ΜΕΤΑΝΟΙΑ-ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

Να μην επιδιώκουμε την ενάρετη ζωή για τον ανθρώπινο έπαινο, αλλά για τη σωτηρίας της ψυχής. (Μέγας Αντώνιος)

Moderator: inanm7

Re: ΜΕΤΑΝΟΙΑ-ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

Unread postby rose » Thu Jul 05, 2012 12:54 pm

papi wrote:Και κάτι για την υπακοή στον Πνευματικό μας Πατέρα από τον γέροντα της υπακοής ... τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη:

"Μετά από χρόνια έρχεται η διακριτική υπακοή, αλλά εσείς σ' αυτήν την ηλικία που είσαστε, όλοι να έχετε τυφλή υπακοή. Είδες τι λέει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος; Ότι πήγε ο γέροντας σε έναν αρχάριον. Πήγε και σε έναν άλλον που είχε δέκα-δεκαπέντε χρόνια καλόγερος. Λέει εις τον αρχάριον:
-Τραγούδησε.
-Να 'ναι ευλογημένο. τραγουδάω.
-Τραγούδησε λέει και στον δεύτερο.
-Ευλόγησον, απαντά αυτός.
Και οι δύο κάνανε καλά. Δεν θεωρείται παρακοή αυτό που έκανε ο δεύτερος καλόγερος στον Γέροντα. Στον πρώτο θα ήταν παρακοή αν το έκανε, διότι ακόμη είναι δόκιμος. Πρέπει να περάσεις από τον τροχόν. από τον δρόμο της αδιακρίτου υπακοής. Τίποτες. να είναι ευλογημένο.
Όταν περάσουν δέκα-δεκαπέντε χρόνια, τότε έρχεται η διακριτική υπακοή. Αυτή είναι απόρροια της αδιακρίτου υπακοής." (σελ.174 απόσπασμα από το βιβλίο Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης)

Γέροντας Πορφύριος: Οι τρεις τρόποι πνευματικής ζωής.

«Υπάρχουν τρεις τρόποι πνευματικής ζωής.
Ο πρώτος είναι να έχεις μία αρρώστια.
Ο δεύτερος είναι να κάνεις όλες τις δουλειές με χαρά, και ο τρίτος είναι να υπακούς σε Γέροντα.
Αυτό το τελευταίον έχει τι το περισσόν».

Xαίρε Μήτερ Δέσποινα της ζωής, χαίρε η προστάτις, των τιμώντων σε και φρουρός,
χαίρε η ελπίς μου, η δόξα και ισχύς μου μετά Θεόν η μόνη συ μου βοήθεια.
rose

Unread postby rose » Thu Jul 05, 2012 1:03 pm

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: «ΟΤΑΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Η ΧΑΡΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΥΧΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ»

Δεν ευθύνεται μονάχα ο άνθρωπος για τα παραπτώματά του.

''Τα λάθη, οι αμαρτίες και τα πάθη δεν είναι μόνο προσωπικά βιώματα του εξομολογούμενου.
Ο κάθε άνθρωπος έχει πάρει μέσα του και τα βιώματα των γονέων του και ειδικά της μητέρας, δηλαδή το πώς ζούσε η μητέρα, όταν τον κυοφορούσε, αν στενοχωριόταν, τι έκανε, αν κουραζόταν το νευρικό της σύστημα, αν είχε χαρά, αν είχε θλίψη, αν είχε μελαγχολία.

Έ, όλο το νευρικό σύστημα το δικό της επηρέασε το νευρικό σύστημα του εμβρύου της. Οπότε, όταν γεννηθεί το παιδί και μεγαλώσει, παίρνει μέσα του και τα βιώματα της μητέρας του, δηλαδή άλλου ανθρώπου.

Δημιουργείται μια κατάσταση στην ψυχή του ανθρώπου εξαιτίας των γονέων του, που την παίρνει μαζί του σ΄ όλη του τη ζωή, αφήνει ίχνη μέσα του και πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του είναι απόρροια της καταστάσεως αυτής.

Τα φερσίματά του έχουν άμεση σχέση με την κατάσταση των γονέων του. Μεγαλώνει, μορφώνεται, αλλά δεν διορθώνεται.

Εδώ βρίσκεται μεγάλο μέρος από την ευθύνη για την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου. Υπάρχει, όμως, ένα μυστικό?
Υπάρχει κάποιος τρόπος ν΄ απαλλαγεί ο άνθρωπος απ΄ αυτό το κακό. Ο τρόπος αυτός είναι η γενική εξομολόγηση, η οποία γίνεται με την χάρι του Θεού.

Μπορεί, δηλαδή, να σου πει ο πνευματικός: - Πώς θα ήθελα να ήμασταν σ΄ ένα ήσυχο μέρος, να μην είχα ασχολίες και να μου έλεγες τη ζωή σου απ΄ την αρχή, από τότε που αισθάνθηκες τον εαυτό σου, όλα τα γεγονότα που θυμάσαι και ποια ήταν η αντιμετώπισή τους από σένα, όχι μόνο τα δυσάρεστα αλλά και τα ευχάριστα, όχι μόνο τις αμαρτίες αλλά και τα καλά. Και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Όλα. Όλα όσα απαρτίζουν τη ζωή σου.

Πολλές φορές έχω μεταχειριστεί αυτή την γενική εξομολόγηση και είδα θαύματα πάνω σ΄ αυτό. Την ώρα που τα λες στον εξομολόγο, έρχεται η θεία χάρις και σε απαλλάσσει απ΄ όλα τα άσχημα βιώματα και τις πληγές και τα ψυχικά τραύματα και τις ενοχές, διότι, την ώρα που τα λες, ο εξομολόγος εύχεται θερμά στον Κύριο για την απαλλαγή σου.

Είχε έλθει σ΄ εμένα προ καιρού μια κυρία, που έκανε αυτού του είδους την εξομολόγηση και βρήκε μεγάλη ωφέλεια.
Βελτιώθηκε η ψυχολογική της κατάσταση, διότι τήνε βασάνιζε κάτι. Έστειλε, λοιπόν, αυτή μια φίλη της και πήγαμε έξω στο βράχο, στα Καλλίσια. Καθίσαμε και άρχισε κι εκείνη να μου μιλάει. Της λέω: - Να μου πεις ό,τι αισθάνεσαι. Αν σε ρωτήσω εγώ για κάτι, να μου πεις. Αν δεν σε ρωτήσω, να συνεχίσεις να τα λέεις, όπως τα αισθάνεσαι. Όλ' αυτά που μου έλεγε, τα παρακολουθούσα όχι απλώς με προσοχή, αλλά "έβλεπα" μέσα στον ψυχικό της κόσμο την επίδραση της προσευχής.

Την παρακολουθούσα μέσα στην ψυχή της κι "έβλεπα" ότι πήγαινε χάρις μέσα της, όπως τήνε κοίταζα εγώ. Διότι στον πνευματικό υπάρχει χάρις και στον παπά υπάρχει χάρις. Το καταλαβαίνετε; Δηλαδή, ενώ εξομολογείται ο άνθρωπος, ο ιερέας προσεύχεται γι αυτόν. Συγχρόνως έρχεται η χάρις και τον ελευθερώνει απ΄ τα ψυχικά τραύματα, που για χρόνια τον βασανίζουν, χωρίς να γνωρίζει την αιτία τους. Ω, αυτά τα πιστεύω πολύ!

Στον εξομολόγο μπορείς να μιλήσεις όπως αισθάνεσαι, αλλά δεν είναι αυτό τόσο σημαντικό, όσο είναι το ότι κοιτάζει μέσα στην ψυχή σου προσευχόμενος ο παπάς και βλέπει πώς είσαι και σου μεταδίδει την χάρι του Θεού. Έχει αποδειχθεί ότι αυτό το κοίταγμα είναι πνευματικές "ακτίνες" που σε ξαλαφρώνουν και σε θεραπεύουν, μη νομίσετε ότι είναι ακτίνες φυσικές.

Είναι αλήθεια αυτά τα πράγματα. Και με τον Χριστό τι έγινε; Έπιασε το χέρι της αιμορροούσης και είπε: "Εγώ γάρ έγνων δύναμιν εξελθούσαν απ΄εμού". Θα πεις: "Ναι, μα ήταν Θεός". Ο Χριστός βέβαια ήταν Θεός, αλλά μήπως και οι Απόστολοι δεν κάνανε το ίδιο; Όλοι οι πνευματικοί, οι εξομολόγοι, έχουν αυτήν την χάρι κι όταν εύχονται, την εκπέμπουν ως αγωγοί. Για παράδειγμα, θέλουμε ν΄ ανάψουμε εδώ πέρα μια θερμάστρα και βάζουμε ένα καλώδιο, αλλά δεν μπορεί να κάνει επαφή, διότι το καλώδιο δεν είναι στην πρίζα. Αν, όμως, το καλώδιο μπει στην πρίζα, μόλις κάνει την επαφή, έρχεται το ρεύμα μέσω αυτού του αγωγού.

Είναι πνευματικά πράγματα της θρησκείας μας αυτά. Μπορεί να λέμε για καλώδιο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι "η θεία ψυχανάλυση".

geron-porfyrios
Xαίρε Μήτερ Δέσποινα της ζωής, χαίρε η προστάτις, των τιμώντων σε και φρουρός,
χαίρε η ελπίς μου, η δόξα και ισχύς μου μετά Θεόν η μόνη συ μου βοήθεια.
rose

Unread postby Antonis22 » Thu Jul 26, 2012 7:16 pm

Παίρνω το Θάρρος να σας μεταφέρω πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμες σχετικά με τα Ιερά Μυστήρια της Μετανοίας και της Εξομολόγησης.
Τα όσα θα γραφτούν προέρχονται από το βιβλίο του Αρχιμ. Αθανασίου Αναστασίου, Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου.
Αν και δεν έχω άδεια για να τα δημοσιεύω online, θεωρώ αναγκαίο την σημερινή εποχή να υπάρχει σωστή πληροφόρηση γύρω απ τα πιο κρίσιμα σημεία που αφορά την σωτηρία της ψυχής μας.Εκ των οποίων , 2 σημαντικά είναι η Μετάνοια και η Εξομολόγηση. Ως απάντηση..στην Νεοεποχητικη λέλαπα που καραδοκεί σε κάθε γωνιά του Διαδικτύου , πολλές φορές και με ''Χριστιανικά'' Προσωπεία.

Στοιχεία Βιβλίου:
''Χειραγωγία στην Μετάνοια''
Αρχιμ. Αθανασίου Αναστασίου, Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου.
Πρώτη Έκδοση, 1997
Δεύτερη Έκδοση, 2001
Copyright: Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου
Αγία Μετέωρα
422 00 Καλαμπάκα, Τ.Θ. 15

Αντί Προλόγου
Ευλογητός ο Θεός που δεν επιθυμεί τον θάνατο του αμαρτωλού, αλλά <<το αποστρέψαι τον ασεβή από της οδού αυτού και ζην αυτόν>>,(Ιεζεκιήλ, λγ',11).Δηλαδή, << να αλλάξει τρόπο ζωής και να ζήσει>>.Η Προφητική αυτή ρήση, η τόσο παρήγορη για κάθε άνθρωπο, δεν δηλώνει μόνον το άπειρο έλεος του Θεού και την ανεξάντλητη ευσπλαχνία Του, αλλά φανερώνει και τη μεγάλη αλήθεια ότι ο αμαρτωλός βίος, η ζωή μακριά από τον Θεό,είναι θάνατος της ψυχής και στέρηση της όντως ζωής.
[...]
Και μπορούμε να καταθέσουμε με ειλικρίνεια ότι οι συγκινητικώτερες στιγμές της ποιμαντικής διακονίας μα είναι εκείνες της ταπεινής Εξομολογήσεως των πιστών και οι νεκραναστάσεις που πραγματοποιεί το Πνεύμα το Άγιο μέσα από το φιλάνθρωπο Μυστήριο της Μετανοίας. Ο Όσιος Αντώνιος του Κιέβου, γράφει:

<< Ουδέποτε ο άνθρωπος είναι τόσο ωραίος, τόσο αγαπητός στον Θεό, όσο όταν φονεύη εμπρός στον Θεό και εμπρός στον εξομολόγο την υπερηφάνεια του. Αμέσως μόλις καταστραφεί ο κύριος εχθρός της σωτηρίας μας, ο εχθρός του Θεού, το τείχος που μας χωρίζει από τον Θεό, δηλαδή η υπερηφάνεια , αμέσως η ψυχή του εξομολογουμένου διανοίγεται για να δεχθή τις αγιώτερες σκέψεις , επιθυμίες , προθέσεις και αποφάσεις.>>
(Αρχιμ.Ηλία Μαστρογιαννοπούλου, <<Πως βλέπουν οι Πατέρες την εξομολογήση>>, εκδ.Ζωή, Αθήνα 1994, σελ.63

Αυτός ο ηρωικός αγώνας του ανθρώπου για αυτοεξουθένωση και αυτομεμψία , αυτό το λυτρωτικό άνοιγμα των κρυπτών της καρδίας στον διακριτικό Εξομολόγο είναι μια πράξη ταπεινώσεως και απελευθερώσεως για τον πρώτο, μια αποδοχή υψίστης εμπιστοσύνης για τον δεύτερο. Και η εν Αγίω Πνεύματι αυτή συνάντηση των ψυχών συνδέει και τους δύο με ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς, με μια σχέση πατρός και τέκνου, με άδολη και βαθειά εν Κυρίω αγάπη. Πρόκειται για μια πνευματική γέννηση , για μια αληθινή αναδημιουργία του Θεού. Ο Προκόπιος Μεγαλοσπηλαιώτης, εξηγεί:

<<Διότι ο Θεός, όταν συγχωρή μιαν αμαρτίαν με έναν μόνο λόγο, όπου εκφωνεί ο Ιερεύς Του εις το πρόσωπο του αμαρτωλού, κάνει ένα έργο τόσο μεγάλο και τόσο θαυμαστό, όπου δεν ήθελε να το κατορθώσει εαν έκαμε και άλλους χίλιους κόσμους, πλέον ωραίους και ευρύχωρους,από ετούτον όπου εδημιουργήσε.Και το αίτιον είναι , δια τι, όταν αυτός δικαιώνει έναν αμαρτωλόν, φαίνεται ότι όχι μόνο σχηματίζει έναν νέο κόσμο εστολισμένον από λαμπραίς τελειότηταις της χάριτος του, αλλά φαίνεται ακόμα , ότι τον εβγάνει από μιαν σκοτεινή άβυσσο του μηδενός, εις το οποίο τον είχε καταστήσει η φθοροποιός ενέργεια της αμαρτίας>>
(Προκοπίου Μεγαλοσπηλαιώτου, <<Αυλός Ποιμενικός>>, ''Λόγος εις την Κυριακήν προ των Φώτων'', Λειψία 1780, σελ.325)

Στις Δέκα Εντολές, που δόθηκαν στον Μωυσή από τον ίδιο τον Χριστό στο Όρος Σινά, και που συνοψίζουν κατά κάποιον τρόπο τον θείο νόμο,βασίζεται το Ερωτηματολόγιο που θα παρατεθεί ως το πρώτο και βασικό κομμάτι απ το βιβλίο.

Σκοπός του Ερωτηματολογίου είναι να βοηθηση τον αναγνώστη να εντοπίσει και να μάθει να διακρίνει , όχι μόνο τα σοβαρά πνευματικά παραπτωματα που γίνονται εύκολα αντιληπτά, αλλά και τα ''λιγότερο βαρειά'', κατά την αντίληψη πολλών, και γιαυτό πολύ συχνά νομιζόμενα <<αμελητέα>>, που όμως μη εξαγορευόμενα και συσσωρευμένα όχι μόνο μένουν ασυγχώρητα, αλλά και οδηγούν κλιμακωτά σε βαρύτερα και μεγαλύτερα αμαρτήματα.

Το Ερωτηματολογίο αυτό δεν βασίζεται σε μια νομικιστική αντίληψη περί αμαρτίας, αλλά στο αποστολικό λόγο : <<όστις γαρ όλον τον νόμον τηρήση, πταίση δε εν ενί, γέγονε πάντων ένοχος>>, δηλαδή <<Όποιος τηρήσει όλες τις διατάξεις του νόμου και παραβεί μία,θεωρείται παραβάτης όλου του νόμου>> (Ιακ.β',10).

Πρέπει να τονισθεί ότι κανένα αμάρτημα, όσο σοβαρό κι αν είναι, δεν μπορεί να μας στερήση την Βασιλεία των Ουρανών, αν το εξαγορευθούμε με ειλικρινή μετάνοια. Ούτε το πλήθος , ούτε η ποιότητα των αμαρτιών μας είναι ικανά να εξαντλήσουν το έλεος του Θεού , εφόσον τις αποθέσουμε εν μετανοία στο επιτραχήλιο του Πνευματικού μας, με σταθερή απόφαση να αρχίσουμε μια νέα ζωή, σύμφωνη με το θείο θέλημα.

Το 2ο μέρος του βιβλιού αφορά τις προϋποθέσεις τις καλής εξομολόγησης, που είναι κυρίως η ειλικρινής μετάνοια.Καθώς και άλλα επεξηγηματικά σχόλια.
Στο 3ο μέρος γίνεται αναφορά στην σύγχρονη κατάσταση του κόσμου και πως η Νέα Τάξη των Πράγματων..επιχειρή να μας καταστράψει. (Αυτά σε άλλο θέμα.)
Στο 4ο και τελευεταίο μέρος υπάρχουν κάποια αποφθέγματα Αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας σχετικά με την Μετάνοια και την Εξομολόγηση.,
Antonis22

Unread postby Antonis22 » Fri Jul 27, 2012 11:09 am

Εισαγωγικά

Η Καθαρότητα της ψυχής είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Διότι ο Θεός έτσι εξ αρχής εδημιουργήσε , όπως αναφέρει και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: <<Εποίησεν ουν ο Θεός τον άνθρωπο άκακον, ευθύν,ενάρετον,άλυπον,αμέριμνον,πάση αρετή κατηγλαισμένον, πάσιν αγαθοίς κομώντα>>

(Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο άκακον, ευθύν,ενάρετον,άλυπον,αμέριμνον,στολισμένον με την λαμπρότητα κάθε αρετής,προικισμένον με όλα τα αγαθά)
Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού. Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου Πίστεως, εις τα Έργα, Δογματικά Α'. εκδ.Πατερικαί Εκδόσεις <<Γρηγόριος Παλαμάς>>, Θεσσαλονική 1976, Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας (ΕΠΕ) 19,τομ. 1, σελ.210

Με την παρακοή των Πρωτόπλαστων αρχίζει διαρκώς να φθείρεται και να αμαυρώνεται αυτή η θεία εικόνα και τη θέση των αρετών , που κοσμούσαν την ανθρώπινη ψυχή, κατέλαβαν οι παντοειδείς κακίες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο ο άνθρωπος να χάνει το πρωτόκτιστο κάλλος και να περιπίπτη στην παρά φύσιν κατάσταση που είναι η αμαρτία και τα πάθη.Έτσι αμβλύνεται διαρκώς η συνείδηση - ο έμφυτος ηθικός νόμος μέσα στον άνθρωπο-και επέρχεδται βαθμηδόν η λησμοσύνη του Θεού και η δαιμονική κυριαρχία.

Όμως η αγάπη του Θεού και σε αυτή την τραγική κατάσταση δεν εγκαταλείπει το δημιούργημα Του.
{...}

Ο Νόμος του Θεού, έτσι όπως εκφράζεται στην Αγία Γραφή - την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη - σκοπό έχει να επαναφέρει τον άνθρωπο από την παρά φύσιν κατάσταση της αμαρτίας στην κατά φύσιν κατάσταση της αρετής και να τον θεώση με την χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Η θεραπεία των παθών και η απόκτηση των αντιστοίχων αρετών επιτυγχάνεται με την τήρηση των θείων επιταγών. Κατά των Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό:

<< Η Ψυχή διαρείται σε τρία μέρη, το λογιστικό, το θυμικό και το επιθυμητικό. Του λογιστικού αμαρτήματα είναι αυτά: απιστία, αίρεση, αφροσύνη, βλασφημία,αχαριστία και οι συγκαταθέσεις των αμαρτημάτων, οι οποίες γίνονται από το παθητικό μέρος. Η ίαση και η θεραπεία αυτών των κακών είναι η αδίστακτή πίστη στο Θεό και τα αληθινά και χωρίς πλάνη ορθόδοξα δόγματα της ευσεβείας, η αδιάκοπη μελέτη των λόγων του Πνεύματος, η καθαρή και αδιάλειπτη προσευχή, και η ευχαριστία προς το Θεό.

Τα αμαρτήματα του θυμικού είναι τα εξής: η ασπλαχνία, το μίσος, η ασυμπάθεια, η μνησικακία, ο φθόνος, ο φόνος και η συνεχής αυτών και των παρομίων μελέτη. Η ίαση και η θεραπεία τους είναι η φιλανθρωπία, η αγάπη,η πραότητα,η φιλαδελφία,η συμπάθεια, η ανεξικακία και η καλωσύνη.

Του επιθυμητικού τα αμαρτήματα είναι τα εξής : η γαστριμαγία, η λαιμαργία, η οινοποσία, η πορνεία, η μοιχεία, η ακαθαρσία,η ασέλγεια, η φιλοχρηματία, η επιθυμία της κενής δόξας και η επιθυμία χρυσού και πλούτου και σαρκικών ηδονών. Η ίαση και η θεραπεία αυτών ,είναι η νηστεία, η εγκράτεια,η κακοπάθεια, η ακτημοσύνη, το σκόρπισμα των χρημάτων στους φτωχούς,η επιθυμία, των μελλόντων εκείνων αθάνατων αγαθών, ο πόθος της βασιλείας του Θεού και η επιθυμία της θείας υιοθεσίας>>

(Φιλοκαλία των ιερών νηπτικών, μτφρ.Αντ.Γ.Γαλίτη, εκδ<<Το περιβόλι της Παναγίας>>,Θεσαλλονίκη 1991, τομ. Β', σελ.303-304)

{...}
Εκείνος που θέλει να επανέλθη στο κατά φύσιν-την προπτωτική, δηλαδή,κατάσταση-και να επιτύχη την θέωση θα πρέπει να αναλάβη εναντίον όλων των παθών.
Η Αγιότητα αποκτάται με την κάθαρση από όλα τα πάθη και με την επιτέλεση του αγαθού, συνεργούσης πάντοτε της θείας Χάριτος, η οποία δίδεται κατά το μέτρο της προαιρέσεως του ανθρώπου.

Στην Ορθόδοξη εξομολογιτική πρακτική, ο πιστός εξομολογείται πάντοτε ενώπιον του Πνευματικού, ως εν προσώπω του Χριστού. Έτσι, ο μεν Πνευματικός αναλαμβάνει τον εξομολογούμενο, τον υιοθετεί πενυματικά και τον αναγεννά με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, στην ψυχή δε του εξομολογουμένου γίνεται η διεργασία της ταπεινώσεως. Γιαυτό και ο εξομολογών Ιερευς καλείται Πνευματικός Πατέρας, ο οποίος με φόβο Θεού <<ως λόγον αποδώσων>>...{...}(επειδή θα δώσει λόγο στο Θεό, (Εβρ,ιγ',17))

Ακόμη, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι ο Ιησούς Χριστός, με την πατρική Του αγάπη, αφαίρεσε από τους μετανοούντας και εξομολογουμένους πιστούς Του κάθε άγχος ή αμφιβολία για την άφεση των αμαρτιών τους. Εφ όσον συγχωρήθηκαν από το Άγιο Πνεύμα δια του Πνευματικού στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως είναι συγχωρημένες στον αιώνα. Γιαυτό το λόγο στο τέλος της συγχωρητικής ευχής ο Εξομολόγος, αφού διαβεβαιώση για την εκ Θεού άφεση, κατηγορηματικός επιλέγει:

<<...ο Θεός συγχώρησαι σοι δι εμ ου του αμαρτωλού πάντα, και εν των νυν αιώνι και εν τω μέλλοντι και ακατάκριτόν σε παραστήσαι εν το φοβερώ αυτού Βήματι, περί δεν των εξαγορευθέντων εγκλημάτων μηδε μίαν φροντίδα έχων, πορεύου εις την ειρήνην>>(Μέγα ευχολόγιον, εκδ ΑΣτήρ, σελ.221-223)

Ο Πνευματικός πατέρας ως έμπειρος θεραπευτής , όταν έχει ενώπιον του τον εξαγορευόμενο πιστό, δεν ακούει μόνον τα αμαρτήματα του, αλλά σφυγομετρεί συγχρόνως και τον βαθμό συντριβής του ,εα νδηλαδή με θλίψη, δάκρυα και πόνο ψυχής αναφέρει τα αμαρτήματα του ή αν απλώς και ανωδύνως τα απαριθμεί.
{...}

Συνεχίζεται.
Antonis22

Unread postby ellhn90 » Fri Aug 24, 2012 12:42 pm

Oυδέ θριξ της κεφαλής δεν θα πειραχθή εις τους μετανοούντας
Εγω δώσω υμίν στόμα και σοφίαν, ή ου δυνήσονται αντειπείν ουδέ αντιστήναι πάντες οι αντικείμενοι υμίν (…) Εσεσθε μισούμενοι υπό πάντων διά το όνομά μου. Και θριξ εκ της κεφαλής υμών ου μη απόληται. Εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών” [Λουκ. κα’15-20]

2 ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ... ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ...

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕ ΘΥΣΙΑ...ΣΤΑΥΡΩΣΙΣ, ΚΑΙ ΕΞΙΛΕΩΣΙς
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΘΑΝΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ
ΟΧΗΜΑ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ, ΣΚΕΠΗ ΜΑΣ Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ" ΓΤ Ο ΘΕΟΣ ΔΕ "ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ", ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗΣ ΜΑΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΞΑΝΑΦΕΡΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΩΘΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΥΜΕ...ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ.

ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟ ΘΕΟ, Το ΘΕΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΜΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΌ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΕΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΣΤΡΟΦΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ,
ΜΙΑΣ ΔΙΚΑΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ, ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ.

Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΓΑΠΗΣ.

ΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ
ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ, ΝΑ "ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΤΣΙ ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΦΤΙΑΞΑΜΕ, ΑΛΛΑΠΟΥ ΕΣΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ"
ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΑΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΤ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ.

ΑΥΤΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟY.

ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ.

ΚΑΝΟΥΜΕ, ΕΤΣΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ, ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΔΑΜ...
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΜΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ΝΑ ΞΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ....

ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΦΙΛΟΙ, ΝΑ ΤΟΝ ΠΟΥΜΕ ΠΑΤΕΡΑ.
ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΚΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΔΟΣ, ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑ "ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΟΔΟΣ"

ΑΛΗΘΕΙΑ καλα μου αδερφια...μιλμε για προφητειες....για την Πολι και την Αγια του Θεου Σοφια (Το ναο)....

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ειναι ελαχιστης σημασιας και ΚΑΜΙΑΣ αξιας σγκρινομενα με την αξια μια ψυχης ενος αμαρτωλου....

ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο Θεος ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ....για να ξαναγινουμε φιλοι...
ΖΕΙ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ
ellhn90

Unread postby zenjt » Mon Sep 03, 2012 4:24 pm

Γέροντα, όταν δεν αισθάνονται την ανάγκη για εξομολόγηση, τι φταίει;- Μήπως δεν παρακολουθείς τον εαυτό σου;
Η εξομολόγηση είναι μυστήριο. Να πηγαίνης και απλά να λες τις αμαρτίες σου.
Γιατί, τι νομίζεις; Πείσμα δεν έχεις; Εγωισμό δεν έχεις; Δεν πληγώνεις την αδελφή; Δεν κατακρίνεις;
Μήπως εγώ τι πηγαίνω και λέω; «Θύμωσα, κατέκρινα…» και μου διαβάζει ο πνευματικός την συγχωρητική ευχή.
Αλλά και οι μικρές αμαρτίες έχουν και αυτές βάρος.
Όταν πήγαιναν στον Παπα-Τύχωνα να εξομολογηθώ, δεν είχα τίποτα σοβαρό να πω και μου έλεγε: «Αμμούδα, παιδάκι μου, αμμούδα»! Οι μικρές αμαρτίες μαζεύονται και κάνουν ένα σωρό αμμούδα, που είναι όμως βαρύτερη από μια μεγάλη πέτρα. Ο άλλος που έχει κάνει ένα αμάρτημα μεγάλο, το σκέφτεται συνέχεια, μετανοεί και ταπεινώνεται. Εσύ έχεις πολλά μικρά. Εάν όμως εξετάσης τις συνθήκες με τις οποίες εσύ μεγάλωσες και τις συνθήκες με τις οποίες μεγάλωσε ο άλλος, θα δης ότι είσαι χειρότερη από εκείνον. Να προσπαθής επίσης να είσαι συγκεκριμένη στην εξομολόγησή σου. Δεν φθάνει να πη κανείς λ.χ. «ζηλεύω, θυμώνω κ.λπ.», αλλά πρέπει να πη τις συγκεκριμένες πτώσεις του, για να βοηθηθή. Και, όταν πρόκειται για κάτι βαρύ, όπως η πονηριά, πρέπει να πη και πως σκέφθηκε και πως ενήργησε· αλλιώς κοροϊδεύει τον Χριστό. Αν ο άνθρωπος δεν ομολογή την αλήθεια στον πνευματικό, δεν του αποκαλύπτη το σφάλμα του, για να μπορέση να τον βοηθήση, παθαίνει ζημιά, όπως και ο άρρωστος κάνει μεγάλο κακό στην υγεία του, όταν κρύβη την πάθησή του από τον γιατρό. Ενώ, όταν εκθέτη τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι, τότε ο πνευματικός μπορεί να τον γνωρίση καλύτερα και να τον βοηθήση πιο θετικά
Orthodoxathemata.blogspot.com
zenjt

Unread postby zenjt » Thu Sep 06, 2012 2:27 pm

«Ὅταν ἐξομολογῶ, πάτερ μου, τοὺς Χριστιανοὺς καὶ δὲ βλέπω μετάνοια σὲ ὁρισμένους ἀπὸ αὐτοὺς δὲ διαβάζω συγχωρητικὴ εὐχὴ γιατί δὲν ἔχω τὸ δικαίωμα ἐφ' ὅσον λείπει ἡ μετάνοια».(Γέροντας Ιάκωβος). Γιὰ τὸ μεγάλο θέμα τῆς ἐξομολογήσεως στὸ ὁποῖο ἀφιέρωσε πολλὰ χρόνια τῆς ζωῆς του πολλὰ θὰ μπορούσαμε νὰ ποῦμε. Ἂς ἀναφέρουμε τὰ κυριότερα.
Ἦταν λοιπὸν στὴν ἐξομολόγηση πολὺ ἐπιεικὴς χωρὶς ὅμως καὶ νὰ παραβαίνει τοὺς Κανόνες. Ἔλεγε: «Ἂν σὲ μία κοπέλα ποὺ ἔκανε, ἂς ποῦμε, ἔκτρωση καὶ μόλις ἐξομολογηθεῖ τὴν ἁμαρτία της ἐγὼ ὡς πνευματικὸς τῆς πῶ ὅτι εἶναι φόνισσα, ὅτι δολοφόνησε τὸ παιδί της καὶ ὅτι ἑφτὰ χρόνια δὲ θὰ κοινωνήσει καὶ κατόπιν τὴ βγάλω ἀπὸ τὸ ἐξομολογητήριο, τί συνέπειες θὰ ἔχουν ὅλα αὐτὰ γιὰ τὴν ψυχή της; Ἐνῶ ἂν τῆς μιλήσω μὲ ἀγάπη καὶ στοργή, λέγοντάς της «Παιδί μου, δὲν εἶναι σωστὸ αὐτὸ ποὺ ἔκανες, εἶναι ἁμαρτία» καὶ δὲν τῆς βάλω ἀμέσως κανόνα, ἀλλὰ τὴ συμβουλέψω καὶ τὴν ξαναδῶ σὲ δεκαπέντε ἡμέρες ἢ ἕνα μήνα σιγὰ σιγὰ θὰ τακτοποιηθεῖ ἡ ψυχή της. Ὁ ἄνθρωπος δὲν πρέπει νὰ φεύγει ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία πληγωμένος ἀλλὰ θεραπευμένος. Ἐγώ, πάτερ μου, δὲ μισῶ τὸν ἄνθρωπο ἀλλὰ τὴν ἁμαρτία».Image
Ἦταν ἐπιεικὴς στοὺς κανόνες ποὺ ἔβαζε. Τὸ πόσο συνέπασχε μὲ τοὺς ἐξομολογούμενους ἀδελφοὺς φαίνεται ἀπὸ τοὺς παρακάτω λόγους του.
«Ἐγώ, πάτερ μου, συμπάσχω μὲ τὸν ἄνθρωπο ποὺ ἐξομολογεῖται. Πονάω μαζί του. Πονάω καὶ κλαίω γιὰ τὸν ἐξομολογούμενο. Παρακάλεσα τὸν Ἅγιο Δαβὶδ μετὰ τὴν ἐξομολόγηση νὰ ξεχνάω ὅσα δὲ χρειάζονται καὶ νὰ θυμᾶμαι αὐτὰ ποὺ πρέπει γιὰ νὰ προσεύχομαι. Γιατί κάνω προσευχὴ γιὰ τοὺς ἐξομολογούμενους. Καὶ ἀνησυχῶ καὶ τοὺς περιμένω νὰ ξανάρθουν».
Ἔλεγε ὁ Γέροντας: «Ὅταν ἐξομολογῶ, πάτερ μου, τοὺς Χριστιανοὺς καὶ δὲ βλέπω μετάνοια σὲ ὁρισμένους ἀπὸ αὐτοὺς δὲ διαβάζω συγχωρητικὴ εὐχὴ γιατί δὲν ἔχω τὸ δικαίωμα ἐφ' ὅσον λείπει ἡ μετάνοια».
Ὁ Γέροντας, λοιπόν, ἐνδιαφερόταν γιὰ τὸ «ἔσωθεν τοῦ ποτηριοῦ». Ὅταν καμιὰ φορὰ χωρὶς ἐσωτερικὴ διάθεση ὑπακοῆς τοῦ λέγαμε ἕνα τυπικὸ «Νάναι εὐλογημένο», ἔλεγε ὁ Γέροντας: «Πάτερ μου, θὰ κάνεις ὑπακοὴ ἢ ἔτσι ἁπλῶς λὲς «νάναι εὐλογημένο» χωρὶς νὰ τὸ πιστεύεις;».
Γιὰ τὸ θέμα τῆς προσευχῆς ὅταν καμιὰ φορὰ τοῦ ζητούσαμε νὰ μᾶς μιλήσει γιὰ τὴν «Εὐχή» μᾶς ἔλεγε: «Πάτερ μου, ἐγὼ δὲν ξέρω. Ἐγὼ σαράντα χρόνια δὲν ἔκανα ποτὲ «Εὐχή». Ὅμως ἐμεῖς πάντοτε καὶ στὸ ναὸ καὶ στὸ κελλί του καὶ ὅπου τὸν βλέπαμε ἀκούγαμε τὴν «Εὐχή» ἀδιάλειπτη στὸ στόμα του. Καθαρὴ καὶ κατανυκτική. «Κύριε, Ἰησοῦ, Χριστέ, ἐλέησον μέ». Δὲν συμβούλευε μὲ τὰ λόγια ἀλλὰ μὲ τὴν πράξη.
Ὅταν μπαίναμε στὸ κελλί του σχεδὸν πάντα τὸν βλέπαμε μὲ τὸ πετραχήλι προσευχόμενο ἢ μὲ τὸ κομποσχοίνι ἢ κάνοντας Παράκληση. Μᾶς ἀπαντοῦσε σὲ ὅ,τι τὸν ρωτούσαμε μὲ δυὸ λόγια καὶ ἂν ἐπιμέναμε νὰ παραμένουμε στὸ κελλί του περισσότερο, ἔλεγε: «Νά, κάθομαι, παιδί μου, ἐδῶ καὶ ξεκουράζομαι». Ποτὲ δὲ μᾶς ἔλεγε ὅτι προσεύχεται. Μόλις βγαίναμε συνέχιζε τὴν προσευχή του. Ὅλα τὰ ἔκανε ἐν κρύπτῳ. Πάντα ἔλεγε: «τίποτα δὲν κάνω».
Ἕνας ἅγιος Γέροντας ὁ μακαριστὸς π. ΙΑΚΩΒΟΣ,
Orthodoxathemata.blogspot.com
zenjt

Re: Έμβρυο και ζωή

Unread postby lpap » Sat Oct 06, 2012 12:25 pm

akerm wrote:Το Έλεος του Θεού είναι άπειρο...αλλά η μάνα ή ο πατέρας έζησε και το "εκμεταλεύτηκε" ανάλογα...το μωρό που ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να καθαρισθεί απο το προπατορικό αμάρτημα ή να ζήσει για να επιλέξει αν θα "εκμεταλευτεί" και πώς Το Έλεος του Θεού τί φταίει;

Επίτρεψε μου να κάνω μιά διόρθωση στην διατύπωση σου: δεν υπάρχει "καθαρισμός από το προπατορικό αμάρτημα", το σωστό είναι να λέμε "καθαρισμός από τις συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος". Η βάπτιση είναι μυστήριο που (μεταξύ άλλων) αφορά στην απαλλαγή των συνεπειών του προπατορικού αμαρτήματος. Κάθε άνθρωπος που γεννιέται δεν κουβαλάει το προπατορικό αμάρτημα ως ενοχή, αλλά κληρονομεί τις συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος εξαιτίας της φυσικής συγγένειας με τους προγόνους του. Το βάπτισμα απαλλάσει το νήπιο από όσα του κληροδότησε η συγγένεια του με τους πρωτόπλαστους, δηλαδή από τις συνέπειες της αμαρτίας που είναι ο θάνατος και η φθορά. Σχετική ανάλυση υπάρχει στο βιβλίο: "Το προπατορικον αμάρτημα" του π. Ιωάννη Ρωμανίδη, εκδόσεις Δόμος.

akerm wrote:δεν είναι σωστό τα λεγόμενά μας να αφήνουν παραθυράκι αφέσεως σε τέτοιες πράξεις...μας διαβάζουν πολλοί και δεν πρέπει επουδενί να αφήνουμε τέτοιες γκρίζες περιοχές...είναι έγκλημα...είναι ασυγχώρητο...αλλά επειδή το Έλεος του Αγίου Τριαδικού Θεού είναι Άπειρον...ελπίζουμε και ευελπιστούμε στην σωτηρία ακόμα και τέτοιων θυτών...χωρίς να ξέρουμε όμως αν και πώς θα επιτευχθεί...

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι το αμάρτημα της έκτρωσης είναι ασυγχώρητο. Είναι συγχωρήσιμο από τον ελεήμονα Θεό, όπως και το αμάρτημα της ανθρωποκτονίας όπως και όλα τα αμαρτήματα. Σίγουρα υπάρχει πόρτα αφέσεως(όχι απλά παραθυράκι), που είναι το πετραχείλι του πνευματικού στην Ιερή Εξομολόγηση. Η συγχώρεση προϋποθέτει μετάνοια και ταπείνωση και συντριβή. Είναι λάθος να μιλάμε για ασυγχώρητα αμαρτήματα, διότι έτσι μπορεί να οδηγούμε αμαρτωλές ψυχές που ξεκινάνε να μετανοούν σε απόγνωση. Θέλει διάκριση να μην στείλουμε ψυχές που έσφαλλαν στο παρελθόν στο στόμα του διαβόλου. Μην κάνουμε το λάθος που έκανε ο αδελφός του άσωτου υιού που δεν αποδεχόταν τον μετανοημένο αδελφό του, ενώ ο πατέρας τους τον είχε αγκαλιάσει. Η αλήθεια είναι ότι και οι χειρότεροι εγκληματίες συγχωρούνται από τον σταυρωμένο Λόγο, τις αμαρτίες των οποίων άλλωστε βάσταξε στο σταυρό.

Όσο βαριά και αποτρόπαια να είναι τα εγκλήματα των αμαρτωλών, το αγνό και αναμάρτητο αίμα του Χριστού είναι δυνατότερο για να τους καθαρίσει. Χρειάζεται άσκηση και κόπος για την μετάνοια, αλλά η μετάνοια είναι δυνατή για όλους. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, λέει «πρέπει να δώσεις αίμα για να λάβεις πνεύμα», που θέλει να μας δείξει πόσο μεγάλος και δύσκολος είναι ο αγώνας της μετάνοιας (αλλά όσο είναι δύσκολος άλλο τόσο είναι υπαρκτός).
lpap

Unread postby akerm » Sat Oct 06, 2012 6:14 pm

γενικά συμφωνούμε αδερφέ...το πετραχείλι σφραγίζει-ευλογεί την μετάνοιά μας...αλλά δεν συγχωρεί...εύχεται να συγχωρήσει ο Θεός (η σχετική ευχή του ιερέως εύχεται να συγχωρήσει ο Θεός που συγχώρησε την Πόρνη και τον Πέτρο...και..και..και)
...ο Θεός συγχωρεί και δεν ξέρουμε πώς και πότε την κάθε περίπτωση γι' αυτό και έχουμε τους Πατέρες (σαν τον παραπάνω γέροντα Κλεόπα) που μας απαντούν με τα λεγόμενά τους στην εκάστοτε βαριά ή όχι περίπτωση, αν και πώς ο Θεός συγχωρεί....σαφώς και το Σώμα και Αίμα του Χριστού καθαρίζει τα πάντα...αλλά θυμόμαστε πόσα χρόνια έθεταν στέρηση απο την Θεία Κοινωνία οι Κανόνες της Εκκλησίας μας; ...προηγούνται αυτοί από την δική μου δήθεν στάση σαν του μεγάλου αδελφού του Ασώτου......εννοείται ο Χριστός οτι "πάντας θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν"
akerm

Unread postby lpap » Sun Oct 07, 2012 1:31 am

Φίλε akerm, και εγώ πιστεύω ότι συμφωνούμε, επίτρεψε μου να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις.

σε προηγούμενο μήνυμα μου, παρεξήγησες, δεν σε κατηγορώ για το σφάλμα του αδελφού του άσωτου υιού, μιλάω σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο: " Μην κάνουμε το λάθος που έκανε ο αδελφός του άσωτου υιού...". Δέν έχω καμμία πρόθεση να σε θίξω προσωπικά.

Όσον αφορά στο θέμα των επιτιμίων που ορίζουν στέρηση Θείας Κοινωνίας, γράφει ο αγ. Γρηγόριος Νύσσης ότι σε όποιον πράττει εκούσιο φόνο (όπως η έκτρωση) επιβάλλεται πολυετής αποκλεισμός, αλλά στο ίδιο σημείο προσθέτει τα παρακάτω:
"και σ' αυτόν λοιπόν θα τηρηθεί η ίδια προφύλαξη από εκείνον που διοικεί την Εκκλησία και ανάλογα με την μετάνοια θα συντομευθεί και για αυτόν η παράταση του επιτιμίου...αν βέβαια το μέγεθος της μετάνοιας νικά το χρόνο και υπερβάλλει με την προθυμία της διόρθωσης όσους καθαρίζουν τον εαυτό τους με κάποια ραθυμία σε μακρό διάστημα. "
Οπότε γίνεται φανερό, ότι τα επιτίμια δεν επιβάλονται για να τιμωρηθεί, ή για να απομακρυνθεί ο αμαρτωλός, αλλά για να του δοθεί χρόνος μετανοίας ανάλογα με την αμαρτία, οπότε ανάλογα με τον έμπρακτη προθυμία του αμαρτωλού για μετάνοια ο χρόνος επιβολής του επιτιμίου μπορεί να ελαττώνεται σύμφωνα με την διάκριση του πνευματικού.

Ακόμη, ο άγιος Γρηγόριος αναφέρει για τα επιτίμια:
"αν τώρα κάποιος εκδημήσει από τη ζωή αυτή χωρίς να έχει συμπληρώσει το χρόνο που του επιβλήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες, η φιλανθρωπία των πατέρων προστάζει να κοινωνήσει τα άγια δώρα και να μην σταλεί στην τελευταία και μακρά εκείνη αποδημία χωρίς αυτό το εφόδιο. Κι αν γίνει καλά κι επανέλθει στη ζωή ενώ είχε μεταλάβει, να περιμένει τον ορισμένο χρόνο, συνεχίζοντας το στάδιο εκείνο στο οποίο ήταν πριν του δοθεί κατ' ανάγκην η κοινωνία."
Δηλαδή σε έναν ετοιμοθάνατο που βρίσκεται υπό χρονική περίοδο επιτιμίων δίδεται η Θεία Κοινωνία κατά οικονομία και φιλανθρωπία. Τα παραπάνω αναφέρονται στο βιβλίο "πατερικές εκδόσεις Γρηγόριος ο Παλαμάς, ΕΠΚ, Γρηγορίου Νύσσης έργα, τόμος Δ".

Γράφεις : το πετραχείλι σφραγίζει-ευλογεί την μετάνοιά μας...αλλά δεν συγχωρεί...εύχεται να συγχωρήσει ο Θεός (η σχετική ευχή του ιερέως εύχεται να συγχωρήσει ο Θεός που συγχώρησε την Πόρνη και τον Πέτρο...και..και..και)... ο Θεός συγχωρεί και δεν ξέρουμε πώς και πότε την κάθε περίπτωση

Κατά την γνώμη μου η διατύπωση σου είναι κάπως προβληματική. Το μυστήριο της Ιερής Εξομολόγησης βασίζεται στα λόγια του Ιησού: «Έπειτα από τα λόγια αυτά, φύσηξε στα πρόσωπά τους και τους λεει: «Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Σε όποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, θα τους είναι συγχωρημένες, σε όποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατη­θούν έτσι».» (Ιωαν. κ' 22-23). Η συγχωρητική ευχή της εξομολόγησης δεν είναι απλά μιά ευχή, όπως οι άλλες ευχές που αναπέμπονται σε διάφορες ακολουθίες όπου ζητάμε από τον Θεό να μας παρέχει κάτι-όπως για παράδειγμα στον εσπερινό. Η συγχωρητική ευχή που διαβάζεται με το πετραχείλι πάνω στο κεφάλι του πιστού είναι μέρος του Μυστηρίου της Ιερής Εξομολόγησης. Και όπως στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο ιερέας παρακαλεί το Θεό να αγιάσει τα τίμια δώρα και μεταβάλονται αυτά σε Τίμιο Σώμα και Αίμα του Χριστού έτσι και στο μυστήριο της Εξομολογήσεως ο ιερέας πνευματικός παρακαλεί το Θεό να συγχωρήσει τον εξομολογούμενο και συγχωρείται. Και όπως κάθε φορά στην Θεία Ευχαριστία μεταβάλονται τα τίμια δώρα με πλήρη βεβαιότητα, έτσι και στην εξομολόγηση συγχωρείται ο εξομολογούμενος με πλήρη βεβαιότητα. Βεβαίως, δεν είναι το ύφασμα από το πετραχείλι, ούτε ο ιερέας, που δίνουν την συγχώρεση. Αλλά η συγκρότηση του μυστηρίου συνίσταται και από μιά σωματική συμμετοχή, καθώς ο άνθρωπος είναι ψυχή και σώμα και η χάρις της αφέσεως δίνεται και με απτό τρόπο σωματικά και με πνευματικό τρόπο καθώς τελείται το μυστήριο από τον ιερέα πνευματικό και τον εξομολογούμενο. Ξέρουμε πολύ καλά πώς και πότε ο Θεός συγχωρεί, όταν μιλάμε για το Μυστήριο της Ιερής Εξομολόγησης.
lpap

PreviousNext

Return to ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ