Απάντηση σε ΟμολογητήςΟμολογητής wrote:Πολύ καλές και σημαντικές οι απορίες σου Στελιο.
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Ομολογητής wrote:Θα κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά.
Οι απορίες σου αυτές είναι σα να προσπαθείς να χωρέσεις έναν Ωκεανό μέσα σε ένα κουβαδάκι. Αν κάνεις λογική και γνωστική προσέγγιση, είναι σίγουρο οτι κάποια στιγμή θα βρεθείς σε αδιέξοδο. .
Δεν έχει σημασία αν ένας προβληματισμός είναι δύσκολος για έναν ανθρώπινο νου. Τα αδιέξοδα είναι για να προσπερνιούνται. Ο άνθρωπος καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας του έφτανε σε αδιέξοδα που τελικά προσπερνούσε και έτσι προόδευε πνευματικά και φιλοσοφικά. Αλλιώς χάνουμε κάθε έννοια ελευθερίας. Εσύ δηλαδή θα μου προτείνεις το «πίστευε και μη ερεύνα»? Προσωπικά προτιμώ το «πίστευε και μη, ερεύνα».
Ομολογητής wrote:Πολλοί μάλιστα σε τέτοια αδιέξοδο βάλανε και λίγες σάλτσες και δημιουργήσαν αιρέσεις.
Στις οποίες αν αρχίσουμε και θέτουμε παρόμοια ερωτήματα θα οδηγηθούν στην δημιουργία και άλλων αιρέσεων, με λίγα λόγια δεν κατάφεραν και πολλά.
Ομολογητής wrote:Δεν τελειώνει, όμως, εκεί η φύση μας. Όλες αυτές οι απορίες είναι αποτέλεσμα της πνευματικής μας τύφλωσης και κώφωσης.
Γιατί να θεωρείσαι τυφλός και κωφός όταν προβληματίζεσαι και υγιής όταν δεν προβληματίζεσαι? Που είναι η ελευθερία της σκέψης?
Ομολογητής wrote: Είμαστε μέσα στην αγκαλιά της Αγάπης του Θεού, και όμως αδυνατούμε να καταλάβουμε πολλά και οι απορίες μας είναι άπειρες! Ζητούμε ξερή εγωιστική γνώση και αδιαφορούμε να μάθουμε μέσα από την βιωματική Χάρη του Θεού!
Γιατί αποκαλείς την γνώση που αποζητώ ξερή και εγωιστική? Είναι λάθος να θέλω να ξέρω σε τι πιστεύω? Να πιστεύω δηλαδή σε κάτι που δεν ξέρω και χωρίς να προβληματίζομαι επειδή έτσι με έμαθε η μαμά μου? Κι αν μου μάθαινε άλλο η μαμά μου? Αν μου μάθαινε πως ο θεός είναι ένα ιπτάμενο και αόρατο τάπερ και δεν πρέπει να προβληματίζομαι γι αυτό γιατί είμαι χαζός άνθρωπος και δεν μπορώ να καταλάβω τις ανώτερες προθέσεις του αλλά θα πρέπει να υπακούω και να πιστεύω γιατί αλλιώς θα είμαι ένας εγωιστής τότε εγώ τι θα έπρεπε να κάνω? Μην θεωρήσεις το παράδειγμά μου ακραίο, δεν απέχει πολύ από διάφορες θρησκείες.
Ομολογητής wrote:Οι απαντήσεις είναι ακατάληπτες διότι δε μπαίνει σε λογική και μέτρο η Αγάπη και Ενέργεια του Θεού! Άμα συμπορευθούμε με Εκείνον, τότε θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε. Γράφω αυτά για να καταλάβουμε πόσο (α)πιθανό είναι με τη λογική να κατανοήσουμε τέτοια μυστήρια, ενώ πολύ εύκολα μπορούμε να κολλήσουμε σε πλάνη.
Για οτιδήποτε μη αποδείξιμο η μη εξηγήσιμο θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν είμαστε ικανοί να το γνωρίσουμε γι αυτό δεν πρέπει να κρίνουμε και να προβληματιζόμαστε αλλά να πιστεύουμε τυφλά. Έτσι θα μπορούσα να εφεύρω κι εγώ μια δοξασία, να την μαθαίνω σε βρέφη και να τους λέω μην τολμήσετε να αμφισβητήσετε τίποτα, δεν είστε ικανοί να καταλάβετε, πιστέψτε τυφλά σε οτιδήποτε λέω ακόμα κι αν δεν βγάζει λογική, αλλιώς θα υποπέσετε στο αμάρτημα του εγωισμού. Πόσο σωστό είναι όμως αυτό?
Απάντηση σε pamavolPamavol wrote:Αδελφέ μας Στέλιο καλώς ήρθες.
Για να μήν μείνει καμία σκιά στις ερωτήσεις σου θα έπρεπε να ακούσεις τις ομιλίες του π. Αθ. Μυτιληναίου για το κεφάλαιο της Γενέσεως της Παλαιάς Διαθήκης. Επειδή όμως είναι δύσκολο να ακούσεις τις 70 διαλέξεις του θα επιχειρήσω να σου δώσω μία εικόνα.
Καλώς σας βρήκα. Σε ευχαριστώ για την απάντηση και την προσπάθεια να μου εξηγήσεις. Η απορία μου εξάλλου είναι τόσο απλή…
Pamavol wrote:Ο Θεός πρίν την δημιουργία του Αδάμ είχε δημιουργήσει τους αγγέλους. Αυτοί μπορούσαν να "κλειδώσουν" άν ο Θεός το επιθυμούσε από την πρώτη στιγμή στην αγαθή κατάσταση. Τους έκανε όμως ελεύθερους και τους κλείδωσε αργότερα, ΑΦΟΥ όμως είχε πέσει ο εωσφόρος και είχε παρασύρει μαζί του όσους ο Θεός επέτρεψε.
Πρίν την δημιουργία των αγγέλων ο Θεός το γνώριζε πως ελεύθερος ο αρχάγγελος θα έπεφτε και παρόλα αυτά το επέτρεψε προκειμένου να βοηθηθεί ο Αδάμ και η Εύα (θα δείς παρακάτω το πώς).
Επομένως έφτιαξε τον εωσφόρο με σκοπό να υποπέσει, μιας και γνώριζε πως θα υποπέσει καθώς αλλιώς δεν θα τον έφτιαχνε ή θα τον κρατούσε «κλειδωμένο», ώστε να βοηθηθεί ο Αδάμ και η Εύα (που θα δω παρακάτω το πώς). Σωστά?
Αν ναι, γιατί έφτιαξε ένα όν που θα βασανίζεται αιώνια στην κόλαση (εωσφόρος) για να βοηθήσει ένα άλλο (άνθρωπος)? Κρίμα δεν είναι?
Pamavol wrote:Η παγιωμένη κατάσταση των αγγέλων όμως δέν είχε μεγάλη αξία για τον Θεό γιατί ο άγγελος κλειδωμένος δέν έχει την δυνατότητα να φτάσει σέ ένα από τα ύψη του Θεού που είναι να έχει την θεωρητική γνώση της αμαρτίας και όχι την πρακτική.
Και γιατί τότε τους άφησε κλειδωμένους και μη ελεύθερους?
Pamavol wrote:Το δημιούργημα που θα είχε την ελευθερία για πάντα και να μήν κλειδωθεί ποτέ η αγαθή προαίρεση, ήταν ο Αδάμ (ο άνθρωπος). Γνώριζε φυσικά ο Θεός πως και αυτός θα έπεφτε οπότε φρόντισε να έχει την δικαιολογία του: τον εωσφόρο (η βοήθεια του Θεού που λέγαμε)!!!
Επομένως μου λες πως ο εωσφόρος φτιάχτηκε για να υποπέσει ή έστω του επιτράπηκε (το ίδιο κάνει αν ο θεός γνώριζε την έκβασή του εξ’αρχής) ώστε να έχει δικαιολογία ο άνθρωπος????? Δηλαδή ένα ον υπέπεσε και θα βασανίζεται αιώνια στην κόλαση για να έχει δικαιολογία ένα άλλο που και γι αυτό ήξερε ο θεός πως θα υπόπιπτε? Καλά κατάλαβα?
Pamavol wrote:Έχοντας τελειώσει την δημιουργία του ο Θεός έχει ενφυσήσει μέσα στον Αδάμ όλες τις ψυχές που θα γεννηθούν. Είναι όλες ίδιες. Για άντρες και γυναίκες και είναι ελεύθερες να διαλέξουν τον τρόπο ζωής και να μετανιώσουν για τα λάθη τους,
Ωραία, επιτέλους φτάσαμε στην ουσία της συζήτησης, στην φύση της ελευθερίας που έχουμε. Επιτέλους.
Έχω λοιπόν να ρωτήσω σε αυτό το σημείο ότι ρωτάω σε τόσες γραμμές στα προηγούμενά μου posts και δεν έλαβα ακόμα απάντηση:
Αν εξαρχής είναι όλες οι ψυχές ίδιες γιατί κάποιες θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να σωθούν και θα κρατήσουν τέτοια στάση στην ζωή τους και θα λάβουν τέτοιες αποφάσεις ώστε να πάνε στον παράδεισο ενώ οι άλλες ψυχές δεν θα δράσουν έτσι και θα πάνε στην κόλαση??
Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί αυτές που θα σωθούν από αυτές που δεν θα σωθούν και κάνει τις πρώτες να ζήσουν και να δράσουν με τον σωστό τρόπο σε αντίθεση με τις δεύτερες?????
Σε αυτό αποζητώ μια απάντηση.
Αν μου πεις όμως πως το χαρακτηριστικό είναι η θέλησή τους να σωθουν τότε να ξέρεις πως θα σε ρωτήσω από τι εξαρτάται αν μία ψυχή θα έχει θέληση να σωθεί ενώ κάποια άλλη όχι. Γιατί κάποιες να αποφασίσουν να το θελήσουν ενώ άλλες όχι. Ποιό είναι το χαρακτηριστικό που προκαλεί σε μια ψυχή την θέληση για σωτηρία ενώ σε μια άλλη όχι??? Pamavol wrote: χάρη στον εωσφόρο και την υπέρτατη θυσία αγάπης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Γιατί είναι θυσία αγάπης να καταδικαστεί ένα ον για να έχει δικαιολογία ένα άλλο?
Pamavol wrote: Άρα ο Θεός έκανε τα πάντα και κάνει τα πάντα για να σωθεί το πλάσμα του. Μας δίδαξε με την ζωή στην γή, με την δημιουργία, ήρθε ο ίδιος προσωπικά, και εξευτελίστηκε και βασανίστηκε και δίδαξε στον κάτω κόσμο όποιον δέν τον γνώρισε. Μέχρι όμως την ελευθερία του ανθρώπου. Αυτή δέν την πειράζει γιατί χάνει την αξία του ο άνθρωπος.
Είναι πρώιμο στάδιο να σκέφτεσαι πως ο Θεός ευθύνεται επειδή κάποιος διάλεξε την να καταπατήσει το δώρο που του δόθηκε,
την δυνατότητα και την χάρη να γίνει παιδί του Θεού.
την Ελευθερία να διαλέξει κανείς τον Θεό!
Αυτό το κομμάτι της απάντησή σου είναι πολύ ενθουσιώδες, γεμάτο θαυμαστικά και μεγάλα λόγια μιλώντας για μια ελευθερία για την οποία ρωτάω εξαρχής αλλά δεν μου απαντάς. Αν το στάδιο μου είναι τόσο πρώιμο θα είναι πολύ εύκολο να πάρω μια απάντηση οπότε και περιμένω.
Pamavol wrote:Άν το πάρεις ανάποδα, ποιά είναι η αξία της ελευθερίας άν ο Θεός δέν επέτρεπε την ζωή στους διαλέγοντες την κόλαση?
Δεν διακρίνω κάποια ελευθερία σε κάποιον που ο θεός ξέρει εξαρχής που θα καταλήξει. Αν εσύ διακρίνεις περιμένω να μου την εξηγήσεις.
Pamavol wrote:Ποιός θα επιχειρούσε να σκοτώσει τον Ιησού Χριστό ώστε να μπορούν να σωθούν οι άνθρωποι που έχουν μετανιώσει?
Επέτρεψε δηλαδή την δημιουργία κακών για να παίξουν τον ρόλο τους? Αυτό μου λες? Και δεν είναι κρίμα γι αυτούς τους κακούς που θα βασανίζονται αιώνια στην κόλαση?
Pamavol wrote:Δεν θα κατέληγε η ζωή των ανθρώπων στην γή σάν κάτι που είναι οι άγγελοι σε σχέση με τον Θεό? Πού θα ήταν η αξία τους? Πώς θα μπορούσαν να ονομαστούν παιδιά του Θεού?
Ναι θα κατέληγε αλλά τι σχέση έχει αυτό. Αν υπάρχει ελευθερία καλώς υπάρχει.
Εξήγησέ την μου όμως αντί να αναφέρεσαι συνεχώς σε αυτήν χωρίς να την εξηγείς.Απάντηση σε giannis73giannis73 wrote: Δεν ξέρω αν σε βοήθησα ή σε μπέρδεψα αλλά φίλε μου και εγώ άνθρωπος με πάθη και αδυναμίες είμαι και μπορεί να είπα κάτι που να σε μπέρδεψε.
Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αδελφέ, εκτιμώ που επιδιώξες να βοηθήσεις στους προβληματισμούς μου.
giannis73 wrote:Μην τα παίρνεις όλα σωστά αυτά που σου είπα επειδή είπα την άποψή μου και δεν είμαι και θεολόγος.
Δεν θεωρώ πως χρειάζεται να είναι κάποιος θεολόγος για να έχει μερίδιο στην αλήθεια. Αν θέλουμε να πιστεύουμε και να είμαστε σοβαροί άνθρωποι, θεολόγοι πρέπει να είμαστε όλοι μας. Αλλιώς είμαστε έρμαια των δογμάτων.
Θα απαντήσω αναλυτικά σε αυτά που είπες:giannis73 wrote:Φυσικά και ο Θεός γνωρίζει τα πάντα ,απλά θέλω να σου πω πως το πως ακριβώς σκέφτεται και δρα ο Θεός και για ποιον λόγο δεν υπάρχει κανένα ον που να το γνωρίζει γιατί πολύ απλά είμαστε δημιουργήματα και δεν είμαστε ίσοι με τον Θεό για να το καταλάβουμε.
Αυτό δεν είναι απάντηση. Τότε μπορώ να σου πω κι εγώ διάφορες ερμηνείες για τον κόσμο για τις οποίες να απαιτήσω να μην έχεις καμία δυνατότητα άποψης και κριτικής επειδή ως άνθρωπος δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις. Θα κάτσεις να με πιστέψεις? Και πως θα ξέρεις αν είναι αυτή η αλήθεια και θα την πιστεύεις?
giannis73 wrote:Δεν είναι θέμα χαζομάρας γιατί στην κόλαση θα έχει και χαζούς όπως λες αλλά και έξυπνους όπως το ίδιο και στον Παράδεισο αλλά θέμα ταπείνωσης ,η οποία δίδεται από τον Θεό σε αυτούς που υπακούουν στο Θέλημά Του και τηρούν τις εντολές Τού.Η βοήθεια από τον Θεό έρχεται στον άνθρωπο όταν αυτός τον αγαπάει και το ότι τον αγαπάει σημαίνει ότι τηρεί τις εντολές Του.
Ωραία δεν είναι θέμα χαζομάρας λοιπόν αλλά θέμα ταπείνωσης. Η ταπείνωση αυτή που είναι το κλειδί της σωτηρίας λες πως δίνεται από τον θεό στον άνθρωπο σε όσους ακολουθούν τις εντολές του.
Και ρωτάω τώρα εγώ:Γιατί κάποιοι τηρούν τις εντολές του και λαμβάνουν την πολυπόθητη ταπείνωση απ΄ τον θεό που θα τους οδηγήσει στην σωτηρία ενώ άλλοι κάνουν το αντίθετο. Τι διαφοροποιεί τους πρώτους απ τους δεύτερους? Γιατί ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους? Σε τι διαφέρουν???giannis73 wrote:Εγωισμός και υπερηφάνεια και ειδικότερα φιλαυτία που χωρίζεται σε φιλοδοξία,φιληδονία και φιλαργυρία.
Ο Θεός είναι λογική και μακριά από τον Θεό δεν υπάρχει λογική αλλά όλα είναι παράλογα και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί διαλέγει τα παράλογα από τα λογικά και δεν μπορεί να το καταλάβει επειδή είναι μακριά από τον Θεό και αν θελήσει να κάνει το θέλημα Του Θεού και όχι το δικό του τότε έρχεται η χάρις Του και σε κάνει να καταλάβεις πάρα πολλά πράγματα που δεν τα καταλάβαινες πριν και όλα ξεκαθαρίζουν σαν από θαύμα ξαφνικά μπροστά σου.
Κάνε προσευχή και παρακάλεσε με ταπείνωση και καθαρή καρδιά τον Κύριο να σε βοηθήσει και να σου δώσει τις απαντήσεις που ψάχνεις ,επειδή ίσως δεν τις ψάχνεις με ταπείνωση και θα δεις το θαύμα και μετά θα λες καλά εγώ πως δεν το καταλάβαινα αυτό πριν.
Σε σένα δηλαδή έδωσε απάντηση σε αυτό το ερώτημα μέσω προσευχής?
Μπορείς να την πεις και σε μένα σε παρακαλώ? (το ερώτημα μου είναι μερικές γραμμές πάνω με τα κόκκινα γράμματα)
giannis73 wrote:Δεν βασίζεται τίποτα στην τύχη αλλά ούτε σε χαρακτηριστικά κάποιου απλά είναι θέμα ελεύθερης βούλησης ,δεν μπορώ να το πω πιο απλά.
Ελεύθερη βούληση λες. Δηλαδή δύο άνθρωποι πχ εντελώς ίδιοι (αν και δεν γίνεται έστω πως υπάρχουν), στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον (αν και δεν γίνεται έστω πως γίνεται) θα λάβουν διαφορετικές αποφάσεις? Γιατί να συμβεί κάτι τέτοιο?
Last edited by Stelios on Sun Aug 05, 2012 8:02 pm, edited 4 times in total.