Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Sat Jan 17, 2026 6:22 pm

Image

Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης:

Να προσέχετε, γιατί ο κακός στήνει παγίδες. Μη γελάτε! Είναι δίπλα μας κι εσείς δεν μπορείτε να τον δείτε

Στον Ουρανό έχουν πάει εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί. Αλλά αυτοί πού πήγαν εκεί πέρα ήταν παλικάρια, κράτησαν εδώ και πολέμησαν τον σατανά πρώτα, πολέμησαν τα πάθη

Από τα 10 εκατομμύρια Έλληνες τα 2 εκατομμύρια θα σωθούνε, γιατί κρατάνε.

Γιατί, είδες τί μου λες; Δεν αλλάζεις πορεία όπως είσαι, μα να σου κόψουν το κεφάλι.

Έτσι είναι τα 2 εκατομμύρια των Ελλήνων. Άλλα τα 8, πού τα πήρε ό λύκος και τα έπνιξε, που είναι;

Και δεν ξέρεις τί διαφθορά υπάρχει μέσα στην Ελλάδα. Μέχρι αφάνταστου βαθμού καταστροφή ψυχική και σωματική.

Έχεις δει ποτέ τον Θεό; Να Του το ζητήσεις να Τον δεις. Ακούς;

Όταν ό άνθρωπος δεν αντέχει την πύρωση της σάρκας, πρέπει να παντρεύεται.

Και όταν παντρευτεί με νόμιμο τρόπο, θα είναι κοντά στον Θεό.

(Για τους πονηρούς λογισμούς, όταν ήταν ήδη 80 χρονών)

Κι εγώ, παιδί μου, τους έχω σ' αυτήν εδώ την ηλικία.

Άλλα να τους αποδιώχνεις, να μην κάνεις συγκατάθεση. Καμιά φορά σ' ευχαριστούν στη σκέψη σου.

Άλλα κι αυτό είναι ένα είδος συγκατάθεσης, μια μικρή αμαρτία.

Ό λογισμός, όταν τον δεχτεί ό άνθρωπος, είναι μετά πολύ εύκολο, σαν βρεθεί ή ευκαιρία, να γίνει πράξη.

Ό πόλεμος δεν σταματά σ' αυτή τη ζωή, γι' αυτό δεν μπορεί ό χριστιανός να λέει ότι «θα κοιμάμαι σήμερα

και θα ξυπνώ αύριο», γιατί χάθηκε. Ό διάβολος ούτε κοιμάται ούτε ξυπνά.

Γι' αυτό χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε, αλλά όχι να αποξεχνιόμαστε.

(Προς νέους ιερείς)

Προσέξτε τη μοιχεία και την πορνεία. 'Εκεί θέλει να σας ρίξει ό δαίμονας.

Αυτός δεν ησυχάζει νύχτα και ήμερα. Μόλις σας ρίξει, θα πει: «Καλά τον έχω τώρα. Δικός μου είναι».

Για να σηκωθείς μετά, θέλει μεγάλο πνευματικό αγώνα. Είναι αδύνατο να δικαιωθεί χωρίς αγώνα,

Ιδιαίτερα ό Ιερέας, θέλει νηστείες, αγρυπνίες, προσευχές. Ό αγώνας ό πνευματικός είναι διαρκής.

Δεν σταματάει ούτε λεπτό. Οι λογισμοί για να φύγουν, θέλουν αγώνα. Να μην πέσετε προσέχετε.

Όταν ό άνθρωπος δεν αντέχει την πύρωση της σάρκας, πρέπει να παντρεύεται.

Και όταν παντρευτεί με νόμιμο τρόπο, θα είναι κοντά στον θεό.

Δεν θα φεύγεις ποτέ απ' την εκκλησία, αν δεν ακούσεις το Δι' ευχών, γιατί μέχρι εκείνη την ώρα είναι όλοι οι Άγγελοι,

όλοι οι Άγιοι, ο θεός μέσα στην εκκλησία. Με το Δι' ευχών ανεβαίνουν στον Ουρανό, θα το ακούσεις,

θα πάρεις αντίδωρο και τότε θα φύγεις.

Πρέπει να έχουν θεό τα παιδιά, αλλιώς πορεύονται στη ζωή τυφλά, σαν τα άλογα ζώα, και έχουν ανάλογες συνέπειες.

Να δίνετε θεό στα παιδιά. Και να προσέχετε, να μην εφησυχάζετε.

Στον Ουρανό έχουν πάει εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί. Αλλά αυτοί πού πήγαν εκεί πέρα ήταν παλικάρια,

κράτησαν εδώ και πολέμησαν τον σατανά πρώτα, πολέμησαν τα πάθη. Γιατί έχεις μέσα σου ένα σωρό κατσίκια.

Και υστέρα λες: «Είμαι χριστιανός». Από που κι ως που; Ό χριστιανός ό καλός προχωρεί προς την καλοσύνη, την αγιοσύνη.

Αγίασαν, και όσοι πήγαν, ήσαν άγιοι από εδώ. Πώς πήγαν εκεί πέρα; "Η, λέτε, είναι κανένα πορτάκι ανοιχτό

και μπαίνουν εκεί μέσα, αν δεν περάσεις απ' την πύλη την ωραία, την κεντρική;

Είναι λάθος να λες ότι «θα μπω στον Παράδεισο από το πορτάκι». Δεν μπαίνεις!

θα δοκιμαστείς εσύ εδώ στη γη με δοκιμασίες, για να φτιάξεις τον εαυτό σου ωραίο.

Βλέπεις τί είμαι; Είμαι ένας γέρος στο κρεβάτι, πού ούτε δουλεύω ούτε μπορώ να προσφέρω τίποτα στο Μοναστήρι.

Και όμως, ή Παναγία ότι επιθυμώ μου το στέλνει. Και λεφτά μου δίνουν και λάδια φέρνουν στο Μοναστήρι και ότι θέλουμε.

Για να δεις, ό θεός είναι μεγάλος, ο Θεός δεν έχει άκρες.

Ό Θεός με ένα χάδι διορθώνει τα πάντα.

Εάν σφάλλουμε, ό Άγγελος-φύλακας φεύγει, κάθεται πιο πέρα στενοχωρημένος.

Άλλα μ' ένα «συγγνώμη», παιδί μου, όταν είναι από το βάθος της ψυχής μας, επιστρέφει.

Αυτοί πού φεύγουν την εβδομάδα των Παθών πάνε κατευθείαν επάνω.

Είναι ευλογημένος ό άνθρωπος πού πεθαίνει Σάββατο και κηδεύεται Κυριακή. Ό δρόμος για τον Παράδεισο είναι ανοιχτός.

Να προσέχετε, γιατί ό κακός στήνει παγίδες. Μη γελάτε! Είναι δίπλα μας κι εσείς δεν μπορείτε να τον δείτε.

Ακουστέ τί σας λέω. Μη σταματάτε να προσεύχεσθε!

Βάζει ό διάβολος τον κόσμο να αμαρτήσει, και μετά την αμαρτία τους φοβίζει και τους κάνει να ντρέπονται να εξομολογηθούν.

Όποιος διαφθείρει τα παιδιά του κόσμου, πρέπει να τον κρεμάνε στην πλατεία Συντάγματος.

Σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να ισχύει ο Μωσαϊκός νόμος.

Nα κάνεις προσευχή κάθε μέρα και να λες, πέραν των άλλων: «Φύλαξε με, θεέ μου, από την κακία των ανθρώπων».

Ό Θεός είναι δίπλα μας. θα του μιλήσεις σαν φίλο σου: «Έλα, βοήθησε με».

Όταν προσεύχεσαι, να ξέρεις ότι είσαι μπροστά στον Χριστό και την Παναγία.

Να είσαι ταπεινή και να λες: «Έλα, Παναγία μου, να με βοηθήσεις να διορθωθώ».

Ή Παναγία θα σε βοηθήσει, γιατί είναι εδώ και σε ακούει.

Αν εσύ αγαπάς και δεν θέλεις να στενοχωρήσεις τη φυσική σου μάνα, φαντάσου ο Κύριος τη Μάνα Του.

Τι είναι η Παναγία; Ή Μάνα του Δημιουργού του" κόσμου, θα αγαπάς τον Κύριο και την Παναγία.

Απ' αυτούς να ζητάς, και θα σε βοηθούν. Ο Κύριος και η Παναγία είναι εδώ κάτω, στη γη. Όχι στον θρόνο.

Και βοηθούν τα παιδιά τους και όλο τον κόσμο.

Ή Παναγία έχει το μισό στερέωμα του Ουρανού και την υπηρετούν και διατάζει τους Αγγέλους.

Και ένα φύλλο να σηκώσεις και να εργαστείς για την Παναγία, ο Κύριος σε αμείβει. Είναι δίκαιος ο Κύριος.

Τον Κύριο να ζητάς, όχι τους ανθρώπους. Εδώ είμαστε πάροικοι. Αλλού είναι η πατρίδα.

Ό Θεός ξέρει τι κάνει με τις αρρώστιες. Αν μας δει και έχουμε κανένα πάθος, μας στέλνει μια αρρώστια για το καλό μας.

Για δες τον Απόστολο Παύλο, ούτε ψωμί δεν χόρτασε.

Λέμε εμείς τώρα ότι υποφέρουμε. Οι Άγιοι τράβηξαν τόσα! Μα μην παραπονιέστε.

Nα δεις ένα αυτί πού κατεβάζει ο θεός από τον Ουρανό και ακούει την προσευχή σου, όταν δεν νοιάζεσαι για υλικά,

αλλά παρακαλάς για σωτηρία ψυχών!...

Είναι καλύτερα στην εποχή μας να ξέρεις λίγους και να μιλάς σε λίγους.

Ή ζωή μας είναι ένα πέλαγος με μπουνάτσες και φουρτούνες.

Πολλές οι θλίψεις και οι πειρασμοί. Μη θέλετε μόνο τη χαρά.

Οι Άγιοι πέρασαν από καμίνι. «Πάς πυρί ολισθήσεται».

Ό καθένας θα ψηθεί στη φωτιά, για να μπει στον Παράδεισο.

Όταν πάς στον φούρνο, ζητάς ψημένο ψωμί και όχι ζυμάρι.

Το ίδιο και στον Παράδεισο ανεβαίνει ό «ψημένος» άνθρωπος.

Τα κομποσκοίνια είναι για προσευχή, όχι για φιγούρα, για να τα βλέπει ό κόσμος.

Είμαστε χώμα και πνεύμα. Επειδή είμαστε από χώμα, έχουμε ανάγκη να τρεφόμαστε με χώμα

- τα πάντα βγαίνουν από τη γη.

Όταν σπάσουμε το φράγμα του σώματος, τότε το πνεύμα δεν έχει ανάγκη από τροφή,

ενώ μας τρέφει τη σάρκα ο Κύριος και δεν πεινάμε.

Εμείς οι γονείς φταίμε πού υποφέρουν τα παιδιά μας, γιατί δεν τα μαθαίνουμε να ζουν χριστιανικά

κι επειδή οι γονείς δεν ζουν όπως πρέπει, χριστιανικά.

Όταν βοηθάς τους γονείς σου (αυτό πρέπει να κάνει κάθε σωστός χριστιανός) και αυτοί δεν το καταλαβαίνουν

και σου προκαλούν πόνο, εσύ να συνεχίσεις να τους ευεργετείς. Γιατί δεν ευεργετείς αυτούς, αλλά τον Κύριο.

Ή οικογένεια μας πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Να φιλοξενείς, όταν έχεις κάποιο άτομο στο σπίτι σου. Ν' αρχίσεις τη φιλοξενία και την ελεημοσύνη.

Πονώ τους παντρεμένους, διότι τις θλίψεις που περνούν δεν τις περνούν οι μοναχοί.

Το καμίνι των θλίψεων των εγγάμων είναι μεγαλύτερο από αυτό των μοναχών.

Σε Ιερέα Εκεί κάτω στην Αθήνα πού είσαι, πάτερ, όλο τον κόσμο θα τον ευλογείς

και όλο τον κόσμο θα τον σταυρώνεις, δεν θα τον διώχνεις.

Μη θέλετε συνέχεια την ησυχία. Κάθε στιγμή να περιμένετε πώς κάτι θα συμβεί.

(Προς ιερείς)

Όταν είστε δίκαιοι, όλοι θα σας σέβονται και θα σας ευλαβούνται.

θα έρχονται όλοι να πάρουν τη συμβουλή σας. Μα κάνετε πνευματική ζωή.

Τα δύο τρίτα της ημέρας για τα πνευματικά και το ένα τρίτο για το φαγητό και τις άλλες ανάγκες.

Γιατί αλλιώς θλίβεται το Άγιο Πνεύμα.

Όταν πάς στην εκκλησία, θ' ανάβεις κερί και για τον εαυτό σου, δεν θ' ανάβεις μόνο για τους άλλους.

Όσοι είναι μες στον Ουρανό προσεύχονται στον Κύριο,

γιατί ή προσευχή είναι πιο δυνατή εκεί και πιο μαζεμένη - όλοι προσεύχονται.

Ν' αποφεύγετε, παιδί μου, την αμαρτία. Όταν πολεμάτε, να κοιτάζετε την εικόνα του Κυρίου και να Του λέτε:

«θέλεις να είμαι θλιμμένος; θέλεις να πορνεύω; θέλεις να θυμώνω;».

Κι Αυτός θα στέλνει τη βοήθεια Του.

Να έχετε πίστη Θεού και όλα θα τα νικάτε.

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Jan 17, 2026 6:26 pm

Image

Πιάσε το κομποσχοίνι και προσευχήσου…

Πιάσε το κομποσχοίνι και προσευχήσου για αυτόν που σε αδίκησε και σε πλήγωσε, που σε απαξίωσε και σε πρόσβαλε.

Εάν ο Χριστός συγχώρεσε τους σταυρωτές Του, ενώ ο ίδιος ήταν ο μόνος αθώος της ιστορίας,

ποιοι είμαστε εμείς που κρατάμε κακιά και μίσος προς τους άλλους;

Μπορεί τώρα να μην φταίγαμε για το συγκεκριμένο που μας κατηγορούν, όμως έχουμε φταίξει σε αλλά και δεν «πληρώσαμε» τίποτα.

Ευκαιρία λοιπόν να ταπεινωθούμε και να «ξεπληρώσουμε» κάποια λάθη και αμαρτίες του παρελθόντος με την δοκιμασία αυτή.

Όχι μόνο να μην μιλάμε πίσω από τις πλάτες των άλλων, αλλά εάν μάθουμε ότι οι άλλοι το κάνουνε μαζί μας,

εμείς ας προσευχόμαστε γι’αυτούς, όπως λέει και ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.

Κανείς δεν έχασε πνευματικά με την συγχώρεση και την αγαθότητα.

Ο μόνος που χάνει είναι ο εγωισμός. Και αυτό είναι σωτήριο για την ψυχή μας.

Πηγή: fb Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

inagiastriadosvagion
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Jan 17, 2026 6:32 pm

Image

Μην απογοητεύεστε ποτέ.

Αφήνετε απλά με την προσευχή σας στα χέρια του Θεού την υπόθεσή σας

Αναφέρεται ότι ένας ναυαγός κάποτε κατόρθωσε παλεύοντας ώρες με τα κύματα να βγει σε ένα έρημο νησάκι.

Εκεί με πολλούς κόπους έφτιαξε μια πρόχειρη καλυβούλα χρησιμοποιώντας κλαδιά.

Και κάθε μέρα προσευχόταν κοιτάζοντας στον ορίζοντα μήπως φανεί κανένα πλοίο.

Ένα απόγευμα είχε απομακρυνθεί λίγο από την καλυβούλα του να βρει κάνα χόρτο κάτι να φάει.

Και εκεί που επέστρεφε τον έπιασε μια απελπισία μπροστά σ’ αυτό το θέαμα που αντίκρυσε.

Τι είδε δηλαδή. Ότι είχε κατορθώσει να φτιάξει με τόσους κόπους έβλεπε τώρα μια φωτιά να το μεταβάλει σε στάχτες.

Επειδή δεν είχε πολλά μέσα να ανάβει φωτιά, δεν την έσβησε φεύγοντας, για να μην την ξανανάψει όταν επιστρέψει.

Έτσι την άφησε αναμμένη. Ποιος ξέρει τώρα τι έγινε, φύσηξε, κάτι, έπιασε φωτιά και έγινε η καλύβα του στάχτη.

Λέγει λοιπόν μόνος του, αυτό ήταν λοιπόν, το χειρότερο που μπορούσα να πάθω.

Έτσι σκέφτηκε με την περιορισμένη ανθρώπινη κρίση του. Αλλά τι ήταν λέτε.

Αυτό που εκείνος θεωρούσε συμφορά το έκανε ο Θεός για την σωτηρία του, που τόσο θερμά το ζητούσε.

Την άλλη μέρα ένα βαπόρι τον πλησίασε και τον παρέλαβε.

Καλά, λέει στον καπετάνιο. Πως με είδατε εδώ πέρα. Είδαμε την φωτιά χθες και ήρθαμε.

Ποιος μπορούσε να φανταστεί αυτή τη λύση στο πρόβλημά του. Κανένας.

Μην απογοητεύεστε ποτέ. Αφήνετε απλά με την προσευχή σας στα χέρια του Θεού την υπόθεσή σας.

Έστω και αν τη βλέπεται να πηγαίνει ανάποδα, εσείς να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι ο Θεός οδηγεί την υπόθεσή σας σωστά.

Και θα το δείτε αργότερα, όπως το είδε και αυτός ο ναυαγός την επαύριον.

Δημήτριος Παναγόπουλος

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Jan 17, 2026 6:34 pm

Image

Μερικές φορές όταν υποχωρείς νικάς περισσότερο!

(από το Γεροντικό)

Έλεγαν για τον Αββά Παφνούτιο, ότι δεν έπινε εύκολα κρασί.

Οδεύοντας λοιπόν κάποτε, συνάντησε συμμορία ληστών και τους βρήκε την ώρα που έπιναν κρασί.

Τον γνώριζε δε ο αρχιληστής και ήξερε ότι δεν πίνει κρασί.

Και βλέποντάς τον κατακουρασμένο, γέμισε ποτήρι με κρασί,

πήρε στο σπαθί στο χέρι και λέει στον γέροντα:

«Αν δεν πιεις σε σκοτώνω».

Καταλαβαίνοντας τότε ο γέρων ότι εντολή Θεού θα έκανε, αποσκοπώντας να τον κερδίσει, πήρε και ήπιε.

Ο δε αρχιληστής, μεταμελημένος, είπε:

«Συγχώρεσέ με, Αββά, που σε στενοχώρησα».

Και λέει ο γέρων:

«Έχω εμπιστοσύνη στο Θεό, ότι, χάρη στο ποτήρι αυτό,

θα σε ελεήσει και σε αυτόν και στον άλλο κόσμο».

Λέει ο αρχιληστής:

«Με τη χάρη του Θεού, είμαι βέβαιος ότι από τώρα δεν θα κάνω κακό σε κανέναν».

Και κέρδισε ο γέρων όλη τη συμμορία, αφήνοντας το δικό του θέλημα για χάρη του Κυρίου»

(Είπε γέρων. Εκδ. Αστήρ. Αββα Παφνουτίου, σελ. 232)

sostis.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Jan 17, 2026 6:39 pm

Image

Καλημέρα Παναγία μου!

π. Στέφανου Αναγνωστόπουλου

Κάποιος κύριος, πνευματικοπαίδι μου, μεγάλος κάπως στην ηλικία,

οδηγούσε ένα πρωινό το αυτοκίνητο του και σε κάποιο σημείο του δρόμου είδε ένα προσκυνητάρι.

Επειδή λόγω της ηλικίας του οδηγούσε σχετικά αργά, πρόλαβε να δει μέσα στο προσκυνητάρι την εικόνα της Παναγίας.

Τότε σκύβοντας ελαφρώς και απευθυνόμενος προς την εικόνα της Παναγίας είπε:

- Καλημέρα, Παναγία μου!

Και αμέσως ή Παναγία βρέθηκε μπροστά του, ολόσωμη, ολοζώντανη, ολόλαμπρη και του απάντησε με γλυκύτητα:

- Καλημέρα, παιδί μου!

Όταν συνήλθε, βρισκόταν έξω από το αυτοκίνητο του, στη μέση του δρόμου, γονατιστός και γεμάτος δάκρυα.

Από τότε κάθε φορά πού βλέπει εικόνα της Παναγίας κατανύσσεται και τα μάτια του γεμίζουν δάκρυα.

Πηγή: Από το βιβλίο «Γνώσις και βιώμα της Ορθοδόξου Πίστεως»

π. Στέφανου Αναγνωστόπουλου

xristianos.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Jan 18, 2026 6:05 pm

Image

To «μυστικό» του Αγίου Πορφυρίου για τον γάμο

Ο Άγιος Πορφύριος είπε μια μέρα σε μία πνευματική του κόρη:

– «Έλα κοντά μου να σου πω ένα μυστικό.

Αυτό αν εφαρμόσεις, θα δεις τον άντρα σου να έρχεται και να σε αναζητά, όπου είσαι,

χωρίς να ξέρει γιατί, και θ’ απορεί κι ο ίδιος…

Το μυστικό είναι τούτο:

Να προσεύχεσαι γι αυτόν μυστικά.

Έτσι μυστικά, θα πηγαίνει η αγάπη σου και θα τον καλεί.

Μη του λες τη λέξη σ’ αγαπώ, αλλά προπάντων μην απαιτείς να σου τη λέει…

Η αγάπη δεν ζητιέται, μα γεννιέται. Η αγάπη δεν λέγεται, εμπνέεται.

Να τυλίγεις τον αγαπημένο σου με θαλπωρή μυστικά, δια της προσευχής. Τότε, κι ο πιο εύθικτος χαρακτήρας δεν αντιδρά…

Η μυστική μετάδοση της αγάπης διώχνει τις φοβίες της δέσμευσης και καταπίεσης,

και οι ευθύνες του γίνονται ελαφρές και κάποτε αγαπητές.

Ένας κόκκος ανιδιοτελούς αγάπης να υπάρχει μέσα μας, έρχεται σιγά-σιγά η χάρη και τον κάνει να πετάξει δυο φυλλαράκια.

Γρήγορα μετά μεγαλώνει…».

Φυσικά, κατά τη διάρκεια του γάμου μπορείτε να συναντήσετε, πολλές φορές, ένα άτομο που να »σας φανεί καλύτερο»

και πιο »ενδιαφέρον» από τον σύζυγο…

Αλλά το ενδιαφέρον σας για αυτόν δεν πρέπει να θεωρείται ως δώρο της μοίρας,

αλλά ως πειρασμός, δοκιμασία αφοσίωσης στον Κύριο.

Ναι, η πίστη στο γάμο δεν είναι μόνο η πίστη σε μια σύζυγο ή έναν σύζυγο, αλλά στον ίδιο τον Θεό…

vimaorthodoxias.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Jan 18, 2026 6:05 pm

Image

Δοκίμασε…

Δοκίμασε να κάμεις την όποια εργασία σου διακόνημα – προσφορά και υπηρεσία στους άλλους, και θα δεις ότι η κούραση σου έχει γλυκύτητα και ανάπαυση.

Δοκίμασε
να ασχοληθείς με τα προβλήματα των άλλων, και θα δεις τα δικά σου να μικραίνουν.

Δοκίμασε να μπεις στη θέση αυτού που υποφέρει σωματικά ή ψυχικά, και θα καταλάβεις ότι ανακουφίστηκε από τον πόνο, γιατί τον πήρες απάνω σου «πνευματικώ τω τρόπω».

Δοκίμασε
να μην κατακρίνεις κανένα και για τίποτε, και θα αισθανθείς τη Χάρη του Θεού να σε πλησιάζει.

Δοκίμασε να συγχωρέσεις από την καρδιά σου όσους σε πλήγωσαν, και θα νιώσεις την ελευθερία να πηγάζει από μέσα σου.

Δοκίμασε να αναφέρεις σε άλλους τα θετικά αυτών που σε υποτιμούν ή σε απορρίπτουν ή νιώθεις πως δεν σε θέλουν, και θα αισθανθείς να γκρεμίζεται η απόσταση που σε χωρίζει.

Δοκίμασε να απαριθμήσεις τα καλά που έχεις, και θα ανακαλύψεις ότι δεν τελειώνεις.

Δοκίμασε να ανακαλύψεις τα θετικά των δοκιμασιών και των προβλημάτων σου, και θα νιώσεις να βγαίνει αυθόρμητα προς το Θεό το «ευχαριστώ».

Δοκίμασε να εκκλησιαστείς όσο μπορείς πιο νωρίς, και θα συνειδητοποιήσεις ότι ο χρόνος μέσα στο ναό περνά γρήγορα και η παρουσία σου εκεί αυξάνει την εσωτερική ειρήνη.

Δοκίμασε να δεχτείς την αδικία, όταν δεν μπορείς να αποδείξεις το δίκαιό σου, και θα νιώσεις οικείος με το Χριστό και τους αγίους Του.

Δοκίμασε να προσέξεις όλη μέρα να μην αργολογήσεις, και θα καταλάβεις τη διαφορά της βραδινής προσευχής.

Δοκίμασε
μόλις ξυπνήσεις να πεις «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», και θα δεις πως αρχίζει η μέρα σου με δύναμη κι ελπίδα.

Δοκίμασε να μείνεις μόνος σου, χωρίς παρουσία ανθρώπου και χωρίς τηλέφωνα, και θα καταλάβεις πόση δυσκολία αλλά και πόση ομορφιά κρύβει.

Δοκίμασε να δεχτείς ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ζωής σου, και θ’ αρχίσεις να εκτιμάς τις επόμενες μέρες ως δώρα Θεού και θα τις χαίρεσαι.

Δοκίμασε, τέλος,
να ζήσεις την καθημερινότητα ως τον πρόλογο της αιωνιότητας, αγωνιζόμενος να μην αμαρτήσεις,

«το κατά δύναμιν», να εφαρμόζεις τις εντολές του Κυρίου και Θεού σου – δηλαδή την αγάπη καθέτως και οριζοντίως –

να προσεύχεσαι και να λειτουργείσαι, και θα καταλάβεις με όλη την ύπαρξη σου ότι δεν υπάρχει πιο δυνατή ελευθερία

και πιο μεγάλη χαρά.

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους

πηγη: pemptousia.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Jan 18, 2026 6:07 pm

Image

«Εξαναγκάζοντας» Τον Θεό να ακούσει την προσευχή σου

Με τα λόγια αυτά άρχισε ο γέροντας Πνευματικός να διηγείται στο πνευματικό παιδί του

μια προσωπική του εμπειρία από κάποιον θεοφοβούμενο άνθρωπο παλαιά στη Μυτιλήνη.

–Που λες, Μιχάλη τον λέγανε.

Τον ήξερα εγώ προσωπικά. Στη Μυτιλήνη ζούσε, σ’ ένα κεφαλοχώρι.

Άνθρωπος τιμιος, εργάτης, με φόβο Θεού πάνω του. Οικοδόμος ήταν. Μεροδούλι – μεροφάι.

Όλη τη μέρα στη δουλειά, και το βραδυ στο σπίτι, στην οικογένειά του. Ειχε γυναίκα και οχτώ παιδιά.

Ούτε ένα, ούτε δύο. Οχτώ του Θεού τα είχε. Η γυναίκα του δεν εργαζόταν.

Και να ’θελε, που να ευκαιρήσει με οχτώ παιδιά;

Ένα ημερομίσθιο, και μ’ αυτό, με τη βοήθεια του Θεού, τα ’βγαζαν πέρα. Δεν τους άφηνε ο Θεός.

Δεν τους άφηνε ο Θεός, γιατί εκείνοι δεν Τον άφηναν. Κατάλαβες;

Ήταν θεοσεβούμενη οικογένεια η οικογένεια του κυρ-Μιχάλη, παιδί μου.

Από την εκκλησία δεν έλειπαν Κυριακές, γιορτές, και στη ζωή τους πολύ προσεκτικοί.

Και με ελεημοσύνες επιπλέον, όσο μπορούσαν. Τι να μπορούσαν δηλαδή; απ’ το υστέρημά τους οι άνθρωποι.

Κυλούσε η ζωή τους ήσυχα, κι αυτοί δόξαζαν τον Θεό.

Κάποτε όμως ήρθαν μέρες δύσκολες. Αναδουλειές στο νησί. Άρχισε να στενεύεται ο κυρ-Μιχάλης.

Πως να τα καταφέρνει δέκα στόματα να τρέφει καθημερινά;

Κι η καημένη η γυναίκα από την άλλη πιο πολύ δυσκολευόταν.

Ξέρεις τι ’ναι να ξημερώνει, και να μην ξέρει η μάνα αν θα βρεί να ταίσει τα μικρά της;

Μαρτύριο σωστό για τη μητρική καρδιά.

Και έφτασε κι η μέρα που δεν είχε τίποτε στο σπίτι να δώσει στα παιδιά.

Αδειανά όλα τα ράφια. Κοίταξε χλωμή, πανιασμένη τον άντρα της:

–Αν σήμερα δεν φέρεις κάτι στο σπίτι, του ’κανε, να ξέρεις, τα παιδιά θα μείνουν νηστικά. Ούτε ψίχουλο δεν υπάρχει.

Έφυγε ο Μιχάλης για την πιάτσα, μπας και βρεί τίποτε. Στο δρόμο περνούσε έξω απ’ τον κοιμητηριακό Ναό του χωριού.

Κοντοστάθηκε μια στιγμή κι αμεσως το αποφάσισε. Άλλαξε το προγραμμά του.

–Δεν θα πάω στην πλατεία. Θα μπω εδώ.

Μπήκε στην εκκλησιά. Έκανε το σταυρο του. Άναψε το κερί και κατευθύνθηκε μπροστά στο τέμπλο.

Έπεσε στα γόνατα, σήκωσε τα χέρια του και παρακαλέθηκε:

–Οχτώ τα έχω, Χριστέ μου. Δικά Σου είναι, Εσύ μου τα ’δωσες. Εσύ που μου τα ’δωσες, φρόντισε να τα θρέψεις.

Δεν έχουν τίποτε για σήμερα να φάνε.

Έμεινε λίγη ώρα έτσι γονατισμένος και τέλος ξαναμίλησε:

–Εγώ δεν φεύγω από ᾿δω, Χριστέ μου, αν δεν μου φέρεις να ταίσω τα παιδιά μου, που δεν είναι δικά μου δικά Σου είναι.

Είπε, και κατευθύνθηκε στο αναλόγιο. Πήρε το Ψαλτήρι κι άρχισε να διαβάζει.

Δεν θα ’χε περάσει μισή ώρα, κι απεξω ακούστηκαν συνομιλίες. Στην αρχη δεν έδωσε σημασία.

Μετά διέκρινε τη φωνη του παπά τους. Μιλούσε με καποιον άγνωστο. Έπιασε μια λέξη, αν ακουγε καλά…

–Έναν οικοδόμο πρέπει να βρείς.

Πετάχτηκε έξω.

–Παπα-Γιάννη, την ευχή σου.

–Να τος! φώναξε ο παπάς. Τον ξέρεις τον Μιχάλη;

Κι αμέσως προς τον Μιχάλη:

–Μιχάλη, τον γνωρίζεις τον κύριο;

–Όχι, απάντησε εκείνος.

–Είναι του Γρηγόρη του…, μακαρίτης τώρα, απ’ τον απάνω μαχαλά.

Μας ήρθε χθες απ’ την Αμερική, χρόνια τώρα εκεί, δυό δεκαετίες κοντά. Τον θυμάσαι;

–Άμα λες, παπά μου, δυό δεκαετίες, εγώ ακόμα δεν ήμουν εδώ. Μετά εγκαταστάθηκα στο χωριό.

Τον πατέρα του τον μακαρίτη τον έχω ακουστά.

–Κύριε Μιχάλη, είστε οικοδόμος;

–Ναί, παιδί μου.

–Ενδιαφέρομαι να φτιάξω τον τάφο των γονέων μου. Θέλω να χτίσω κάτι ωραίο, επίσημο, σαν τύμβο.

Σαν εικονοστάσι. Να χωράει κανείς να μπεί μέσα, ν’ ανάψει το κερί, το καντήλι. Κατάλαβες; Ξερεις από τέτοια;

–Πως δεν ξέρω, παλληκάρι μου. Έχω φτιάξει κι άλλοτε.

–Πόσα θέλεις να μου το φτιάξεις;

Κοντοστάθηκε ο κυρ-Μιχάλης. «Να πω εκατό χιλιάδες δραχμές», πήρε να σκεφτεται, «μην του φανούν πολλά. Να πω εβδομήντα;».

–Διακόσιες χιλιάδες σου φτάνουν;

–Ε, δεν διαθέτω περισσότερα. Δέχεσαι;

–Δέχομαι.

–Παρ᾿ τα.

Και του έδωσε στο χέρι φάκελλο φουσκωμένο.

Με τρεμάμενα χέρια ο κυρ-Μιχάλης ο οικοδόμος ξαναμπήκε στην εκκλησιά.

Επεσε στα γόνατα μπροστά στο τέμπλο και έκλαψε. Ώρα πολλή.

Κάποτε σηκώθηκε και ξεκίνησε για το σπίτι του. Στη γυναίκα του και τα οχτώ παιδιά του. Του Θεού όλα.

–Κατάλαβες, παιδί μου; κατέληξε ο γεροντας Πνευματικός.

Αυτός ο άνθρωπος με την πίστη του, την προσευχή του, ετσι που την έκανε,

πως να πούμε. τον εξανάγκασε τον Θεό. Έτσι δεν είναι;

Γιατι η πίστη, η αληθινή, η ακράδαντη, αυτό κάνει. Εξαναγκάζει τον Θεό. Συμφωνείς;

Πηγή δημοσίευσης: Βήμα Ορθοδοξίας
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Jan 18, 2026 7:32 pm

Image

ΣΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΓΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΡΩΤΑ ΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ!

Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας

– Μου έχουν κάνει μάγια, λέει ο άλλος.

– Σου έκαναν μάγια,γιατί εσύ έκανες πρώτα μάγια στον εαυτόν σου!

– Μα πώς εγώ έκανα μάγια στον εαυτόν μου;

– Διότι άφησες τον εαυτόν σου άοπλο και εκτεθειμένο στον Διάβολο καθότι δεν έχεις καμμία σχέση με τον Χριστό

και δεν ζεις την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Δεν εξομολογείσαι,

δεν κοινωνείς,

δεν νηστεύεις,

δεν εγκρατεύεσαι…

Γι’ αυτό ο άλλος συνεργαζόμενος με τον Διάβολο,είτε από κακία,είτε από ζήλεια,

βρήκε την ευκαιρία και σε δέσμευσε. Εσύ είσαι ο εκτελεστής της αθανάτου σου ψυχής! Δεν φταίει εκείνος.

Διότι αν εσύ είχες τακτοποιήσει την ψυχή σου,κάνοντας καθαρή εξομολόγηση,

τότε ακόμα και όλοι οι μάγοι του κόσμου να μαζευόντουσαν, δεν θα μπορούσαν να σου κάνουν κακό,

δεν θα μπορούσαν να σου κάνουν μάγια…

Διαβάστε το βίο του αρχιμάγου Αγίου Κυπριανού.

Αυτός πριν γίνει Χριστιανός,ήταν καθηγητής μάγος, όμως τον έφερε βόλτα μια κοπελίτσα,η Αγία Ιουστίνη,

που ήταν μία συνειδητή Χριστιανοπούλα.

Ο Άγιος Κυπριανός δεν μπόρεσε να τη μαγέψει, δεν μπόρεσε να τη βάλει στο χέρι του και να τη δώσει σε κάποιον άρχοντα

που την ορεγόταν.

Πώς τα κατάφερε η Αγία Ιουστίνη; Είχε τον Χριστό μαζί της.

Και αυτό έγινε η αιτία ο Άγιος Κυπριανός να καταλάβει, ότι η δύναμη του Σατανά είναι μικρότερη της δυνάμεως του Χριστού,

να μετανοήσει, να εγκαταλείψει τη μαγεία και να κάψει τα βιβλία της μαγείας στην πλατεία της πόλεως και να μαρτυρήσει

για τον Χριστό και να γίνει Άγιος.

Τα μάγια λοιπόν θα καταργούνταν, όχι εάν έπαυαν να υπάρχουν οι κακοί άνθρωποι,

αλλά εάν οι καλοί ήταν πράγματι καλοί Χριστιανοί…

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Jan 18, 2026 7:35 pm

Image

Συμβουλές Αγίου Πορφυρίου: “Να κάνετε μετάνοιες”

Μια νέα ψηλή πήγαινε κάθε τόσο στο Γέροντα, να τον συμβουλευθεί σε πολλά απο τα νεανικά της θέματα. Οπως μας έλεγε,

της άρεσε η γυμναστική άσκηση, πράγμα που την ξεκούραζε, μετά από το φόρτο των μαθημάτων.

Ο Γέροντας Πορφύριος, που είχε το χάρισμα να συμβουλεύει ακόμη και τους επιστήμονες στον κλάδο που εξειδικευόντο,

της υπέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη άσκηση από τις μετάνοιες των χριστιανών, όταν μετά που αγγίσουμε

με το πρόσωπο τη γη, σηκωθούμε όρθιοι και το επαναλάβουμε αυτό και πάλιν και πάλιν, ενώ εσωτερικά η ψυχή αναστενάζει

προς τον Θεό, προφέροντας τα λόγια του τελώνη, «Θεός ιλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ». Επίσης λέγουμε κι όποια άλλη αυτομεμψία

θα μας φώτιζε το Πνεύμα το Αγιο.

Ετσι, της έλεγε ο Γέροντας, θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, που σπαταλούσε στις γυμναστικές

ασκήσεις, με τις μετάνοιες.

Μετά από τις μετάνοιες έρχεται μεγάλη χαρά, ανακούφιση πολλή και ειρήνη στην ψυχή, στο δε σώμα δεν παραμένει ούτε

το τελευταίο μελος του, να μην τεθεί σε λειτουργία και άσκηση.

Ο Χριστός, για να τονίσει τη σημασία των μετανοιών, ο ίδιος, όπως διηγείται ο ευαγγελιστής, όταν βρισκόταν μέσα στον κήπο

της Γεσθημανή, αποτραβήχτηκε από κοντά τους όσο να ρίξει ένας μια πέτρα κι εκεί άρχισε να κάνει μετάνοιες, πίπτοντας επί του

εδάφους κατ επανάληψη.

Οι μετάνοιες κάνουν και στο σώμα το αντίστοιχο φυσικό καλό, όπως και στην ψυχή. Γι αυτό οι ασκητές δεν παθαίνουν εύκολα

εμφράγματα, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά, γιατί οι αρτηρίες τους, τα διάφορα αγγεία δια των μετανοιών, συντηρούνται

άριστα, τα λίπη διαλύονται, η ψυχή κι αυτή ηρεμεί κι έτσι ο άνθρωπος, μετά από τις ασκήσεις αυτές, μπορούμε να πούμε,

δεν διαφέρει από ένα αυτοκίνητο, που πέρασε από το συνεργείο, κι έκανε ένα καλό σέρβις.

Οι μετάνοιες δεν είναι ανθρώπινη, αλλά θεία αποκάλυψη, κι είναι δυστυχής όποιος άνθρωπος δεν έχει ανακαλύψει το μυστήριο

που τις περικλείει..

Οι μετάνοιες είναι εκούσια θυσία

Συνιστούσε τις γονυκλισίες κατά δύναμη, στην προσευχή. Ελεγε: «Να κάνετε όσες μπορείτε μετάνοιες στην προσευχή.

Εστω κι αν αυτό σας κουράζει. Οταν η προσευχή συνοδεύεται από εκούσια θυσία, γίνεται πιο ευάρεστη στο Θεό

και πιο αποτελεσματική»

(Ανθολόγιο Συμβουλών, εκδ. Ι. Μονή Μεταμορφώσεως, Μήλεσι, σελ.255 -256)
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ