Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Sun Jun 30, 2019 5:57 pm

Image

Εμφάνιση του Αγίου Νεκταρίου στην Ρουμανία!

Σε ένα χωριό της Ρουμανίας δεν υπήρχε ιερέας, και οι κάτοικοι πήγαιναν συχνά στον Πατριάρχη με το αίτημα,

την πλήρωση της κενής θέσης.

Όμως ο Πατριάρχης δεν είχε την δυνατότητα να ικανοποιήσει το αίτημα των ανθρώπων.

Πήγαιναν και ξαναπήγαιναν οι κάτοικοι, αλλά, τίποτε ο Πατριάρχης τους έλεγε τα ίδια λόγια,

ότι δεν έχω ιερέα να σας στείλω στο χωριό.

Εν τω μεταξύ άλλοι πέθαιναν αδιάβαστοι, άλλοι είχαν γυναίκες και παιδιά χωρίς γάμο,

τα παιδιά και οι μεγάλοι ήταν αβάπτιστοι.

Μια μέρα σταμάτησε έξω από τον Ναό ένα αυτοκίνητο και κατέβηκε ένας ιερέας.

Όλο το χωριό ανάστατο, "ήρθε ο παπάς" φώναζαν.

Πήγαν εκεί οι κάτοικοι, τον καλωσόρισαν και του είπαν:

" Πως ήρθες στο χωριό αφού ο πατριάρχης μας είχε πει ότι δεν έχει παπά να μας στείλει;"

Τότε ο ιερέας τους είπε "Αυτό δεν θέλατε; δεν θέλατε ιερέα; Να ήρθα".

Όλο το χωριό χάρηκε στην παρουσία του νέου ιερέα.

Ο Ιερέας άρχισε αμέσως δουλειά πήγε σε όλους τους τάφους και διάβαζε την εξόδιο ακολουθία,

βάπτισε και πάντρεψε όλους στο χωριό, λειτουργούσε και τους κοινωνούσε.

Μια μέρα καλεί τους χωρικούς και τους λέγει: " Θα φύγω τελείωσε η αποστολή μου".

Τότε το χωριό αναστατώθηκε " τώρα που ήρθε θα φύγεις";

Όμως ο ιερέας δεν άκουγε τους κατοίκους και επέμενε στην απόφασή του.

Αφού οι χωρικοί κατάλαβαν ότι δεν γινόταν τίποτε, τον ευχαρίστησαν για την προσφορά του και τον κατευόδωσαν.

Μετά από μέρες πήγαν στον Πατριάρχη να τον ευχαριστήσουν που τους έστειλε παπά

και να του πουν όταν μπορέσει να τους ξαναστείλει κάποιον ιερέα, αλλά ο πατριάρχης δεν ήξερε τίποτε.

Τους είπε "εγώ δεν έστειλα κανέναν παπά γιατί δεν έχω,

όμως περιμένετε μήπως ο πρωτοσύγκελος, σας έστειλε κάποιον για να σας εξυπηρετήσει".

Πήρε τηλέφωνο τον πρωτοσύγκελο αλλά ούτε αυτός είχε στείλει κανέναν.

Ο πατριάρχης ρώτησε " τι έκανε αυτός ο ιερέας στην ενορία;"

Οι χωρικοί είπαν μας πάντρεψε, μας βάπτισε, μας έκανε τις κηδείες των γονέων, μας έκανε ό,τι κάνει ένας παπάς.

"Καλά" είπε ο πατριάρχης "δεν σας έδινε χαρτιά, δεν έγραφε τα μυστήρια;"

"Βεβαίως" είπαν οι χωρικοί " μας έδινε χαρτιά και τα καταχώρισε στα βιβλία του Ναού".

– Δεν είδατε τι έγραφε; Και πως υπέγραφε, με τι όνομα;

-Όλα τα στοιχεία δέσποτα τα έγραφε στα ρουμανικά, πολλά γράμματα δεν ξέρουμε

γιατί την υπογραφή την έβαζε σε άλλη γλώσσα που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ο πατριάρχης παρακάλεσε να πάνε να φέρουν τα βιβλία για να δει ποιος ήταν αυτός ο κληρικός.

Όταν του πήγαν τα βιβλία, ο πατριάρχης έμεινε έκθαμβος δεν πίστευε στα μάτια του.

Όντως όλα τα στοιχεία ήταν γραμμένα στα ρουμανικά,

ενώ το όνομα του ήταν γραμμένο στα Ελληνικά

με όνομα της υπογραφής Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως.....!

Διακόνημα

oagiosrafail.blogspot
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Jul 01, 2019 5:59 pm

Image

Η ακτή της Κορνουάλης

Αρχ. Σεραφείμ Δημόπουλος

Στήν Αγγλία υπάρχει μία ακτή που πάντα είναι φουρτουνιασμένη. Είναι η ακτή της Κορνουάλης.

Τα ωκεάνεια κύματα του Ατλαντικού ορμούν με ακατάσχετη μανία στους μαυριδερούς της βράχους

και απειλούν να θρυμματίσουν.. κάθε σκάφος που παραπλέει την ακτή αυτή.

Αποφάσισαν λοιπόν, εις το υψηλότερο σημείο της να υψώσουν έναν φάρο,

διά να τον βλέπουν οι θαλασσινοί και να αποφεύγουν την καταστροφή.

Τήν άνοιξη λοιπόν, επιδέξιοι τεχνίτες ύψωσαν ένα φάρο, στην κορυφή του οποίου άναβε και έσβηνε ένα κόκκινο φώς.

Έφθασε και ο χειμώνας! Ο Ατλαντικός με όλη του την ορμή βάλθηκε να σωριάσει σε ερείπια τον φάρο. Και το πέτυχε.

Την επόμενη άνοιξη ανέθεσαν σε άλλους τεχνίτες να οικοδομήσουν ένα νέο φάρο.

Αλλά και αυτός είχε την ίδια τύχη.

Την τρίτη άνοιξη ανέθεσαν σ᾿ έναν ευλαβή μηχανικό να ανεγείρει τον φάρο.

Αυτός έσκαψε βαθιά στον βράχο.

Σχημάτισε μιά στερεή βάση από τσιμέντο στα πλευρά της οποίας έγραψε:

«Εάν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες» Ψαλμ. 126 : 1.

Σ᾿ αυτήν την βάση ύψωσε τον φάρο.

Έφθασε και ο χειμώνας. Το υγρό στοιχείο του ωκεανού όρμησε με μανία εναντίον του φάρου.

Για μιά στιγμή ο φάρος κλονίστηκε. Το ωσάν αίμα κόκκινο φώς του τρεμόσβηνε.

Όλοι οι Άγγλοι, που παρακολουθούσαν από την στεριά περίεργοι τον φάρο,

υπέθεσαν ότι και ο τρίτος φάρος δεν θα αποφύγει την καταστροφή.

Όμως ο φάρος στάθηκε εκεί σαν μυθικός ήρωας που δεν φοβάται τα βέλη των εχθρών του. Δεν έπεσε!

Στέκει εκεί υψώνοντας εις τους ουρανούς την κόκκινη κορυφή του, διά να διακηρύττη σ᾿ όλους τους αιώνες

πως ό,τι είναι οικοδομημένο επάνω στην πίστη εις τον Θεόν δεν φοβάται την κακόττητα του κόσμου,

έστω και εάν αυτή με όλη την έντασή της ορμάει εναντίον του.

Καί σύ, νέε μου, πύργωσε την ζωή σου στην πίστη, οικοδόμησέ την επάνω εις τον Ιησούν Χριστόν.

Και να είσαι βέβαιος ότι όσες θύελλες και εάν πέσουν επάνω σου, όσες δυστυχίες και εάν συναντήσεις,

δεν πρόκειται να ηττηθείς, να καταστραφείς. Διότι έχεις θεμέλιον τον Ιησούν Χριστόν.

«Εν τίνι κατορθώσει νεώτερος την οδόν αυτού; Εν τώ φυλάσσεσθαι τον νόμον σου».

Με ποίον τρόπον θα επιτύχει ένας νέος άνθρωπος εις την ζωήν του; ερωτά ο Δαβίδ.

Και απαντάει: Με το να φυλάττει τον νόμον σου, ώ Κύριε!

Από το βιβλίο: “Πρός τα νειάτα”Γ΄ Εκδοση Βελτιωμένη ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ: «Ιωάννης ο Χρυσόστομος»Λάρισα 2016

hristospanagia3.blogspot
XAPA

Unread postby XAPA » Tue Jul 02, 2019 6:19 pm

Image

Ο δύσπιστος γιατρός (Πραγματική ιστορία)

Ο μακαριστός Δημήτριος Παναγόπουλος (1916-1982), ο θεοφώτιστος λαϊκός ιεροκήρυκας,

κήρυσσε ακόμα και στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου άλλοι δεν πλησίαζαν από το φόβο της φυματίωσης.

Εκεί τον ακολουθούσε ο ιερέας π. Δημήτριος Παπαντώνης,

που εξομολογούσε τους φυματικούς και τελούσε τη θεία λειτουργία.

Μια μέρα ένας γιατρός, που παρακολουθούσε τις ομιλίες προβληματισμένος, πλησιάζει τον ιεροκήρυκα και του λέει:

- Κύριε Παναγόπουλε, ο ιερέας είναι αδύνατον να καταλύει το περιεχόμενο του αγίου ποτηρίου.

Κοινωνούν τόσοι ασθενείς από αυτό, κι όπως είναι γνωστό, το μικρόβιο της φυματιώσεως μεταδίδεται με το σάλιο.

Τι κάνει λοιπόν ο ιερέας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου που περισσεύει;

Το χύνει στο χωνευτήρι; Αυτό όμως δεν είναι μεγάλη αμαρτία;

- Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται ποτέ, αντέτεινε ο ιεροκήρυκας. Ο Χριστός δεν μολύνεται από μικρόβια.

Κι από τα άχραντα Μυστήρια δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μολύνσεως.

Ο γιατρός όμως δεν μπορούσε να πιστέψει.

Τότε εκείνος τον προέτρεψε να παρακολουθήσει την επόμενη θεία λειτουργία, και στο τέλος να σταθεί κάπου,

ώστε να βλέπει τις κινήσεις του ιερέα την ώρα της καταλύσεως. Έτσι κι έγινε.

Ο γιατρός είδε με τα μάτια του το λειτουργό να καταλύει το περιεχόμενο του αγίου ποτηρίου.

Τον είδε μάλιστα να ρίχνει νάμα δυο-τρεις φορές, φροντίζοντας να μείνει ούτε ίχνος από το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Από τότε ο γιατρός, όχι μόνο πίστευε, αλλά και εκκλησιαζόταν και κοινωνούσε μαζί με τους ασθενείς.

Πηγή: Μποτσούρη Γεωργ. Και Βας., Ο ιεροκήρυξ Δημήτριος Παναγόπουλος (1916-1982), Αθήναι 1993

Από το βιβλίο « Θαύματα και Αποκαλύψεις από τη Θεία Λειτουργία» εκδ. Ι. Μονής Παρακλήτου. σελ 153

yiorgosthalassis
XAPA

Unread postby XAPA » Tue Jul 02, 2019 6:28 pm

Image

Η διαθήκη της μάνας.

Μία συγκινητική αληθινή ιστορία.

Αγαπημένα μου παιδιά, (και τους αναφέρει έναν έναν, τά παιδιά της,

τους γαμπρούς, την νύφη και όλα τα εγγονάκια, 25 ονόματα).

Σας φιλώ και σας αποχαιρετώ.

Αυτό το γράμμα θα το ανοίξετε και θα το διαβάσετε μετά τον θάνατό μου…

Η πρώτη σας δουλειά, μόλις σηκωθήτε το πρωί, είναι να πλυθήτε,

να ανάψετε το καντηλάκι σας και να θυμιάσετε όλο το σπίτι.

Κατόπιν θα κάνετε την προσευχή σας,
όπως σας την έμαθα από τον Συνέκδημο.

Το ίδιο θα κάμουν - αν θέλουν - και οι άνδρες σας και η νύφη μου και όλα τα εγγονάκια μου.

Κι ύστερα όλοι στις δουλειές σας.

Μόνο έτσι θα σκεπάζει και θα ευλογή ο Θεός και την δουλειά και την οικογένειά σας.

Κάθε Κυριακή πρωί όλοι σας στην Εκκλησία, το ίδιο και κάθε μεγάλη γιορτή.

Κάθε βράδυ, μικροί-μεγάλοι, πρίν από τον ύπνο θα διαβάζετε το Απόδειπνο, τους Χαιρετισμούς,

την Καινή Διαθήκη, το Ψαλτήρι και την “Αμαρτωλών Σωτηρία”.

Μην ξεχνάτε και τις νηστείες, να τις κρατάτε όλες, όπως σας τις βαστούσα κι εγώ, από 6 χρονών και μετά.

Όλα αυτά, αγαπημένα μου παιδιά και εγγόνια, όταν θα τα κρατάτε, θα είναι σαν να μου ανάβετε

κάθε μέρα ένα κεράκι.

Θα είναι για μένα το καλύτερο καθημερινό μνημόσυνο.

Να τηρήτε τα θρησκευτικά έθιμα της πατρίδας μας και να ακολουθήτε τα ουράνια,

γιατί όλα τα εγκόσμια είναι πρόσκαιρα και μάταια.

Τα καλά έργα και τις κρυφές ελεημοσύνες θα τα έχετε στην αιωνιότητα.

Όλα τα άλλα σαν όνειρο θα σβήσουν.

Μαζί σας δεν θα πάρετε τίποτε, ούτε πλούτη, ούτε δόξες, ούτε σπίτια.

Μόνο τα καλά σας έργα και την υπομονή.

Να έχετε την ευχή μου και να είστε αγαπημένοι, πρώτα μεταξύ σας ως αδέλφια και ύστερα με τις οικογένειές σας,

αλλά και με τους συγγενείς και με τους γείτονες και με τον κόσμο όλο.

Όσο μπορείτε καλά έργα να κάμετε και από την Εκκλησία να μη λείπετε.

Κι αυτούς που θέλουν το κακό σας, να τους συγχωράτε.

Αυτά θα μείνουν κι εδώ κάτω στην γή και στον ουρανό.

Όσα χρόνια κι αν ζήσουμε, θα είναι σαν χθές.

Γι’αυτό έργα καλά και κρυφά.

Αδικίες και ψέματα σε κανέναν, ούτε και στον εχθρό σας.

Την Εκκλησία και τον καλό Πνευματικό να μην αφήσετε.

Όλα αυτά θα τα διαβάζετε όλοι σας καί μπροστά στά παιδιά σας,

κάθε φορά που θα συμπληρώνεται χρόνος από τον θάνατό μου,

μετά απο το Τρισάγιο που θα κάνετε.

Αυτό θα είναι και το μνημόσυνό μου.

Σας δίνω την ευχή μου, σας φιλώ, σας αποχαιρετώ και καλήν αντάμωση στον Παράδεισο.

ahdoni
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Jul 03, 2019 6:32 pm

Image

Διάλογος ἑνός ζητιάνου καί ἑνός διάσημου θεολόγου

τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη Μαξίμοβιτς

Ἡ ἀποδοχή μέ εὐχαριστία τοῦ θελήματος τοῦ Θεοῦ.

ΕΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ ΗΜΩΝ ΧΡΙΣΤῼ Τῼ ΘΕῼ ΠΑΡΑΘΩΜΕΘΑ

«Στο βιβλίο του αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς υπάρχει ένας διάλογος ενός ζητιάνου μέ ένα διάσημο θεολόγο.

Ο θεολόγος επί οκτώ έτη ακατάπαυστα παρακαλούσε το Θεό να του φανερώσει κάποιον άνθρωπο,

που θα μπορούσε να του δείξει τον πιό σίγουρο δρόμο για τη Βασιλεία των Ουρανών.

Κάποια μέρα που έφθασε στο αποκορύφωμα της προσευχής άκουσε μιά φωνή

«Πήγαινε και στην έξοδο της Εκκλησίας θα βρεις τον άνθρωπο που ζητάς».

Πηγαίνει βιαστικά στην Εκκλησία, όπου βρίσκει ένα γέρο ζητιάνο μέ κουρελιασμένα ρούχα

και πληγωμένα γόνατα και τον χαιρετά.

- «Καλό καί ευτυχισμένο πρωινό, γέροντα».

- «Ποτέ δέν είχα κακό καί δυστυχισμένο πρωινό». (ο άλλος εν αμηχανία διορθώνει)

- «Είθε να σου στείλει ο Θεός κάθε αγαθό»!

- «Ουδέποτε μου εστάλη κάτι μη αγαθό»!

(ο θεολόγος παραξενεύεται και του λέει)

- «Τι συμβαίνει με σένα, γέροντα; Εγώ σου εύχομαι κάθε ευτυχία».

- «Μά ποτέ δέν είμαι δυστυχής. Ζω σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
Γιά το ζυγό που μου έδωσε ο Θεός ποτέ δεν δυσανασχέτησα και είμαι πάντοτε ευχαριστημένος».

- «Από που ήλθες εσύ, γέροντα, εδώ»;

- «Από τον Θεό».

- «Και που Τον βρήκες»;

«Εκεί που Τον άφησα στην αγαθή θέληση».

- «Ποιός είσαι, γέροντα, και σε ποιά τάξη ανήκεις»;

- «Οποιος κι αν είμαι, είμαι ικανοποιημένος μέ την κατάστασή μου,

γιατί βασιλεύς είναι αυτός που κυβερνά και διευθύνει τον εαυτό του».

Ο θεολόγος αποδέχθηκε τελικά πως ο δρόμος του ζητιάνου ήταν ο μόνος σίγουρος για τον Ουρανό,

δηλ. η τελεία παράδοση στό θέλημα του Θεού»

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Jul 03, 2019 6:35 pm

Image

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Κάποτε ο διάβολος κάλεσε μια παγκόσμια συνέλευση δαιμόνων.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε:

«Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους Χριστιανούς να πηγαίνουν στην εκκλησία.

Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να διαβάζουν την Αγία Γραφή και να γνωρίζουν την αλήθεια.

Δεν μπορούμε ούτε ακόμα και να τους εμποδίσουμε να έχουν μια ζωντανή στενή σχέση με τον Σωτήρα τους.

Άπαξ και αποκτήσουν αυτήν τη σύνδεση με τον Ιησού, εμείς χάνουμε κάθε δύναμη πάνω τους.

….Έτσι, το μόνο που μας μένει είναι να τους κλέψουμε το χρόνο τους.

Ας πηγαίνουν στην εκκλησία, δεν πειράζει, ας έχουν εκεί τις συνεστιάσεις τους κι όλα τα υπόλοιπα.

Ας έχουν έργο και δράση. Μόνο να μην έχουν χρόνο να αναπτύξουν αυτή τη ζωντανή σχέση με τον Ιησού.

…Να τι θέλω από σας.

Αποσπάστε τους την προσοχή από τον Σωτήρα τους και εμποδίστε τους από του να έχουν θερμή

και στενή σχέση μαζί Του όλη μέρα.

Ας τους παρασύρουμε σε μια χαλαρή σχέση με τον Ιησού, τυπική σχέση, χωρίς γνήσια πίστη και αγάπη γι’ Αυτόν.

Πώς θα το κάνουμε αυτό; ρώτησαν τότε οι δαίμονες.

Βάλτε τους να ασχολούνται με τα δευτερεύοντα θέματα και βρείτε τρόπους αμέτρητους να κρατάτε απασχολημένο

το μυαλό τους, απάντησε.

Βάλτε μέσα τους τον πειρασμό να ξοδεύουν, να ξοδεύουν, να ξοδεύουν και να δανείζονται χρεώνοντας τις κάρτες τους.

Πείστε τις γυναίκες τους να πάνε να δουλεύουν πολλές ώρες εκτός σπιτιού και τους άνδρες να δουλεύουν 6-7 μέρες

την εβδομάδα, 10-12 ώρες την ημέρα, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του τρόπου ζωής τους.

Εμποδίστε τους να ξοδεύουν χρόνο με τα παιδιά τους.

Έτσι, καθώς θα διασπάται η οικογένειά τους, σύντομα το σπίτι δεν θα αποτελεί πια για αυτούς καταφύγιο

από την πίεση της δουλειάς τους.

Κρατάτε πάντα το μυαλό τόσο γεμάτο με ερεθίσματα ώστε να είναι αδύνατο να ακούσουν τη σιγανή

και απαλή φωνή του Θεού.

1. Βάλτε τους να παίζουν το ραδιόφωνο και το κασετόφωνο όποτε οδηγούν.

2. Φροντίστε να έχουν συνεχώς ανοιχτά στο σπίτι τους τα CD, το βίντεο, την τηλεόραση και τους υπολογιστές.

3. Βάλτε σε κάθε κατάστημα κι εστιατόριο που μπαίνουν μουσική που να παίζει ασταμάτητα.

Αυτό θα συννεφιάζει το μυαλό τους και θα αδυνατίζει την κοινωνία τους με τον Χριστό μέσω της προσευχής.

4. Γεμίστε τα τραπέζια τους με περιοδικά και εφημερίδες.

Κάντε τους υπερκαταναλωτικά όντα, να αγοράζουν, να ξοδεύουν χωρίς να έχουν τίποτα από αυτά πραγματική ανάγκη.

Να ασχολούνται, να ταλαιπωρούνται και να απομακρύνονται από τον Ιησού Χριστό.

5. Σφυροκοπάτε τα μυαλά τους ακατάπαυστα με ειδήσεις όλο το 24ωρο.

6. Γεμίστε τους δρόμους με διαφημιστικές αφίσες, ώστε να μην τους αφήνετε στιγμή σε ησυχία όσο οδηγούν

ή περπατούν.

7. Πλημμυρίστε τα γραμματοκιβώτιά τους με άχρηστα διαφημιστικά, καταλόγους ρούχων, τυχερών παιχνιδιών

και κάθε τι που προάγει ψεύτικες ελπίδες ευημερίας.

8. Βάλτε κοκαλιάρικα μοντέλα στα εξώφυλλα των περιοδικών και στην τηλεόραση ώστε οι άνδρες να θεωρούν

αυτά ως πρότυπα ομορφιάς και να μην ικανοποιούνται με την εμφάνιση της γυναίκας τους.

9. Δώστε κούραση στις συζύγους ώστε τα βράδια να μην είναι σε θέση να χαρούν σαν ζευγάρια με τους άνδρες τους.

Δώστε τους πονοκεφάλους ώστε οι άνδρες να έχουν παράπονα, πικρίες και να αρχίσουν να ψάχνουν αλλού για ευχαρίστηση.

Αυτό θα διαλύσει γρήγορα τις οικογένειες.

10. Διαφημίστε τον Αϊ Βασίλη ώστε να κλέψετε την προσοχή των παιδιών από το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.

11. Το Πάσχα διαδώστε τα κουνελάκια και τα κόκκινα αυγά στη θέση του μηνύματος της Ανάστασης και της νίκης

της αμαρτίας.

12. Ακόμα και στη διασκέδασή τους φέρτε τους στα άκρα.

Όταν γυρίζουν από διακοπές να είναι πτώμα στην κούραση και να έχουν μετανιώσει για τις επιλογές τους.

13. Μην τους αφήνετε να βγαίνουν στη φύση και να παρατηρούν ό,τι ο Θεός έφτιαξε.

14. Αντί για αυτό, στέλνετέ τους σε λούνα παρκ, γήπεδα, κινηματογράφους, παιδότοπους και κονσέρτα.

15. Κρατάτε τους πάντα υπεραπασχολημένους. Να μη σκέφτονται, να μην αναζητούν, να μη προβληματίζονται.

16. Και όταν συναντώνται για πνευματική συντροφιά με άλλους πιστούς, κάντε ώστε να φεύγουν από κει

με διαταραγμένη συνείδηση.

17. Δώστε τους να ασχολούνται με τόσους πολλούς ‘καλούς’ στόχους, που να μην έχουν χρόνο ούτε ανάγκη

να εκζητήσουν τη δύναμη του Ιησού στη ζωή τους.

18. Σύντομα θα δουλεύουν ασταμάτητα για αυτόν το καλό σκοπό, που όμως ο Θεός δεν τους ανέθεσε,

θυσιάζοντας την υγεία τους και την οικογένειά τους σ’ αυτόν με μεγάλη πιθανότητα να τα χάσουν και τα δύο.

Θα δουλέψει σίγουρα το σχέδιο αυτό.»

Οι δαίμονες έτρεξαν γρήγορα να βάλουν σε εφαρμογή όλα αυτά,

ώστε οι Χριστιανοί να μην έχουν χρόνο

για τον Σωτήρα τους.

Έχουν πετύχει άραγε τους στόχους τους;

Εσείς κρίνετε!

otheosagapiesti
XAPA

Unread postby bersekero » Thu Jul 04, 2019 10:22 am

Εξαιρετικος, θαυμασιος, ως συνηθως, ο π. Σπυρίδων Σκουτής

Σπάσε την εικόνα που έχεις για τον άλλον μέσα σου

Η σχέση μας με τους άλλους καθορίζεται από τα ψεύτικα είδωλα προσωπικοτήτων που δημιουργούμε τα οποία έχουμε κτίσει μέσα μας με την κατάκριση.

Αυτή η σχέση είναι ψεύτικη διότι δεν σχετιζόμαστε με το πραγματικό και αληθινό πρόσωπο του άλλου , αλλά με αυτό που έχουμε πλάσει μέσα μας. Μια σχέση….μια απάτη….μια πληγή…

Το μεγαλύτερο λάθος γίνεται όταν αυτό το κάνουμε για τα παιδιά μας. Χτίζουμε μέσα μας μια εικόνα για το παιδί μας. Μια εικόνα για την προσωπικότητά του, τη ζωή που θα θέλαμε ΕΜΕΙΣ να ζήσει , το επάγγελμά του κλπ. Όταν το παιδί δεν μας επιβεβαιώνει αυτή την εικόνα ταραζόμαστε, αρχίζουν οι τσακωμοί γιατί η εικόνα δεν επιβεβαιώνεται και ο εγωισμός μας, μας ψιθυρίζει ότι πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας διότι δεν γίνεται αυτό που έχουμε πλάσει μέσα μας για εκείνο! Το βλέπουμε σαν προϊόν ή προέκταση της δικής μας προσωπικότητας και ζωής. Θέλουμε να ζήσουμε μέσα από τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Βασικά να ζήσει η εικόνα μας μέσα από τις ζωές τους. “Αυτά που δεν έκανα εγώ να τα κάνει το παιδί μου ” σου λέει ο άλλος και αρχίζει η πίεση. Γι’ αυτό και είναι λάθος οι ευχές που δίνουμε σε γονείς. Λέμε πολλές φορές : “Να δεις το παιδί σου όπως επιθυμείΣ!” Λάθος....ΤΟ σωστό είναι “Εύχομαι να δεις το παιδί σου όπως ΕΠΙΘΥΜΕΙ το ίδιο ...”

Πόσες φορές ο κόσμος έχει αρνητική άποψη όταν βλέπει ένα ιερέα. “Αυτοί έχουν τα λεφτά” “Οι σκοταδιστές” κλπ κλπ. Το ίδιο γίνεται για κάποιον αλλοδαπό ή ομοφυλόφιλο. Πριν ξεκινήσει οι κουβέντα έχουμε πάρει ήδη τις αποφάσεις μας και έχουμε βγάλει πορίσματα. Προκαταλήψεις, στερεότυπα και ταμπέλες για κάθε άνθρωπο....Δημιουργούμε μέσα μας πηγές που αντί να βγάζουν ύδωρ αγάπης και αγαλλιάσεως βγάζουν δηλητηριώδη τοξικότητα.

Ας σπάσουμε λοιπόν αυτές τις ψεύτικές εικόνες και τα ψεύτικα είδωλα. Να αφήσουμε τον Χριστό να ζωγραφίσει τις εικόνες των ανθρώπων μαζί με τους ίδιους τους ανθρώπους. Να σταματήσουμε τις κακές διαδρομές των λογισμών με προκαταλήψεις και υπόνοιες για κάθε τι που βλέπουμε στον άλλον. Ας ζήσουμε αληθινές σχέσεις…

Ό Άγιος Παϊσιος και πολλοί πατέρες αναφέρουν ότι η ρίζα του κακού μέσα μας είναι οι χαλασμένοι λογισμοί. Λογισμοί , δηλαδή ταγκαλάκια που χτίζουν στην άμμο της ψυχή μας ψεύτικα κάστρα τα οποία έρχεται η πραγματικότητα και τα γκρεμίζει σε μια στιγμή.

Να σχετιζόμαστε και να βλέπουμε τον άλλον όπως είναι, και είναι εικόνα Χριστού. Σε κάθε άνθρωπο να βλέπουμε αυτή την εικόνα. Θα πει κάποιος και αν μας συμπεριφέρεται άσχημα τι γίνεται ; Πάλι είναι μια εικόνα Χριστού, αλλά τραυματισμένη, που χρειάζεται βοήθεια. Η αρρώστια του εγωϊσμού τον έχει ισοπεδώσει. H αμαρτία αμαυρώνει τον εσωτερικό άνθρωπο, δεν τον ισοπεδώνει. Στην ουσία τον τραυματίζει, ενώ εμείς έχουμε κάνει μέσα μας την ιερά εξέταση και έχουμε βγάλει τα πορίσματα. Στην ουσία έχουμε μπει στην θέση του Θεού και δεν το έχουμε καταλάβει.

Μην φτιάχνουμε λοιπόν εικόνες, μην έχουμε εγωϊστικές προσδοκίες. Μπορεί κάτι που επιθυμούμε για εμάς ή τα παιδιά μας να μην είναι προς το συμφέρον.

Το Πάτερ Ημών λέει χαρακτηριστικά “Γενηθήτω το θέλημα Σου”. Ας αφήσουμε λοιπόν το θέλημα του Κυρίου να μας δείξει το δρόμο της σωτηρίας.

Πηγη:
https://euxh.gr/paidagogika/koinonia/sp ... n-mesa-sou
bersekero
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby XAPA » Thu Jul 04, 2019 5:29 pm

Image

ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ:Όταν ξεκινάς να πηγαίνεις κάπου, θα σταυρώνεις το τιμόνι 3 φορές και θα λες: «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».
Δεν θα παθαίνετε τίποτα...

Τον Μάιο του 2005 ένα ζευγάρι πού πολύ αγαπούσε τον Γέροντα πήγαιναν προς το Μοναστήρι.

Η γυναίκα του έφερνε από τα Ιεροσόλυμα ένα σταυρό, τον οποίο της είχαν δώσει Αγιοταφίτες.

Ο σύζυγος της όμως οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα και στην Εθνική Οδό, στο Ύψος της Θήβας, κινδύνεψαν σοβαρότατα.

Το αυτοκίνητο τους βρισκόταν ανάμεσα σε δύο νταλίκες, όταν ο άνδρας ήταν έτοιμος να προσπεράσει.

Άλλα εκείνη την ώρα ανασηκώθηκε το καπό, ακούστηκε ένας θόρυβος σαν έκρηξη,

ράγισε το παρμπρίζ και βούλιαξε ο ουρανός του αυτοκινήτου.

Ξαφνικά, δεν έβλεπε μπροστά του σχεδόν τίποτα.

Η γυναίκα κραύγασε «Παναγία μου!»

και, χωρίς να το καταλάβουν, βρέθηκαν δεξιά.

Πίσω τους ακριβώς είδαν ένα όχημα Οδικής Βοήθειας, λες και τους περίμενε.

Στην καφετέρια πού ήταν κοντά, οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησαν τούς είπαν πώς «είχαν άγιο».

Τηλεφώνησαν στο Μοναστήρι, για να πουν το γεγονός και να μην τους περιμένουν γρήγορα.

Άκουσαν τότε τη μοναχή να τους λέει:

-- Ά, γι' αυτό ο Γέροντας ήταν ανήσυχος και έλεγε:

«Τρέξε, Κύριε! Τρέξε, Κύριε!».

Όταν έφτιαξαν το αμάξι, πήγαν στο Μοναστήρι και διηγήθηκαν με λεπτομέρειες όσα πέρασαν.

Ό Γέροντας είπε:

-- Πρόσεξε τι θα σου πω.

Όταν ξεκινάς να πηγαίνεις κάπου, θα σταυρώνεις το τιμόνι 3 φορές και θα λες:

«Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Δεν θα παθαίνετε τίποτα.

Άκου τώρα τι έγινε.

Την ώρα πού συνέβη αυτό, εγώ το είδα.

Και είδα την Υπεραγία Θεοτόκο να φεύγει απ' το Μοναστήρι, να πιάνει το τιμόνι και αυτός να σκάει.

Δεν την είδες εσύ την Υπεραγία Θεοτόκο;

πηγή:ΒΙΒΛΙΟΓ. ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ. Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΑΔΙΟΥ.(1912 - 2006)
ΤΟΜΟΣ Β. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Jul 04, 2019 5:46 pm

Image

Αγιος Πορφύριος: Σε πιέζει ένα πρόβλημα; Μην πεις: "Θεέ μου, λύσε μου το πρόβλημα, αλλά πες...

"Ήρθε μια μητέρα τις προάλλες και μου είπε : "Γιατί το κάνει αυτό ο Θεός ; Γιατί δεν δίνει δουλειά στο παιδί μου ;",

λες και το παιδί της είναι το μόνο που δεν έχει δουλειά.

Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι σε μια ώρα κρίσης, είτε προσωπικής είτε συλλογικής,

αυτό που μας ζητάει κυρίως ο Θεός είναι αυτού του είδους η στροφή στον ίδιο ;

Αν εγώ δεν αγαπώ τον Θεό και παραταύτα του ζητώ διάφορα, συχνά δεν τα δίνει,

ακριβώς για να καταλάβω ότι αυτό που ζητώ είναι πολύ λίγο, και ότι είναι το περισσόν αυτό που θα έπρεπε να αναζητώ,

και στο οποίο τελικώς βρίσκω μέσα και το λίγο αυτό που ζητούσα πριν.

Αν δεν βρεις την αξία της κλήσης της αγάπης του Θεού, το για ποιό λόγο σε καλεί και για το που σε προορίζει,

είναι πολύ πιθανόν να μην βρεις και αυτό το λίγο που ζητάς.

Βέβαια, ο Θεός προνοεί, και προνοεί και γiα τα απειροελάχιστα, αλλά προνοεί διότι θέλει να μου δείξει

την κλήση την εκλεκτή που μου απευθύνει.

Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα.

Είναι σαν να σου λέει : "κάτι περισσότερο ζήτα από αυτό που ζητάς" και δεν σου δίνει το ελάχιστο για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Κι όταν εσύ πεις : "δεν θέλω το λίγο, θέλω το πολύ", σου λέει "πάρε και το λίγο τώρα"

"Θέλω να γίνω καλά".

Όλοι όσοι είναι άρρωστοι το λένε. Είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο αίτημα.

Αλλά, πίσω από το να γίνω καλά, δεν πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο ;

Θυμηθείτε την παραβολή των δέκα λεπρών.

Και οι δέκα, αναρωτιέται ο Χριστός δεν καθαρίσθηκαν ; Οι άλλοι εννέα που είναι ;

Δεν σημαίνει ότι είχε ανάγκη ο Χριστός να του του πουν ευχαριστώ,

άλλωστε το ήξερε αν θα του το πουν ή όχι, παραδόξως όμως τους θεράπευσε.

Σημαίνει ότι αυτό που ήθελε με την θεραπεία ήταν η ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

Δεν ήθελε απλά να τους θεραπεύσει, ήθελε και να τους αγιάσει κιόλας,

κι αυτό μόνο μέσα από μια αμφίδρομη σχέση αγαπητικής αμοιβαιότητας μπορεί να γίνει.

Αυτοί θεραπεύτηκαν και έφυγαν.(!!!)

Και ο ένας μόνο γύρισε και έγινε απόστολος. Αυτή η έλλειψη αμοιβαιότητας είναι το παράπονο του Θεού το μεγάλο.

Η ιστορία της αγάπης Του για τον άνθρωπο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την ελεύθερη ανταπόκριση του ανθρώπου.

Δεν σταματά ποτέ βέβαια αυτή η αγάπη -ακόμη και η λεγόμενη "κρίση"- του Θεού

δεν είναι τίποτε διαφορετικό από την αγάπη Του αυτή, που συγκαταβαίνει όμως στην ανθρώπινη ελευθερία.

Ένα όμοιο παράπονο έχουν και οι άνθρωποι του Θεού.

Θυμάμαι τον π. Πορφύριο και τον π. Παίσιο να το λένε επανειλημμένως :

"Ω, να ρθει κι ένας να με ρωτήσει για τα πνευματικά.

Όλοι θέλουν την καλή δουλειά, την καλή σύζυγο κτλ".

Μας έλεγε ο π. Πορφύριος όταν ήμασταν φοιτητές :

"Βρε παιδιά, γίνετε εσείς καλοί και θα σας τα δώσει όλα ο Θεός".

Αυτό όμως δεν το καταλαβαίνουμε και πάσχουμε.

Σε πιέζει ένα πρόβλημα.

Μην πεις : "Θεέ μου, λύσε μου το πρόβλημα", αλλά πες : "Φώτισόν μου το σκότος, Κύριε,Κύριε,ελέησον με".

Κι αφού το πεις αυτό, θα καταλάβεις πότε θα πεις, αν τελικά χρειαστεί να το πεις,

και δύο λεξούλες, "βοήθησε και σε αυτό, αν θες".

Εμείς καταβυθιζόμαστε στο πρόβλημα και γίνεται ο Θεός πρόβλημα,

και μεις γινόμαστε πρόβλημα κι η σχέση με τον Θεό γίνεται πρόβλημα,

κι η σχέση με τον εαυτό μας γίνεται πρόβλημα, γιατί μένουμε σε αυτά"

theomitoros.blogspot
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Jul 04, 2019 7:31 pm

Image

ΕΙΠΕ ΜΟΝΑΧΟΣ...

Αν κοιτάξεις τον κόσμο δεν θα υπάρχει τέλος στις λύπες.

Αν κοιτάξεις τον εαυτό σου θα σε πιάσει κατάθλιψη.

Αλλά αν κοιτάξεις τον Χριστό θα βρεις την Ειρήνη.

PROSKINITIS
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ