος θαύμασε

την απλότητα και την ταπείνωση του Αββά και τον ακολούθησε.

Μόλις έφθασαν στην όχθη, ο Αββάς Απολλώνιος κάλεσε με δυνατή φωνή τον κροκόδειλο να τους περάσει απέναντι.

Το ζώο πλησίασε πρόθυμα και κάθισε ακίνητο, περιμένοντάς τους. Ο ιερεύς όμως, βλέποντας το θηρίο, φοβήθηκε τόσο,

ώστε επέστρεψε τρέχοντας στο καλύβι του. Έτσι ο Αββάς Απολλώνιος επέστρεψε μόνος του στην απέναντι όχθη,

όπου οι αδελφοί του παρακολουθούσαν με μεγάλη αγωνία και θαυμασμό τα όσα διαδραματίζονταν.

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.

ΠΗΓΗ iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Dec 26, 2025 3:37 pm

Image

Γερόντισσα Γαλακτία: «Έζησα το μαρτύριο του πρωτομάρτυρος αγίου Στεφάνου! Τον αγαπώ πολύ..»

Η μνήμη του αγίου Στεφάνου τιμάται στις 27 Δεκεμβρίου

Η Γερόντισσα απευθυνόμενη στις φροντίστριες της, την επομένη της εορτής της ανακομιδης των Τιμίων Λειψάνων του πρωτομαρτυρος αγίου Στεφάνου.

Γερόντισσα: “Έζησα το μαρτύριο του πρωτομαρτυρος αγίου Στεφάνου! Τον αγαπώ πολύ.

Τον προσκυνώ και του φωνάζω:” Στεφανιο μου, Στεφάνακι μου… Δώσε μου λίγη από την αγάπη σου στον Χριστό “.

Φορούσε γαλάζιο ανοιχτό χιτώνα σαν αντερι δικό σας. Οι πέτρες βροχή… Γεμάτος πληγές. Θηρία οι κακούργοι.

Όλα τα δαιμόνια είχαν μπει μέσα τους. Κοίταζε ατάραχος τον ουρανό.

Ο Σαούλ κρατούσε τα ρούχα των φονιάδων. Αλλά κρατούσε και άλλα… είχε τα πόδια του σ’ ένα βράχο.

Είδα και το μαρτύριο των αγίων Δέκα (των εν Γορτυνη 23 Δεκεμβρίου). Πέρασαν με χαρά από το σπαθί.

Παλληκάρι ο πρώτος αλλά πιο παλληκάρι ο τελευταίος που έζησε τον αποκεφαλισμό όλων των άλλων και δεν δίστασε

“.Η Οσία Γερόντισσα Γαλακτία της Κρήτης, σελ. 128, εκδ. Θεομόρφου.

Κάθε πρωὶ ἔπρεπε νὰ περιμένω τη Γερόντισσα Γαλακτία νὰ περάσει μὲ πολὺ εὐλάβεια ἀπὸ ὅλες τὶς εἰκόνες.

Προσκυνοῦσε καὶ κουβέντιαζε στοὺς Ἁγίους.

Μετὰ ἔπαιρνε ἕνα δίφυλλο εἰκόνισμα καὶ περνοῦσε τὸ ΠΙ ποὺ κρατοῦσε ἀπὸ πάνω μέχρι κάτω

γιὰ νὰ μὴν τὸ ἀκουμπᾶνε οἱ δαίμονες. Τοὺς ἔβλεπε ποὺ τὴν πείραζαν καὶ ἤθελαν νὰ τὴν ρίξουν.

Σταύρωνε τὸ κρεβάτι της μὲ τὸ σταυρὸ τοῦ παπποῦ της καὶ ὅλα τὰ βασικὰ σημεῖα τοῦ σπιτιοῦ.

Ἀκουμποῦσε τὸ κεφάλι πάνω στὸ τραπέζι τοῦ μεσαίου δωματίου καὶ ἄκουε μὲ πολλὰ δάκρυα

τὸν “ἀπόστολο” καὶ τὸ “Εὐαγγέλιο” ἀπὸ τὸ ἐκκλησιαστικὸ ραδιόφωνο.

Εἰδικὰ ὅταν ἔλεγε γιὰ τὸν πρωτομάρτυρα Στέφανο ξεσποῦσε σὲ λυγμούς:

«Στεφανιό μου, Στεφανιό μου, Στεφανιό μου».

Εἶχε δεῖ ζωντανὰ πολλὰ ἀπὸ τὰ ἐκκλησιαστικὰ γεγονότα.

Τὴν συγκλόνιζε ὁ λιθοβολισμὸς τοῦ Στεφάνου καὶ μᾶς περιέγραφε μὲ κλάματα κάθε λεπτομέρεια…

κ. Ριρίκα Χρονάκη,

Από το βιβλίο: Η Οσία Γερόντισσα Γαλακτία της Κρήτης, σελ. 225-226, εκδ. Θεομόρφου

ΠΗΓΗ: simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Dec 26, 2025 3:38 pm

Image

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Πρέπει να βλέπουμε το κάθε τι με αγαθό τρόπο.

Πρέπει να βλέπουμε το κάθε τι με αγαθό τρόπο. Τίποτα το κακό να μην σκεπτόμαστε για τους άλλους.

Κι ένα βλέμμα κι ένας στεναγμός επιδρά στους συνανθρώπους μας.

Και η ελάχιστη αγανάκτηση κάνει κακό.

Να έχουμε μέσα στην ψυχή μας αγαθότητα κι αγάπη· αυτά να μεταδίδουμε.

Να προσέχουμε να μην αγανακτούμε για τους ανθρώπους που μας βλάπτουν,

μόνο να προσευχόμαστε γι’ αυτούς με αγάπη.

Ό,τι κι αν κάνει ο συνάνθρωπός μας, ποτέ να μην σκεπτόμαστε κακό γι’ αυτόν.

Πάντοτε να σκεπτόμαστε το καλό.

Βλέπετε τον πρωτομάρτυρα Στέφανο.

Ευχόταν: «Κύριε, μὴ στήσης αὐτοῖς τὴν ἁμαρτίαν ταύτην». Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

από το βιβλίο: Βίος και Λόγοι γέροντος Πορφυρίου, Ι. Μ. Χρυσοπηγής, σελ. 489.

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Dec 26, 2025 3:45 pm

Image

Ο Άγιος Πρωτομάρτυρας Στέφανος παρηγορεί τον άγιο Χατζη-Γεώργη σε μία αγρυπνία

Στις 20 Φεβρουαρίου του έτους 1880 ο Χατζη-Γεώργης σε μία αγρυπνία είδε τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο ως εξής,

όπως αναφέρει σε επιστολή του:

«Στις 20 του μηνός του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν έκαναν όλοι οι αγιορείτες την αγρυπνία, δοξολογία και ευχαριστία

στον Θεό για την σωτηρία του Ορθοδοξοτάτου υμών αυτοκράτορος Αλεξάνδρου*, από την αρχή εκείνης της αγρυπνίας, αποβραδίς,

ήλθα σε έκσταση εν πνεύματι μέχρι το πρωί, και την ώρα που άρχιζε η θεία Λειτουργία είδα τον Πρωτομάρτυρα του Χριστού

Στέφανον ο οποίος φορούσε διακονικά λαμπρότατα άμφια.

Ο Άγιος, αφού άγγιξε το κεφάλι μου, με δυνατή, γλυκύτατη και πολύ παρηγορητική φωνή μου είπε τα εξής:

– Για ποιο λόγο σκυθρωπάζεις, τίμιε Γέροντα; Γιατί στενοχωριέσαι και γιατί είσαι κατηφής;

Κι εγώ ενθαρρυνθείς ολίγον, όπως μου φάνηκε από της κατεχούσης με θλίψεως και ακηδίας, του είπα με φωνή συντετριμμένη:

– Και πώς να μη στενοχωριέμαι, Άγιε του Θεού; Τι καλό βλέπω στις ημέρες μας, όταν είμαστε περικυκλωμένοι από παντού

από τους εχθρούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς»;

Ο Άγιος του είπε να μη στενοχωρήται και αφού τον παρηγόρησε, του πήρε την θλίψη και εξαφανίστηκε.

Από το βιβλίο «Από την ασκητική και ησυχαστική αγιορειτική παράδοση», Άγιον Όρος 2011..

* Αλέξανδρος Β΄ της Ρωσίας ο Ελευθερωτής (δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 1881)

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Dec 26, 2025 3:48 pm

Image

Το θαύμα που κατέγραψε ένας πρωθυπουργός...

Ήταν παραμονή του Αγίου Στεφάνου και στον πολιούχο της πόλεως του Μεσολογγίου, του Αγίου Σπυρίδωνα,

μια οικογένεια παρακαλεί τον ιερέα να ξενυχτήσει το παράλυτο παιδί τους μέσα στην εκκλησία.

Με ικεσίες, παρακλήσεις και πολύ πίστη για ένα θαύμα.

Η αγάπη ενός γονιού για το παιδί του, εκεί που δεν το χωράει ο νούς του να βλέπει το παιδί του,

το ίδιο του το σπλάχνο να μην μπορεί να περπατήσει και ειδικά εκείνες τις παλαιές εποχές

αυτό γινόταν πιο δύσκολο μιας και δεν μπορούσε να έχει ειδικές φροντίδες αυτό το παιδί από κανέναν πέραν αυτής,

των γονιών του.

Και τι θα απογίνονταν αν οι γονείς έφευγαν από την ζωή;

Ποιος θα διακονούσε με τόση αγάπη και υπομονή το παράλυτο παιδάκι τους; Ποιος;

Ο Ιερέας δέχεται και τους επιτρέπει να ''ξενυχτήσουν'' το παιδί μέσα στον ναό.

Τους αποχαιρετά ευχόμενος να πιάσουν οι παρακλήσεις τους.

Όλη την νύχτα ξάγρυπνοι οι γονείς, γονατιστοί, με ικεσίες προς τον Πανάγαθο Θεό

μπροστά στην εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, του προστάτου της πόλεως τους,

αυτουνού που άκουγε κάθε μέρα τα παρακάλια τους.

Του ζήταγαν για ακόμη μια φορά να μεσιτεύσει στον Θεό να κάνει καλά το παιδί τους.

Και ω του θαύματος !!!!! εκεί κάπου στα ξημερώματα το παιδί ξαπλωμένο και ανήμπορο όπως ήταν να σταθεί στα πόδια του,

μπροστά στην εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα, βλέπει τον Άγιο Σπυρίδωνα να βγαίνει από την εικόνα του

να του απλώνει το χέρι δίνοντάς του κάτι, σαν ένα μικρό κομμάτι αντίδωρου έμοιαζε, και να του λέει σήκω.

«Σήκω και περπάτα, μπορείς, είσαι καλά τώρα»

Το παιδί σηκώνεται και ξαφνικά το βλέπουν οι γονείς του να περπατά, άρχισαν τα κλάματα.

Αυτήν την φορά δάκρυα χαράς κύλισαν στα ξάγρυπνα πρόσωπά τους.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους και όταν ρώτησαν το παιδί τους τι έγινε αυτό τους είπε τι είχε δεί.

Γονατιστοί ευχαριστούσαν τον Θεό μα και τον Άγιο που πραγματοποίησε την μεγαλύτερη ευχή τους,

να γιάνει το παιδί που τόσο αγαπούσαν.

Το θαύμα αυτό έγινε ξημερώνοντας του Αγίου Στεφάνου, δυστυχώς ο χρόνος μα και τα λοιπά στοιχεία δεν διεσώθησαν.

Διασώθηκε όμως η καταγραφή αυτού του θαύματος από τον έναν πρωθυπουργό της Ελλάδας. Τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.

Όχι μόνο κατέγραψε το θαύμα αλλά συνέταξε και ειδική ακολουθία για το γεγονός αυτό προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος

και του Αγίου Στεφάνου ανήμερα της μνήμης του οποίο έγινε το θαύμα.

Από τότε και κάθε χρόνο ψάλετε ανήμερα του Αγίου Στεφάνου αυτή η ακολουθία που συνέταξε ένας πρωθυπουργός

και εκείνη την ημέρα σαν σήμερα δηλαδή στο Μεσολόγγι έχουν την λεγόμενη Μονοεκκλησία.

Τελείται δηλαδή (εκτός αν πέσει ημέρα Κυριακή) Θεία Λειτουργία μόνο στον μητροπολιτικό ναό της πόλης,

αυτόν του Αγίου Σπυρίδωνος παρευρισκόμενων όλων των ιερέων της πόλεως και σύσσωμου του πληρώματος της εκκλησίας.

Ενώ περίλαμπρο προσκυνητάρι με την εικόνα του μαρτυρίου του πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου κοσμεί τον ναό.

Θαυμαστά τα έργα σου Κύριε εν τοις Αγίοις σου.

Του Σπύρου Συμεών για την romfea

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Dec 27, 2025 6:36 pm

Image

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ! ΟΙ ΆΓΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ!

ΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛEΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠOΝ ΣΤΗ ΖΩH ΜΑΣ!

Όταν γνώρισα το Χριστό, μού γνώρισε με τη σειρά Του μια καινούρια οικογένεια με τους αμέτρητους φίλους Του, τους Αγίους

και μου είπε: ‘ τώρα είναι και δικοί σου φίλοι’!

Έκτοτε η ζωή και η καθημερινότητά μου άλλαξε άρδην! Η κάθε μου μέρα απέκτησε άλλο νόημα αφού είναι μια γιορτή,

γιορτάζει κι ένας φίλος μου! Η κάθε μέρα είναι χαρούμενη γιατί έχουν γιορτή στον ουρανό! Ο χρόνος απέκτησε άλλη αξία

γιατί τώρα ακολουθώ το εκκλησιαστικό ημερολόγιο!

Η μελέτη του βίου των Αγίων με έκανε να καταπλαγώ με τον αγώνα, τη θυσία και την αγάπη τους για το Χριστό,

να θαυμάσω το ζήλο, τη δύναμη, την αυταπάρνηση και φυσικά όλες τις αρετές τους αφού όλοι τους μαρτύρησαν

για τον Αγαπημένο τους!

Πάντα θα σαστίζω με την απλότητα, την ταπείνωση και τη γλυκύτητα αυτών των ανθρώπων που το βλέμμα τους

και όλη τους η παρουσία εξέπεμπαν το Θείο Φως!

Είμαι πολύ χαρούμενη με τους καινούριους μου φίλους… δεν τους αξίζω… είναι ένα από τα δώρα του Θεού

κι αυτοί σε εμένα την ανάξια που το αποδέχομαι με πολλή ευγνωμοσύνη!

Σιγά σιγά και μέσα από τις προσευχές μου συνδέομαι ολοένα και περισσότερο με κάποιους από αυτούς!

Κάθε φορά που χρειάζομαι τη βοήθεια και τη στήριξη τους είναι εκεί για μένα!

Ο Άγιος Παντελεήμων, ο Άγιος Σώζων, ο Άγιος Πορφύριος, η Αγία Παρασκευή, η Αγία Αικατερίνη και αρκετοί ακόμη

είναι μερικοί από όσους έχω ορίσει καρδιακά μέσα μου συνοδοιπόρους μου σ’ αυτή τη ζωή αν και γνωρίζω

ότι όλοι οι Άγιοι μας συντροφεύουν! Με τις πρεσβείες τους λοιπόν πορεύομαι πιο ήσυχη και ειρηνική!

Άλλωστε αυτό δε θέλουν κι εκείνοι; Να βοηθούν τους ανθρώπους! Τι ευτυχία! Μια ολόκληρη οικογένεια εκεί ψηλά στον ουρανό

με την οποία μπορούμε να επικοινωνούμε πνευματικά!

Και αυτή η πλειάδα των Αγίων μας καταδεικνύει ότι όχι μόνο δεν είναι ανέφικτη η Αγιότητα αλλά ότι είναι και ο τελικός προορισμός! ‘

Άγιοι γίνεσθε’ [ Α’ Επιστ. Πέτρου].

Προσεύχονται για τις ψυχές μας και ποθούν τη σωτηρία όλων μας! Χαίρονται με την πρόοδο μας και λυπούνται με τις πτώσεις μας!

Μας περιμένουν για να προσέλθουμε όλοι μαζί στον Κύριο και να απολαύσουμε όλοι μαζί τα αγαθά του Παραδείσου!

[Προς Εβραίους ια’ 39, 40].

Δεν είμαστε ποτέ μόνοι μας ! Οι Άγιοι είναι πιο κοντά μας από όσο νομίζουμε! Ας τους καλέσουμε λοιπόν στη ζωή μας!

Ας τους επικαλούμαστε κάθε φορά που νιώθουμε μοναξιά, θλίψη, αγωνία, αδυναμία και εκείνοι θα μας στηρίζουν,

θα μας πιάνουν από το χέρι και θα μας βοηθούν να συνεχίζουμε τον Αγώνα τον Καλό και το μονοπάτι που οδηγεί

εκεί κοντά τους…... στη Βασιλεία των Ουρανών!

inpantanassis/simeiakairwn
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ